Facebook-brukerne blir eldre, Snapchat øker

Snapchat er nå på andreplass over Norges største sosiale medier. To av tre nordmenn i alderen 18-29 år benytter Snapchat daglig. Gjennomsnittsalderen til Facebook-brukerne nærmer seg 40 år.

Flertallet av Facebook-brukerne i Norge er blitt en del eldre enn tjenestens grunnlegger, Mark Zuckerberg.

Tallene er hentet fra TNS Gallups undersøkelse Media Tracker for andre halvår, melder Stavanger Aftenblad. De viser at Snapchat er det nest mest brukte sosiale nettverket i Norge, kun slått avFacebook — hvor bortimot 3 millioner nordmenn er innom hver eneste dag.

Men noe har skjedd. Gjennomsnittsbrukeren av Snapchat er 18 år; for Facebook nærmer snittsalderen seg 40 år.

Blir mer privat

— Snapchat har vært flink til å merke seg de skiftende kommunikasjonsbehovene, spesielt for de yngre. Der målet tidligere var å nå ut med sine Facebook-poster til så mange som mulig, har det vært en økende trend at spesielt unge brukere er blitt mer private. De søker ikke den samme eksponeringen som tidligere, sier Hans-Petter Nygård-Hansen tilStavanger Aftenblad.

Han er kommunikasjonsrådgiver, blogger, foredrags- og kursholder, samt gründer av kommunikasjonsbyrået KommFrem.

SMS og chat

— Snapchat har vært flink til å utvikle produktet. Samtidig har selskapet tilpasset seg målgruppen, uten at selve kjernen av produktet har blitt ødelagt. Man kan ha videosamtaler og sende rene tekstmeldinger, slik at særlig de yngre bruker kanalen som erstatning for tradisjonell SMS eller andre chatkanaler, sier SoMe-rådgiver Astrid Valen-Utvik i Valen-Utvik AS.

Snapchat er bare én i rekken av tilsvarende applikasjoner, men der hvor 99 feiler, har Snapchat klart å nå en kritisk masse som så har fått brukermassen til å vokse nedenifra. Bruken er basert på "word-of-mouth", ikke på tradisjonell markedsføring, slik tilfellet var med Instagram i 2010.

Ikke hele verden

— Dette skjedde samtidig som «mamma og pappa» også i stor grad dukket opp på Facebook. Snapchat blir på mange måter verdifull for å opprettholde behovet for å være privat, behovet for å kunne kommunisere og dele sine øyeblikk digitalt med dem man selv velger å dele det med, og ikke potensielt med hele verden, fortsetter Nygård-Hansen.

Snapchat ble lansert juli 2011, da under navnet Picaboo, men endret senere navn. Tjenesten ble først lansert for Iphone i september 2011 og til Android først mot slutten av 2012.

Den gang ble så mange som 20 millioner bilder delt på verdensbasis, men det er først de siste 18 måneder at Snapchat har slått an her til lands. Bruken har doblet seg i løpet av det siste året.

Bruker flere nettverk

I andre kvartal 2013 uttalte Snapchat-sjefen at 80 prosent av brukerne kom fra USA, og at majoriteten var mellom 18 og 23 år. Det er grunn til å tro at andelen nå er redusert og at aldersfordelingen er utvidet.

— De unge vender ikke nødvendigvis ryggen til de andre sosiale nettverk, de bruker flere nettverk - til flere forskjellige formål. Dermed blir også tiden de tradisjonelt har brukt på Facebook og Instagram mindre, fremholder Nygård-Hansen.

Det er fortsatt over 80 prosent av Norges befolkning mellom 18 og 29 år som bruker Facebook daglig.