Kunstfotograf putter avfall inn i kameraet

Stephen Gill har ødelagt flere kameraer han kan telle med sin spesielle fototeknikk. Nå stilles han ut i Oslo for første gang.

– Dette bildet er tatt ved kysten utenfor Brighton som en del av et oppdrag hvor jeg skulle skildre følelsen av stedet, samtidig som å beskrive det visuelle inntrykket. Her har jeg tatt små blomster og sjøgress fra akkurat dette stedet og puttet i kamerahuset. Man kan se at det som er helt skarpt og tydelig har vært i direkte kontakt med filmrullen, sier Stephen Gill.
– Her er det to små tanglus som går på filmrullen. Jeg liker hvordan de er halvveis gjennomsiktige. Det grønne lyset kommer fra krystaller i bunnen av et akvarium. De lyser i mørket og bidrar derfor til bildet allerede før bildet blir tatt. Dette er et av de få bildene som gir en del svar på teknikken jeg bruker hvordan bildene blir til. Linjalen gjør at publikum kan se hvordan bildet er lagd og forstå størrelsesforholdet, sier Stephen Gill.
– Nederst i høyre hjørne er det en gummismukk, altså en form for godteri. Samtidig har jeg små objekter og glasspartikler som skaper en form for eksplosjon i bildet. Det er også en måse helt oppe til høyre. Jeg liker fargene i dette bildet. Noen ganger flytter farger seg fra et objekt til et annet, og det kan være grunnen til at glassbitene er røde. Jeg tror jeg kjenner dette bildet godt, men jeg oppdager alltid noe nytt, sier Stephen Gill.
- Jeg møtte denne damen på et busstopp og spurte om jeg kunne ta bilde av henne. Det er en fin situasjon. Objektene er støv, frø og partikler fra bakken der jeg sto. De tilfører informasjon, men de er samtidig i veien for informasjonen som allerede finnes i bildet. Fotografer tilbyr alltid så mye informasjon. Vi forenkler, overdriver og presenterer. Jeg liker hvordan denne teknikken gir rom for fantasi, sier Stephen Gill.
- Det runde objektet med hull i er en del av et ødelagt sett med hodetelefoner som jeg fant på bakken der jeg sto. Det er ikke bare størrelsesforholdene som er forvirrende i dette bildet, men det er også så tydelige forskjeller i skarpheten. Noen ganger stiller jeg kamera ut av fokus slik at man ikke kan se hva som er i bakgrunnen. Det er nesten så man må myse for å se alt. Hjernen blir dratt i to forskjellige retninger, sier Stephen Gill.
- Dette er en liten krabbe som jeg fant. Den er veldig mye mindre enn den ser ut til her. Du ser de små blå flekkene? Det er rifter i filmen fra saltvannet som fulgte med krabben da jeg puttet ham i kamerahuset. Saltvannet har rett og slett etset seg gjennom filmen, sier Stephen Gill.
- Dette er en av mange maur jeg har jobbet med. Du ser at føttene er helt skarpe fordi de er i kontakt med selve filmen. Kroppen er noen millimeter lenger unna og er mer uskarp. Navnet på utstillingen, Talking to Ants, er personlig for meg. Det handler om et tankesett der man er så opphengt i det man gjør at man ikke hører noe annet. Det er som å flykte til en annen verden, sier Stephen Gill.
- Dette er tatt på innlandet ved Brighton. Jeg prøver alltid å ha en harmoni mellom objektene jeg putter i kamerahuset og bakgrunnen jeg tar bilde av. Jeg vil ikke at det skal se ut som om det ene er plassert oppå det andre. Ripene på dette bildet er objekter som har ødelagt filmen. Det er en forferdelig lyd, og avhengig av hvor dypt ripene går, blir det forskjellig farge, sier Stephen Gill.
- Dette er fra et rolig boligområde i Brighton. Jeg tror de svarte og hvite reimene er fra en postmanns sekk. Jeg liker hvordan bildet ikke er balansert, men likevel i balanse med de ulike formene, sier Stephen Gill.
- Dette bildet er fra serien Talking to Ants som jeg startet på i 2009. Bildet er tatt i Øst-London og i bakgrunnen kan du se et sykkelstativ. Jeg tror det er små, falske diamanter fra en billig ring, samt små deler av ødelagt glass. Nå oppdaget jeg akkurat noe nytt med dette bildet.. Jeg har ikke sett dem i denne størrelsen på lenge, sier Stephen Gill.
- Jeg trodde at jeg ikke kunne putte objekter større enn 6 centimeter i kamerahuset, men så bestemte jeg meg for at det ikke fantes noen grenser. Jeg kan jo ta bilder av alt mulig: En person, en buss, en sementbil, og så fremkalle bildet, putte det i kameraet og ta bildet på nytt. Denne prosessen handler om å finne nye utveier hver gang en dør lukker seg, sier Stephen Gill.
- Dette bildet har mange steg. Først tok jeg bilde av denne kvinnen i Øst-London. Deretter fremkalte jeg bildet og brente kantene rundt med en fyrstikk. Så dro jeg ned til dette stedet, som ligger en halvtime fra London sentrum, og vekk fra det travle shoppingområdet. Så la jeg bildet av kvinnen og noen objekter i kamerahuset og tok dette bildet, sier Stephen Gill.

Den engelske fotografen Stephen Gill har utviklet en teknikk hvor han putter avfall og små objekter direkte inn i kamerahuset før han tar bildet.

Objektene er ofte samlet sammen rett foran beina hans og er ment å tilføre bildet en annen dimensjon og en følelse av stedet han skal fotografere.

– Det er ikke bra for kameraet, og det er en vanskelig rengjøringsjobb, men det er en veldig spennende måte å jobbe på. Man jobber nesten i blinde. Jeg vet hvilke objekter jeg putter i kameraet, men jeg vet ikke hvor på filmen de befinner seg før bildene er fremkalt. Intensjoner møter tilfeldighet, sier Gill.

Stephen Gill er i Oslo for å snakke om utstillingen på Shoot Gallery.

Bildene fra tre av seriene hans er i disse dager på en utstilling på Shoot Gallery i Oslo. Gill har puttet alt fra levende maur, plastkorker, blomster, øredobber, falske øyevipper, glasskår og til og med halen til en liten fisk inn i kamerahuset.

– Det er halvt fotografi og halvt kokkekunst. Man velger ingrediensene og har 12 forsøk på å få det til riktig.

Sprenger grenser

Kunstfotografen har jobbet mot denne teknikken i årevis, men det er ikke resultatet som er premien med å få det til.

– Jeg følte at jeg hadde nådd den tekniske grensen. At det var et glasstak jeg ikke kom meg forbi. Nå er ingen objekter store nok, og jeg elsker prosessen av å lage bilder for hånd. Jeg synes av og til det er vanskelig å snakke om resultatet, sannsynligvis fordi prosessen er en så stor del av meg. Bildene som ender opp på veggen er på en måte adskilt fra det.

Det er overraskelsesmomentet, tilfeldigheten og mangelen på kontroll som driver ham videre. Hvor står mauren? Hvordan legger glasskårene seg?

– Man både tilbakeholder og tilfører ny informasjon. Jeg lar subjektet ta over noe av kontrollen, og det er en frigjørende måte å jobbe på. Man begynner å håpe og forestille seg hvordan objektene kommer til å feste seg på filmen. Det er både harmonisk og kaotisk på samme tid.

Se flere av verkene i bildeserien over.