Kultur

Konkurransetilsynet kritisk til endring av Bokavtalen

Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix

Forslaget til fastprisordning i bokmarkedet betyr at nye bøker blir dyre i en lengre periode enn i dag – og kundene er taperne, mener Konkurransetilsynet.

  • alexander.vestrum@ntb.no

Det kommer frem i tilsynets høringssvar til regjeringens forslag.

– Konkurransetilsynet er kritisk til at Bokavtalen pålegger alle medlemmer i Forleggerforeningen og Bokhandler­foreningen å følge en bestemt prismodell som er spesielt dårlig tilpasset den digitale virkeligheten. Unntaket fra konkurranseloven er dårlig nytt for forbrukerne, og unntaket bør derfor avvikles, sier konkurransedirektør Lars Sørgard i en kommentar.

Dagens fastprisperiode gir dyre bøker i ni måneder i snitt, mens det nye forslaget gir en fastprisperiode på tolv måneder for førsteutgaver. Tilsynet mener at avtalen fra før er dårlig for bokkjøperne, og at den nå kan bli verre.

– Forslaget går i feil retning. Endringene som blir foreslått gir en lengre fastprisperiode for førsteutgaven av en bok. Det betyr at nye bøker blir dyre i en lengre periode enn tilfellet er i dag, sier Sørgard.

Dessuten mener tilsynet at fastprismodellen på bøker er ikke tilpasset den digitale virkeligheten gjennom å hindre nye norske bøker i strømmetjenester fordi dagens modell er bygget rundt inntjening på trykte bøker.

Konkurransetilsynet er enig i at forfattere trenger støtte for å sikre utgivelse av norsk litteratur, men mener at dette mer treffsikkert kan oppnås gjennom direkte støtte til forfatterne.

Les mer om

  1. Litteratur
  2. kulturnyheter
  3. Bøker
  4. Bokbransjen
  5. Konkurransetilsynet