Kultur

Morten Lindberg er verdensmester i Grammy-nominasjoner uten seier

Lydtekniker Morten Lindberg (48) kjemper natt til mandag om den høythengende amerikanske musikkprisen for 25. og 26. gang.

– Egentlig tror jeg ikke vi får prisen i år heller, sa lydtekniker Morten Lindberg i 2014. Da var han nominert for 17. gang.
 • Halvor Hegtun
  Halvor Hegtun
  Journalist

«Musikkens Oscar» kalles Grammy-prisene, og nå står det svære showet i Staples Center i Los Angeles for døren for 61. gang.

Det deles ut priser i 84 klasser. Blant de håpefulle som skal bite negler, er – nok en gang – lydtekniker og produsent Morten Lindberg.

Med sin personlige nominasjon nummer 25 og 26 «konsoliderer Lindberg sin posisjon som verdensrekordholder i klassen «flest Grammy-nominasjoner uten seier», heter det i programmet fra Grammy-arrangørene.

I fjor var han representert med hele fire nominasjoner uten å nå opp. I år er han nominert for sitt arbeid med to plater; Det Norske Jentekors Folketoner og Henning Sommerros Ujama & The Iceberg i klassen «Best Immersive Audio Album».

 • Nytt album fra Ariana Grande anmeldt: Et popkulturelt ikon av sjelden størrelse akkurat nå

Opptak i kirker og konserthaller

«Immersive» kan oversettes med «oppslukende» eller «altomsluttende». Lindberg gjør helst sine opptak i Nidarosdomen og andre store kirkerom og konsertsaler. Han har arbeidet med både samtidsmusikk, klassisk musikk, folkemusikk og jazz og vunnet internasjonalt ry i musikkretser.

Aftenposten intervjuet Skien-mannen Lindberg i 2014 da han fortsatt «bare» var nominert 17 ganger til Grammy-pris med sitt produksjonsselskap Lindberg Lyd og plateselskapet 2L.

«Egentlig tror jeg ikke vi får prisen i år heller, for å være ærlig, og dessuten er dette blitt en greie for oss nå. Vi håper å runde 20 nominasjoner først, men en dag skal vi da få den prisen», sa Lindberg.

Aftenposten har i helgen ikke oppnådd kontakt med den nominerte – og vet følgelig lite om hvor spent han er akkurat i år.

Les også

Stor interesse for omstridt Michael Jackson-film

Andsnes nominert for 10. gang

Lindberg slipper å være eneste norske deltager. Pianist Leif Ove Andsnes er nominert i kategorien «beste kammermusikk», sammen med canadiske Marc André Hamelin med verket «Stravinsky: The Rite Of Spring, Concerto For Two Pianos».

Dette er Andsnes’ tiende nominasjon, men heller ikke han har noen seier så langt.

Klassisk

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

 1. Musikk
 2. verdensmester
 3. Grammy Awards
 4. Norsk musikk
 5. Klassisk musikk