Kultur

11 millioner har hørt Aurora Aksnes synge i britisk reklamefilm

– Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag uten internett, sier 19 år gamle Aurora Aksnes fra Bergen.

  • Sigmund Haugedal
    Sigmund Haugedal

Det er på mange måter en uvanlig høstdag i Bergen. Byen har akkurat skiftet farge fra blå til rød, Brann har begynt å spille god fotball, og regnet har stilnet. I hvert fall inntil videre. Ingenting av dette ser ut til å ha noen særlig innvirkning på den vevre skikkelsen som kommer gående fra Torgallmenningen og nå nærmer seg Den Nationale Scene med raske skritt. Det ser ut som hun går i sine egne tanker, med musikk på ørene og hodet svingende forsiktig fra side til side.

– Hei, takk for sist, sier hun, mens hun drar ut ørepluggene og strekker frem hånden.

Det brer seg et stort smil over ansiktet til 19 år gamle Aurora Aksnes. Halvannet år er gått siden vi møttes forrige gang. Da hadde hun nettopp spilt sin første ordentlige konsert.

– Det var på Bylarm det startet for meg. Etter det begynte tilbudene å komme fra plateselskaper og aviser, og ikke minst begynte folk å oppdage musikken min, sier Aurora.

– Vi er heldige, vi som er artister i dag

De to konsertene i Oslo fikk superlativene til å hagle fra musikkpressen, og ting gikk forbausende fort for «supertalentet fra Os». Hun ble signert på prestisjefulle Petroleum Records i Norge, hvor hun i fjor følte seg som katten til de kongelige i selskap med artister som BigBang, Kaizers Orchestra og Thomas Dybdahl. Nå er hun vel snarere som arveprinsessen å regne. I tillegg er hun plukket opp av de store, internasjonale plateselskapene Decca og Glassnote, som skal gi ut debutplaten hennes i henholdsvis Storbritannia og USA.

Nylig plukket varehuskjeden Jon Lewis henne ut til å synge i deres høyt profilerte førjulsreklame — en video som hittil er sett av 11.000.000 på YouTube. Det er første gang en ikke-brite er valgt ut av varehuset.

Auroa-Aksnes28142.jpg

– Jeg er blitt to år eldre på bare ett år, sier hun og ler, med henvisning til at hun bare var 17 under Bylarm i fjor.

Og ikke bare det: Aurora Aksnes har i løpet av et drøyt år gått fra å være ung og lovende til å bli en selvskreven headliner på de store musikkfestivalene. Hun har begynt å skrive navnet sitt med store bokstaver – AURORA – («jeg liker symmetrien i det»), hun spiller for fulle hus og musikken hennes er blitt lagt merke til langt utenfor landets grenser.

– Jeg føler meg som en snøball som ruller ned en bakke … med snø, og som bare blir større og større, sier Aurora på sitt eiendommelige vis.

Men fortsatt venter vi på debutalbumet. Totalt syv låter, inkludert en EP, er alt som er å finne på strømmetjenestene fra den unge artisten.

– Hvordan oppdager folk deg og musikken din?

– Det er akkurat det som er så rart. Jeg blir veldig overrasket over at de gjør det. Jeg tror ikke jeg hadde vært der jeg er i dag uten internett. Vi er heldige, vi som er artister i dag, for tingene sprer seg så fort. Mitt prosjekt er blitt mye større enn det vi hadde tenkt fra starten av.

– Hva hadde du tenkt?

– Jeg tenkte at jeg primært var en som skulle skrive låter for andre artister. Det var det jeg ville. Det er det som er drivkraften bak musikken. Konsertene og all reisingen er mest jobb.

Aurora synger en versjon av Oasis-låten "Half the world away" i John Lewis-reklamen. Det gjør at hun nå ligger like bak artister som Coldplay og Adele på iTunes' salgsliste i Storbritannia.

Ga Katy Perry hjertebank

Det er mange faktorer som kan forklare Aurora Aksnes’ suksess. Den mest åpenbare er at hun er flink. Flinkere enn de fleste. Midt i en strøm av fine og populære musikere fra Bergen de siste årene – Lars Vaular, Sondre Lerche, Razika og John Olav Nilsen & Gjengen – er det likevel noe ved Aurora Aksnes som skiller henne fra resten av hurven. I tillegg til å være en fremragende låtskriver og vokalist har hun også et internasjonalt preg over seg.

Auroras manager, Geir Luedy, merker trykket fra utlandet, både i form av at flere og flere kommer og ser henne live, og i tillegg den økende interessen fra internasjonal presse.

Han legger til;

– Aurora er fantastisk å jobbe med. Hun forholder seg til et stort team og det med både ydmykhet og integritet. Hun er hardtarbeidende, spennende musikalsk og setter utrolig pris på sitt publikum, sier Luedy.

Engasjementet rundt Aurora Aksnes har også vokst kraftig på kort tid, inkludert på sosiale medier. Med 20.000 følgere på Instagram, 13.000 på Twitter og over 55.000 på Facebook når hun ut til en stor fanskare.

– Jeg synes det er viktig å kommunisere med folk der ute. Jeg ønsker å bryte ned den barrieren, den usynlige veggen, som er mellom meg og dem, sier Aurora.

– Det er jo fansen jeg trenger for å bli det jeg ønsker å bli. Jeg er helt avhengig av dem.

Hennes mest kjente fan er den amerikanske popartisten Katy Perry. I mars tvitret Perry et bilde av Aurora til sine nær 70 millioner følgere med teksten: «Endelig. Ny musikk som gir meg hjertebank.» Låten Katy Perry siktet til, «Runaway», har nå godt over to millioner avspillinger på YouTube. Det er ikke helt uvesentlig i promoteringssammenheng.

Denne artikkelen er hentet fra Aftenpostens kulturmagasin K.

I sommer dukket attpåtil Katy Perry opp på bakrommet etter en konsert Aurora gjorde i Los Angeles.

– Hun var veldig vanlig. Et vakkert menneske. Samtidig var det litt trist å møte henne. Hun virket veldig stresset over at noen kunne komme til å ta bilder av henne. Hun gikk med caps og prøvde å gjemme seg, sier Aurora.

– Er det noe du frykter?

– Ja. Jeg lurer egentlig på hvordan jeg hadde taklet det, for jeg har aldri vært særlig komfortabel med oppmerksomhet. Når det av og til kommer fremmede folk bort til meg på gaten, blir jeg veldig rar, og det blir litt kleint.

Hun smiler igjen. Sier hun synes det er rart å snakke om seg selv som en person noen har interesse av å prate med.

– Jeg blir mer fokusert på hvordan jeg er, og det liker jeg ikke. Jeg hører ofte på rockemusikk eller mørk vikingmusikk når jeg går rundt, noe som påvirker meg og fører meg inn i en slags transe. Men nå som folk begynner å kjenne meg igjen, vil jeg gjerne se snill ut. Så jeg prøver å smile mens jeg går, sier hun og demonstrerer.

Talentet bobler hos Aurora Aksnes, mente Aftenpostens anmelder da hun slapp EP-en Running with the wolves i mai. Les hele anmeldelsen her:

Les også

Aurora Aksnes viser styrke som både sanger og låtskriver

Halvannet år med en lang rekke konserter, tv-opptredener og intervjuer både i Norge og utlandet har åpenbart gjort henne tryggere på seg selv. Hun virker selvsikker uten å være arrogant, og hun har et fast blikk. Forrige gang vi møttes, trodde hun at folk likte musikken hennes fordi hun kanskje hadde fin stemme. Nå vet hun at hun har det. Tidligere likte hun ikke å stå på scenen heller. Hun ble så fryktelig nervøs. Nå skjønner hun viktigheten av det, og elsker å opptre.

– Det er kanskje først nå jeg innser at det begynner å skje noe. Eller så vet jeg ikke egentlig om jeg innser det nå heller, for jeg ser fortsatt på meg selv som en person som bare liker å skrive musikk.

Se på utsikten — Vi går gjennom den lille parken foran teateret, da hun plutselig stopper opp. Så, helt uten forvarsel, setter hun fart mot en stor dueflokk som flakser av gårde i panikk da Aurora kommer farende med armene i været.

– Det er så sjelden jeg ser dueflokker her i parken. Jeg måtte bare gjøre det, sier hun.

Aurora Aksnes har alltid skilt seg ut fra resten av flokken. Hun har alltid likt å være alene – eller sammen med fantasivenner – og drømme seg langt bort. Som barn ble hun fortalt at hun var litt svevende, og hadde til tider store problemer med å skille fantasi fra virkelighet.

Hun blir stille. Tenker.

– Jeg sitter ofte hjemme og skriver historier. Det har jeg gjort siden jeg var barn. Og av og til skriver jeg låter basert på noen av karakterene i den boken.

– En av dem er en veldig skummel dame som dukket opp i hodet mitt da jeg var 11 år gammel. Den ble etter hvert til sangen «In Boxes». Den er litt fæl hvis man hører etter på teksten, sier hun og smiler.

Når hun ikke turnerer, bor Aurora fortsatt hjemme hos foreldrene sine på Os utenfor Bergen. Her har hun vokst opp sammen med mor, far og to storesøstre. Aurora har sittet adskillige timer i stillhet, gjerne i lotusstilling midt på spisebordet, og betraktet naturen utenfor vinduet.

– Det fineste jeg vet, og som kan røre meg dypt inne i hjerteroten, er å sitte og se på utsikten. Kjenne vinden, høre trærne. Jeg foretrekker å være nær naturen fremfor å se på bilder av den. Men jeg har malt veldig mye trær selv. Og hender, men

det minner jo veldig om trær, sier hun og holder opp hånden.

Hun har alltid hatt en sterk trang til å uttrykke seg, enten gjennom sang, dans, maling – eller klær. Hun har rotet mye på loftet hos både mor, bestemor, venner og kjente.

– Da jeg var liten, hadde jeg oppklipte, stripete sokker på armene og masse klær utenpå hverandre. Jeg så ut som et lappeteppe, sier hun og ler.

Men så blir hun alvorlig igjen. Hun viser frem antrekket hun har på seg. En stor, oransje ullgenser, en grå frakk og et langt, sort skjørt som egentlig er en shorts («Jeg liker å ha muligheten til å slå hjul»). Nå får hun ofte hjelp av søsteren Viktoria, som er klesdesigner.

– Jeg vil at folk skal få en slags anelse om hvordan jeg er. Det gir jo en identitet. Jeg liker gammeldagse og store klær, og så kjøper jeg bare klær laget av folk jeg vet blir behandlet rett på jobb.

Vil du lese mer om unge, norske musikere? Følg med på Fay Wildhagen og Anna of the North:

Les også

Nå skal hun spille på Roskilde og Øya

og

Les også

Spilte inn hitlåt på Iphone

Til tross for utsolgte konserter i utlandet og en stor internasjonal følgerskare, har Aurora Aksnes ennå ikke sluppet sitt første album. Det skjer til neste år.

– Jeg synes det er viktig å tilrane meg litt makt, spesielt fordi jeg er ung

Aurora Aksnes er nå midt inne i en lang konsertrekke som kan minne om en lanseringsturné. Utsolgte konserter i England, Nederland, Tyskland og Frankrike, i tillegg til de største byene i Norge, bekrefter interessen. Debutalbumet skulle etter planen utgis denne høsten, men er blitt utsatt til mars neste år. Turneen er likevel lagt opp som om albumet allerede er sluppet.

– Det er ikke jeg som bestemmer alt, sier hun.

Kim Paulsen i Petroleum Records begrunner utsettelsen med ønsket om å samkjøre utgivelsen med de andre plateselskapene i utlandet.

– Det jobbes grundig og langsiktig med singler i mange territorier, også utenfor Norge, og vi ønsker å ha en så lik timing som mulig for utgivelsen av Auroras album i 2016, sier Paulsen.

Albumet var egentlig ferdig i januar, men utsettelsen gjorde Aurora utålmodig og rastløs og førte til at hun måtte inn og spikke litt på det igjen. To av låtene på albumet ble byttet ut. Bare to av låtene fra EP-en blir med på albumet.

– Jeg liker ikke å gjøre ting halvveis, sier Aurora, som sluttet på videregående i tredje klasse for å vie all sin tid til artistkarrieren.

– Jeg synes det er viktig å tilrane seg litt makt, spesielt fordi jeg er ung og ønsker å vise meg litt. Nå er jeg veldig fornøyd med albumet. Det er blitt veldig variert, med noen veldig nære og rolige låter, mens andre er mer kraftfulle og storslåtte. Men alt handler i bunn og grunn om følelser, sier hun.

– Og så har jeg definert min egen sjanger! Det er jo en form for pop, men jeg kaller det for mørk kunstpop. Det er et mørkt album.

For de mer uinnvidde kan musikken hennes beskrives som elektropop med kraftfulle refrenger, som med en melankolsk inderlighet blir båret frem av en usedvanlig klar, sterk stemme. Det har fått kritikerne til å plassere henne på toppen av flere «ung og lovende»-lister det siste året.

Da vi treffer henne i Bergen denne høstdagen, står hun på farten til å reise til London. Her skal hun spille en utsolgt konsert, samt gjøre flere intervjuer og en fotoseanse for et britisk magasin. Så venter Nederland, Tyskland og Frankrike. Det er blitt regelen snarere enn unntaket den siste tiden.

– Før jeg ble musiker, reiste jeg aldri. Jeg var bare hjemme. Men nå har jeg vært i New York to ganger det siste året.

Nå består en vanlig uke av kanskje en fridag, ellers konserter, reiser, intervjuer eller innspillinger. Skolen måtte hun kutte ut. Etter én dag i tredje klasse på gymnaset bestemte hun seg. Det var foreldrene hennes som rådet henne til det.

– Jeg liker ikke å gjøre ting halvveis. Og jeg blir alltid veldig utslitt når jeg gjør for mye, og det ender ofte opp med at jeg blir syk.

– Hva gjør du når du er på reise og ikke står på scenen?

– I begynnelsen tegnet jeg på flyturene, men det måtte jeg gi opp. Så nå leser jeg bøker hele tiden. Bare fantasylitteratur. Jeg tror jeg har lest alle bøkene som er kommet ut i den sjangeren, sier Aurora.

Bortsett fra noen få venner fra skolen har Aurora nesten bare venner som er eldre enn henne selv. Hun føler seg mer komfortabel med det. Nå for tiden tilbringer hun mest tid sammen med bandet sitt, hvor de fleste er ti år eldre enn henne. Hennes beste venner er likevel familien, og hun takker spesielt moren for at det stort sett har gått bra.

– Hun er veldig glad i å diskutere og drøfte ting. Det har jeg lært mye av. Så lenge jeg får sjansen til å prate med folk først, blir jeg stort sett behandlet med respekt selv om jeg alltid er den yngste, sier Aurora.

Men hun har også fått føle «ungpike»-stempelet på kroppen ved et par anledninger i utlandet.

– Det har vært noen episoder. For eksempel hvor jeg har gått bort til han som styrer monitoren under lydsjekk hvis det har vært noe som ikke har fungert. Jeg vet jo hva som skal til. Da har jeg opplevd å bli satt til side fordi det ikke er forventet at jeg som ung jente skal kunne noe om det.

Hun har også opplevd forskjellsbehandling når hun skulle i tv-studio eller på fotoopptak, hvor fokuset på kvinnenes utseende er mye sterkere enn hos mennene.

– En gang måtte jeg ha på meg klær som ikke var meg i det hele tatt, og masse svart sminke rundt øynene. Da sa jeg nei, sier Aurora.

– Jeg liker å kunne klø meg i øynene.

Hun tar et godt grep rundt koppen foran henne på bordet.

– Ja, og drikke kakao uten å bekymre meg for å søle.

Se Aftenposten Kultur baksnakke kulturlivet i nytt program:

Trenger du TV-tips? Her er ti serier du bør få med deg i høst:

Klassisk

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

  1. Musikk