Kultur

Virkelighetens Minority Report: Datamaskin fikk gjennomslag for strengere dom

De første dommene hvor forbryteren fikk ekstra lang straff på grunn av synsing fra en datamaskin, er en realitet. Utrolig nok kan det ligge treffsikkert skjønn bak.

Eric Loomis ble dømt til seks års fengsel for å ha kjørt en stjålet bil og stukket av fra politiet. Straffutmålingen er delvis begrunnet i at en datamaskin mener at faren for at Loomis vil begå nye forbrytelser er høy. Foto: LA CROSSE COUNTY SHERIFF

  • Per Kristian Bjørkeng
    Per Kristian Bjørkeng

Science fiction-filmen Minority Report fra 2002: En kunstig intelligens mener å vite på forhånd at en politimann (spilt av Tom Cruise) kommer til å begå et drap – i 2056. Systemet har aldri tatt feil før. Så da må det vel være riktig?

Virkeligheten slik den faktisk ble: En dommer i Wisconsin dømmer i 2013 Eric Loomis til seks års fengsel for å stikke av fra politiet og kjøre en bil uten eierens tillatelse – en ganske bagatellmessig forbrytelse. En hemmelig algoritme, i realiteten en datamaskin med en form for kunstig intelligens, mener nemlig å vite at Loomis har høy gjentakelsesfare.

Les hele saken med abonnement