Forfatter Kjell Askildsen er død

Kjell Askildsen døde torsdag, 91 år gammel.

Kjell Askildsen fotografert i 2014, da han var 85 år. Anledningen var at Alf van der Hagen hadde skrevet en biografi om Askildsen.

Kjell Askildsen døde fredelig torsdag kveld med sin kone Gina Giertsen ved sin side, skriver VG. Han døde én uke før han skulle blitt 92 år.

– Vi har mistet en av våre største forfattere. Kjell Askildsen satte en helt egen standard for både prosa og novellekunst. Dette er et stort tap og veldig trist, sier forlagssjef Ingeri Engelstad i forlaget Oktober til Aftenposten.

Etter at han i 1953 debuterte med novellesamlingen «Heretter følger jeg deg helt hjem», har Askildsen utgitt en lang rekke romaner og novellesamlinger.

– Har bare skrevet gode ting

Engelstad betegner Askildsens som en av Norges absolutt største forfattere i etterkrigstiden.

– Han er en av de få forfatterne som bare har skrevet gode ting. Han betydde mye for forlaget både litterært og personlig, sier hun.

Engelstad fremhever også at Askildsen var svært raus mot yngre forfattere. Hun mener hele forfatterskapet vil bli stående som svært sentralt, men trekker frem Thomas F’s siste nedtegnelser til allmennheten og novellesamlingen Hundene i Tessaloniki.

Les også

«Kjell Askildsen vendte seg mot puritanismen», skriver Atle Christiansen

Forfatterkollega: – Var alltid fint å møte ham

Forfatteren Kjersti Annesdatter Skomsvold er en av de yngre forfatterne som har merket Askildsens raushet. Han har også betydd mye for henne som forfatter.

– Askildsen var en av de første store, gode forfatterne som jeg virkelig la min elsk på. Han var veldig viktig for meg da jeg begynte å skrive, sier Skomsvold.

Hun fremhever Askildsen som en raus og varm person.

– Han var en det alltid var fint å møte. Han hadde en helt særegen stil. Jeg likte veldig godt den «rarheten» hans. Jeg vet ikke om jeg skal kalle det humor. Han hadde et helt nydelig språk, og han lærte meg å bli en god leser, sier Skomsvold, som i høst er aktuell med romanen Agnes natt og dag.

– Jeg leste ham for å lære

Forfatteren Linn Ullmann betegner Askildsen som en av Europas mestre. Første gang hun traff Askildsen var som journalist i Dagbladet. Ullmann intervjuet ham i forbindelse med utgivelsen av novellesamlingen Hundene i Tessaloniki i 1996.

– Han var ikke bare forfatternes forfatter, men også lesernes forfatter. Jeg leste ham for å lære. Han var en mester i å utøve presisjon, og det er noe av det viktigste en forfatter kan gjøre, sier Ullmann.

Askildsen skrev om eksistensielle spørsmål.

– Han skrev om utsatthet, smertefull ensomhet og de små øyeblikk av nåde. Og han skrev om sårbarheten når man våkner opp en morgen og bare ikke får det til, sier Ullmann.

Askildsen er sammen med britiske Virginia Woolf (1882–1941) og østerrikeren Thomas Bernard (1931–1989) en forfatter hun stadig kommer tilbake til.

– Jeg tror forfatterskapet vil få stadig nye perioder av renessanse, sier Ullmann, som i november kommer med den selvbiografiske romanen Jente, 1983.

Prisbelønnet

For sine verk har Askildsen vunnet en rekke priser, blant annet Kritikerprisen to ganger og Brages hederspris (1996). I 2009 mottok han Svenska Akademiens nordiske pris.

Askildsens siste bok (Vennskapets pris) ga han ut som 86-åring i 2015.