Kultur

Kristin Davis (56) fra «Sex og singelliv»: – Kvinner over 50 år mangler på TV

Skuespilleren har fått kjenne alderstyranniet på kroppen i forbindelse med «Sex og singelliv»-oppfølgeren «And Just Like That».

– Det er viktig for meg å vise frem at kvinner ikke bare forsvinner i det de når en viss alder, sier Kristin Davis (56). Hun er aktuell som Charlotte i «Sex og Singelliv»-oppfølgeren «And Just Like That».
  • Mari Glans-Doré
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

LOS ANGELES (Aftenposten): Kristin Davis (56) er aktuell i rollen som Charlotte i «And Just Like That», oppfølgeren til kultfenomenet «Sex og Singelliv». Originalserien fra 1998 handlet om rotløsheten mange single kvinner føler på i 30-årene.

Fortsettelsen kretser rundt utfordringene som gjerne melder seg midt i livet. Serien skildrer blant annet aldring og presset kvinner legger både på seg selv og andre for fortsatt å se unge og vakre ut. Dette er noe Davis motvillig kjenner seg igjen i.

– Jeg er selvsagt klar over at kvinner på min alder strever med tanker om at vi må holde oss relevante, i tiden, eller hva du nå vil kalle det, sier Davis.

– Forsøker å ikke la det gå inn på meg

I forkant av seriepremieren snakket hovedrolleinnehaver Sarah Jessica Parker ut om kritikken hun har måttet tåle for å eldes offentlig. Davis har også fått kjenne alderstyranniet på kroppen.

Da traileren til «And Just Like That» ble sluppet, haglet det spydigheter om stjernens utseende på sosiale medier. Hun ble anklaget for å ha tatt for mye Botox og fillers, eller for å ha lagt seg under kniven med svært tvilsomt resultat.

Daily Mail fulgte opp med en artikkel med overskriften «And Just Like That, Charlotte has a new face».

– Jeg forsøker å ikke la sånt gå inn på meg, men det kommer an på dagsformen. Jeg synes egentlig det er verre når venner av meg får gjennomgå. Det plager meg mer enn når de kritiserer meg, forteller hun.

Les også

Glamour-feminismen er tilbake i «And Just Like That ...»

Usynlige kvinner

Davis er glad hun får medvirke i en serie som har fokus på livene til kvinner over 50. Det er det nemlig mangel på i TV-landskapet. Til nå har serier om kvinner midt i livet, som for eksempel «Cougar Town» og «Desperate Housewives», nesten utelukkende dreid seg om damer i 40-årene.

Etter at kultfenomenet «Pantertanter» (originaltittel «The Golden Girls») takket for seg i 1992, har serier med et kvinnelig ensemble over 50 vært sjeldent skue. «Hot in Cleveland» (2010-2015), «Grace and Frankie» (2015-) og den nye Netflix-serien «On The Verge» er hederlige unntak.

– Kvinner over 50 år mangler på TV. Da snakker jeg om fullendte karakterer, ikke bare en tilfeldig skuespiller som spiller noens mamma. Det var viktig for oss å være en motvekt til denne trenden, forteller Davis.

– På høy tid

Serieskaper Michael Patrick King bemerker at det er nærmest revolusjonerende å rette oppmerksomheten mot denne aldersgruppen, og at det er på høy tid at noen gjør det.

– Det er jo ikke sånn at sterke, levende og interessante kvinner i 50-årene ikke eksisterer i virkeligheten, de bare synes ikke på TV, påpeker han.

King legger til at selv om karakterene fra Sex og Singelliv er 20 år eldre nå, så er kjernen av serien den samme.

– I originalen skildret vi hvordan det føltes å være singel i 30-årene, en periode av livet hvor det er store forventninger om å være etablert. Det er tilsvarende forventninger til kvinner over 50. De skal liksom ha ting som karriere, partner og barn på plass. Det er et tankekors at uansett hvilken alder vi er i, så blir det stilt krav til oss. Vårt mål har derfor alltid vært å vise frem og hylle sterke kvinner som lever på tvers av samfunnets normer, sier han.

Ikke et ode til overgangsalderen

King understreker også at serien ikke er noen ode til overgangsalderen.

– I stedet handler dette om hvordan livet endrer og utvikler seg i takt med at vi blir eldre. Vi skildrer forandringer ikke bare på det fysiske planet, men også det psykiske. Vi er innom alle mulige problemstillinger som er typiske for kvinner midt i livet, sier han til Aftenposten.

For Kristin Davis føles det som en liten seier å bidra til en serie om modne damer.

– Det er viktig for meg å vise frem at kvinner ikke bare forsvinner i det de når en viss alder. Vi er her, vi er i 50-årene og vi er stolte av det, avslutter skuespilleren.

Les mer om

  1. TV-serier
  2. TV