Kultur

Sinnataggen utsatt for hærverk – fjernes midlertidig

Sinnataggen i Vigelandsparken i Oslo fjernes midlertidig etter at noen har forsøkt å sage over den ene ankelen på skulpturen.

Sinnataggen i Vigelandsparken i Oslo fjernes midlertidig etter at noen har forsøkt å sage over den ene ankelen på skulpturen. Bildet er fra 2004 da en lignende hendelse fant sted. Håkon Mosvold Larsen / NTB
  • NTB
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

I en pressemelding opplyser Vigelandsparken at noen natt til tirsdag har forsøkt å sage over venstre ankel på skulpturen.

Sinnataggen blir derfor nå fjernet fra broen for undersøkelser og konservering. Så snart arbeidet er gjort, vil han plasseres tilbake til plassen sin, står det i meldingen.

«Dette er skadeverk på et fredet kulturminne, og forholdet vil bli politianmeldt» står det videre.

– Vi ønsker at publikum skal ha nær tilgang til kunsten til Vigeland, og det er veldig synd at dette skjer. Vi håper å få løst saken raskt og at skulpturen kommer tilbake til broen så snart som mulig, sier Jarle Strømodden, museumsleder i Vigeland-museet.

Liten og sint

Noen har forsøkt å sage over den ene ankelen på Sinnataggen. Nå fjernes den lille sinna gutten midlertidig fra Vigelandsparken. Bildet er fra 2015.

Også tidligere har Vigeland-skulpturen blitt utsatt for uønskede hendelser. Blant annet har den lille sinte gutten blitt tilsølt med maling flere ganger.

Første gang var i 1947, og i 1995 gikk en gjeng taggere løs på statuen med spraybokser. I 2006 ble han malt hvit, og året etterpå ble statuen malt rosa. I mai 2012 ble den illsinte lille guttestatuen tilgriset med rød oljemaling.

I mai 2004 måtte den vesle gutten legges på operasjonsbordet etter en skade i ankelen. Det er ikke klart om skaden da var et resultat av hærverk.

Stjålet

Sinnataggen har også tidligere blitt stjålet fra sin plass i parken, natt til 1. januar 1992. Den gang ble skulpturen funnet igjen og satt tilbake på plass, men da med en ekstra bolt i foten for å hindre gjentagelse.

Skulpturen forestiller en liten, sint gutt og regnes som Gustav Vigelands mest kjente skulptur. Sinnataggen, som er støpt i bronse, ble montert som én av 58 skulpturer på Broen i skulpturparken i 1940.

Vigeland modellerte broskulpturene fra 1925 til 1933. De var noen av de første skulpturene som ble montert i Vigelandsparken.

Les mer om

  1. Vigelandsparken
  2. Vigeland