Kultur

Fryktløse noveller

Forfatter med robust frihetsfølelse.

Chimamanda Ngozi Adichie er frontfigur for Litteraturhusets afrikanske uke.
  • Ingunn Økland
    Ingunn Økland
    Kommentator og hovedanmelder

Det sies at innvandrere i USA er så patriotiske og lojale; nettopp som innvandrer i USA gjør Chimamanda Ngozi Adichie narr av dette idealet. Kvelningsfornemmelser er i hvert fall en bok som går rett inn i ulike nigerianske innvandrerfamilier, og skildrer så vel stoltheten over å ha vunnet i «visumlotteriet» som en krypende vilje til å tilpasse seg normer man egentlig ikke deler.

Utad gjelder det å bli amerikaner så fort som mulig, innad florerer irritasjon og klisjépregede forestillinger om amerikaneres manglende høflighet, utflytende barneoppdragelse, lemfeldige omgang med matvarer og så videre.

Novellesamlingen har slik sett en kritisk brodd mot både den amerikanske kulturen og innvandreres «spillestil». Fremfor alt skildrer Adichie den unntakstilstanden man konstant lever i som innvandrer. Hun har et uanstrengt feministisk blikk på kvinners utsatthet i et land der alle skal være sin egen lykkes smed. I både tittelnovellen og «Ekteskapsarrangørene» møter vi unge kvinnelige hovedpersoner som må manøvrere mellom kåte menn med makt over deres skjebner.

Tabuer.

Det er store og alvorlige emner for vår egen tid. Men Kvelningsfornemmelser er ingen dyster bok. Adichie dyrker en humoristisk stil, der kritikken ofte tar form av syrlige randbemerkninger eller tilbakelent raljering. Hun beveger seg ledig inn i emner som fremdeles er sterkt tabubelagt i hjemlandet, eksempelvis homofili.

Det er i det hele tatt en robust frihetsfølelse i Adichies litteratur. Samtidig opponerer hun mot klisjépregede forestillinger om det afrikanske og afrikansk litteratur, noe som må gjøre det ekstra interessant og risikabelt for Litteraturhuset å ha henne som frontfigur for deres afrikanske uke. Novellen «Jumping Monkey Hill» skildrer en totalt mislykket workshop med afrikanske forfattere, der vår helt, Ujunwa, ender med å forlate arrangementet i protest mot hva som blir akseptert som «afrikansk nok»...

Les mer om

  1. Litteratur