Kultur

Sagnomsust Lennon-album på auksjon

Albumet som John Lennon signerte for sin drapsmann Mark Chapman i New York, skal mandag selges på auksjon – dagen før Lennons dødsdag 8. desember.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

  • NTB-TT-AFP

Tirsdag er det 40 år siden John Lennon ble skutt og drept. Bildet er fra fotograf Robert Meyers utstilling «Icons of the 60Žs» i 2010, der han presenterte norske og utenlandske artister. Foto: Gorm Kallestad / NTB.

Det er kjendisnettstedet TMZ som melder at albumet Double Fantasy, som Lennon og Yoko Ono utga i november 1980, skal under hammeren.

Auksjonshuset anslår at det legendariske albumet trolig vil gå for rundt 17 millioner kroner.

Albumet har vært solgt to ganger tidligere, både i 1999 og 2010, men oppnådde på langt nær slike summer.

Det var 8. desember 1980 at den fanatiske Lennon-tilhengeren Mark Chapman ventet på John Lennon utenfor Dakota-bygningen ved Central Park i New York. Der bodde den tidligere Beatles-stjernen og Ono med sønnen Sean, og 25-åringen fikk Lennon til å signere albumet han hadde med seg.

Meningsløshetens fem skudd

Seks timer senere avfyrte Chapman de dødbringende skuddene mot Lennon på samme sted. Lennon var på vei ut av en limousin og gikk mot inngangsdøren da Chapman brøytet seg fram og skjøt fem skudd. Fire av dem traff Lennon i ryggen.

John Lennon klarte å ta seg opp seks trappetrinn før han sa til dørvakten at han var blitt skutt. Yoko Ono gikk forbi sekunder før, men ble ikke truffet. Lennon ble erklært død 15 minutter senere.

Mark Chapman soner livstidsstraff for overlagt drap i Attica-fengselet i Buffalo i delstaten New York. Han erklærte seg skyldig i handlingen, men ga ingen forklaring.

Flere år senere hevdet Chapman, som var kristen, at han var sint fordi Lennon i en sang hadde sagt at han ikke trodde på Gud.

I sommer fikk 65-åringen avslag på sin ellevte søknad om prøveløslatelse.

40 pluss 40

På 40-årsdagen for attentatet tirsdag er det er ventet en markering utenfor det berømte boligkomplekset i New York, der Yoko Ono fortsatt bor.

I oktober ville Lennon ha fylt 80 år, og i den anledning var det flere markeringer i New York, der han bodde i en årrekke. Den ikoniske Empire State Building hedret hans minne ved å lyse opp det berømte tårnet mens en vimpel med fredstegnet roterte.

Det var Sean Ono Lennon som tente lyset til minne om sin berømte far.

Lennon regnes som en av sin generasjons viktigste låtskrivere og sangere. Hans tid i The Beatles og samarbeidet med Paul McCartney har etter hvert fått en nærmest mytisk status.