«Engelen» norsk Oscar-kandidat

Den norske Oscar-komiteen har valgt ut Margreth Olins «Engelen» til å være den norske kandidaten i konkurransen om en Oscar i klassen for beste fremmedspråklige film.

Regissør Margreth Olin innkasserte Folkets Amanda for Engelen under den norske filmfestivalen i Haugesund i august. Om hun når frem med en nominasjon i Hollywood er fortsatt svært usikkert. FOTO: JAN GUNNAR FURULY.

Alle norske filmer med premiere i tidsrommet 1. oktober 2009 til 30. september 2010 har vært med i vurderingen.

Det har vært en grundig prosess å velge årets Oscar-kandidat, og flere filmer har ligget på oppløpssiden. Komiteen trekker særlig fram Maria Sødahls «Limbo» og Hans Petter Molands «En ganske snill mann» som to andre sterke kandidater av årets totalt 16 filmer.

Deles ut i februar.

Oscar-nominasjonene kunngjøres tirsdag 25. januar. Academy Awards deles ut søndag 27. februar 2011 i Los Angeles for 83. gang.

Det er høyst usikkert om den norske filmen når frem til en Oscar-nominasjon i Hollywood. Nå skal den kjempe mot et høyt antall filmer fra hele verden om totalt fem nominasjoner.

«Engelen» er Margreth Olins første spillefilm. Filmen følger Lea fra hun som barn mister sin barndom når faren dør, til hun som voksen narkoman bestemmer seg for å gi fra seg sin egen datter slik at datteren skal få den oppveksten og tryggheten Lea selv aldri fikk.

Maria Bonnevie spiller hovedrollen i Engelen, som heroinmisbrukeren Lea. FOTO: BERIT ROALD/SCANPIX.

«Engelen» hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto i 2009. Filmen er sett av 100.000 i Norge siden premieren 1. oktober 2009.

Filmen har vunnet publikumsprisen i Gøteborg og Osloprisen, før den ble stemt frem som vinner av Folkets Amanda under årets filmfestival i Haugesund. Gunnilla Röör vant også en Amanda for beste kvinnelige birolle.

Årets Oscar-komité

Årets hemmelige norske komité har bestått av avdelingsdirektør for lanseringsavdelingen i Norsk filminstitutt Stine Helgeland (leder), Leif Holst Jensen, generalsekretær i Norske Film— og TV-produsenters forening, Sverre Pedersen, leder for Norsk Filmforbund, Vibeke Johnsen, journalist i Nettavisen og Stine Oppegaard, utenlandsansvarlig for spillefilm, Norsk filminstitutt.