Kultur

Programlederne har hemmelig lønn

Foto: Kallestad, Gorm

Lisensbetalerne betaler lønningene deres, men hvor mye Eurovision-programlederne tjener, det vil ingen i NRK si noe om.

  • Joacim Lund
    Joacim Lund
    kommentator

De tre programlederne i lørdagens Eurovision-finale jublet da de ble spurt om å ta jobben. Men hvorvidt det var lønningsposen eller prestisjen som lokket frem smilet, det vil ingen si noe om. Programlederne selv var ikke tilgjengelige for kommentar i går, og heller ikke presseansvarlig i NRK for Eurovision, Peter Svaar, vil si noe om betingelsene.

Ingen kommentar.

–Vi kommenterer ikke lønn og personalmessige forhold. Det er en privatsak, sier han.

–Mange vil si at NRK har et særlig ansvar for å spille med åpne kort, ettersom driften finansieres av skattebetalerne?

–Jo, men det betyr ikke at hverken skattebetalerne eller avisene har innsyn i hva alle ansatte i NRK tjener, sier Svaar.

Strenge NRK-krav.

Hvilke avtaler NRK har inngått med programlederne, forblir altså en godt bevoktet hemmelighet. Men ifølge kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes er det Haddy N’jie som har mest å tjene på programlederjobben – målt i markedsverdi. Hun er nemlig leid inn til jobben, mens Erik Solbakken og Nadia Hasnaoui begge er fast ansatt i NRK.

–Ettersom Haddy N’jie ikke er ansatt i NRK, er det nok hun som har størst frihet av de tre til å tjene penger på eventmarkedet. NRK har strammet inn på dette overfor sine ansatte, og dermed har ikke Erik Solbakken og Nadia Hasnaoui det samme handlingsrommet, mener Gimnes, og advarer samtidig de tre programlederne mot å forvente millioninntekter i tiden som kommer.

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

  1. Musikk