Sangere gjør Secret Garden

Barbra Streisand var den første som oppdaget hvor sangbar musikken til instrumentalduoen Secret Garden er. Nå har de latt 11 sangere gi stemme til sine favorittmelodier.

  • Forf>katrine Nordli (foto)
  • <forf>svein Andersen <

Secret Garden ville gjerne gjøre noe spesielt da de skulle feire tiårsjubileum som gruppe for to år siden. Opplegget for "Inside I'm Singing" startet som en idé som vokste, og nå to år senere er den blitt en realitet. Gjennom årene har mange sangere spilt inn deres musikk. Nå ville de snu på flisa og innby utvalgte sangere til å fremføre sine egne favorittmelodier. Få skrevet ny lyrikk, arrangere melodiene på nytt, og få noen av verdens fremste vokalister til å fremføre dem.

Tilfeldighet.

Spiren til hele denne ideen ble til ved en ren tilfeldighet. Stikkordet er Barbra Streisand.— Barbra Streisand har støttet og oppmuntret oss i mange år siden, men det som skjedde med henne, oppsto ut av ingenting, sier Rolf Løvland, og ber Fionnuala Sherry fortelle historien.- Jeg hadde vært på besøk vest i Irland, og en kveld besøkte jeg en lokal restaurant. Dette var kort tid etter at debutalbumet "Songs From A Secret Garden" var sluppet. Jeg la igjen et eksemplar av albumet. Det skulle seg slik at Barbra Streisand var innom samme restaurant kort tid etter. Betjeningen spilte platen, og hun spurte hva det var de spilte. Hun fikk med seg albumet hjem. Streisand ville gjerne gjøre sin egen versjon av "Heartstrings", og fikk skrevet ny lyrikk. Slik ble "Heartstrings" til "I've Dreamed of You", forteller Sherry, og fortsetter:- Jeg skapte tonen til fiolinen som om den var en stemme, og merkelig nok i den prosessen tenkte jeg på Barbra Streisand.

Sangbart.

— Hun var den første artisten som hørte det sangbare i vår musikk. Fiolinens vokale tone. Det har alltid vært en sang der i musikken vår. Så det er naturlig for oss at andre vil synge våre sanger, skyter Løvland inn.- Da vi var i Toronto, sendte hun en grovmiks av sangen til oss. Det var som å oppleve et stykke arbeid i utvikling. Jeg tok på meg hodetelefonene og begynte å gråte, sier Sherry.- Tenk deg oss to små mennesker fra Norge og Irland få oppleve noe sånt, sier Rolf Løvland.

Drøm ble virkelig.

Tanken om å få henne med på den nye platen var derimot kun en drøm. Ingen hadde tro på at de ville få det til. Hun gjorde ganske enkelt ikke slike ting. Hun sa imidlertid ja - da de endelig turde å spørre. Det er hennes originale innspilling som er med på "Inside I'm Singing". Ved siden av hennes bidrag er det kun "You Raise Me Up" med Brian Kennedy som er tidligere innspillinger. Resten er nye. I alt er 11 sangere med, men for Rolf Løvland er imidlertid det å ha fått med seg Tommy Körberg det største.- Det finnes bare én Tommy Körberg. Han hadde forberedt en fullkommen forestilling. Alt var på plass. Det var som en drøm som utspilte seg rett foran øynene på meg, sier han.

Skape noe nytt.

En annen storhet er musikalstjernen Elaine Page, mens Steinar Albrigtsen er det norske innslaget. For Secret Garden har dette vært en fin mulighet til å oppdage musikken på nytt. Ingen sangere som ble spurt, takket nei.- For oss var det viktig å ikke lage coverversjoner av våre egne låter, men skape noe nytt. Samtidig var det viktig å la artistene få lov til å fortelle sin historie. Ikke bare bytte vokal med fiolin. Det har vært et stort element av oppdagelse i dette prosjektet. Det å finne stemmen til hver sang. Ofte kunne vi høre vokalisten i melodien, og som regel ble sangen den rette for den bestemte sangeren, avslutter Rolf Løvland.

Norske Rolf Løvland og irske Fionnuala Sherry har også fått plass til to nye instrumentalmelodier på sitt nye vokalalbum &quot;Inside I'm Singing&quot;.