Stor Munchs-satsing i det nye museet på Vestbanen

Det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen vil ha et stort eget rom til Edvard Munchs kunst.

sbgnvasowe35uq07g1zcea1_doc6n8y3nq31ecuhjsi9g0-sE2XCeCwBZ.jpg

Eckhoff og hans stab planlegger nå både neste års utstillinger i Nasjonalgalleriet, og hva som skal være kunstneriske hovedsatsinger i det nye museet på Vestbanen.

Edvard Munchs Paris, 1891

— Munchs rolle vil være helt sentral i det nye museet. Munch er Nasjonalmuseets største attraksjon, og det vil bli enda mer synlig i det nye museet hvor vi kan vise mye mer av vår Munch-samling, sier Eckhoff.

Nasjonalmuseet har over 232 kunstverker av Munch. I dag vises kun 17 malerier av Munch i Nasjonalgalleriet.

— Det blir et stort rom hvor vi kan vise Munch separat, men vi vil også ha utstillinger hvor vi setter Munch i kontekst med andre kunstnere, blant annet den berømte fransk-amerikanske Louise Bourgeois.

- Hva byr dere på i utstillingsprogrammet for 2016?

— Det er mye bra, men rosinen i pølsen er nok en utstilling som viser den japanske innflytelsen på nordisk maleri og design med verker av bl.a. Oda Krohg, Gerhard Munthe, Nikolai Astrup og Helene Schjerfbeck. Utstillingen er et samarbeidsprosjekt med Statens Museum for Kunst i København og Nasjonalmuseet i Helsingfors. Utstillingen vil vise impulser fra den delikate og sofistikerte japanske estetikken på nordisk kunst rundt forrige århundreskifte.

Direktør Audun Eckhoff satser på en bred Edvard Munch-presentasjon i det nye museet på Vestbanen. -Han er Nasjonalmuseets største attraksjon, sier han.

— Hva er din viktigste visjon for det nye Nasjonalmuseet?

— Vår visjon er at vi skal skape nye generasjoner av kunstentusiaster. Alt vi gjør har det for øye. Vi skal lage et kunstens tempel som også skal være en sosial møteplass med kafé, restaurant og uteservering på taket. Vi skal ha lange åpningstider spesielt i sommerhalvåret. Museet blir liggende midt i Oslos indrefilet og med et stort tilfang av forbipasserende som vi gjerne vil ha inn – gjerne bare til en kopp kaffe eller for å se en utstilling.

nlazn34fh2yopuq6w6ynsg_doc6n8y2vrhl7d1jj4fb9g0-T9fqDi4axB.jpg

— Du ble ansatt i et uvanlig langt åremål på 8 år for å lede Nasjonalmuseet inn i nytt hus, og har vært direktør siden 2009. Åremålet utgår i februar 2017. Vil du søke om forlenget åremålskontrakt, så du får landet museet på Vestbanen?

— Det er klart det er fristende å tenke på muligheten for å være med helt til innflytting og drift i det nye flotte museet, men det er ikke minst opp til styret om jeg skal fortsette. Det er en historisk ambisjon vi nå jobber med, og det fyller hele staben med stolthet og alvor. Vi har et betydelig samfunnsansvar og det vekker internasjonal oppsikt at Norge bygger et så stort museum med flere kunstformer under samme tak. Det løfter oss fra hverdagens trivialiteter.

Caffe latte i Den Franske Sal

— Hvordan er det med kafferitualene?

— Det er særlig konsentrert rundt morgenlatten. Min kone og jeg drikker gjerne caffe latte om morgenen, og til espressoen etter middag bruker jeg en herlig espressomaskin innkjøpt i Venezia, sånn med spak på. Så blir det gjerne en kopp kaffe etter lunsj, men ellers er jeg temann, og er særlig glad i kinesisk røkt te.

Kunstinteressert ? Les om Ellen K. Willas nye galleri: