Kultur

Dansen rundt Gullpalmen er i gang

Vårt iltre lemen hentes inn som metafor for Charlotte Rampling når hun får harmonien til å sprekke, i den franske filmen "Leming". Med den åpnet årets Cannesfestival.

 • Forf>
 • <forf>lars Ditlev Hansen <

Solen skinner og palmene vugger i vinden over Croisetten. Alt er som det skal være, når verdens viktigste filmfestival går av stabelen for 58. gang. Foran det svære festivalpalasset trykker nysgjerrige skuelystne på for å få glimt av den legendariske filmfestivalens glamour og stjerner når de skrider, lystne på å bli sett og beundret, opp den brede, rødkledte trappen til Grand Théâtre Lumière.

Store navn.

De første er på plass. Charlotte Rampling, den britiske skuespilleren som har store deler av verden som arbeidsplass, de franske Charlotte Gainsbourg, Laurent Lucas og André Dussollier ledet an opp løperen i går kveld, i anledning Dominik Molls franske åpningsfilm, "Lemen". Mexicanske Salma Hayek og spanske Javier Bardem entret scenevant palasset som jurymedlemmer, sammen med blant andre nobelprisvinneren, forfatteren Toni Morrison og jurypresidenten, den dobbelte Gullpalmevinneren Emir Kusturica. Og ingen av dem var alene på stjernehimmelen.

Svart komedie.

For første gang på flere år ble Cannes-festivalen denne gangen åpnet av en film som også stiller i konkurransen om den gjeve Gullpalmen, filmverdenens kanskje gjeveste pris etter Oscar. Regissøren Dominik Moll slo for fem år siden igjennom i Cannes, og det med internasjonal suksess, med den svarte thrillerkomedien "Harry — en venn som vil deg vel". Hans "Lemen" er ikke av feel-good-slaget den heller, der et ungt ektepars idyll undermineres av møtet med sjefen og kona.- Den er svart, innrømmet Moll da han i går presenterte filmen for pressen. - Men for meg rommer filmen også mye humor. Og at filmen er svart betyr ikke at den er pessimistisk. Jeg er selv en stor optimist, men jeg liker de mørke undertoner i filmer.Moll sier seg glad over at hans nye film fikk æren av å åpne årets Cannes-festival.- Men jeg ble overrasket da jeg fikk vite det. De pleier jo å velge andre typer og mer bredt anlagte filmer som åpningsfilmer.

- Ikke ond.

Britiske Charlotte Rampling har rollen som kvinnen som snur opp ned på det unge, franske parets idyll i "Lemen".- Jeg ser ikke på denne kvinnen som ond, men som en som har store vanskeligheter og skriker ut for å provosere frem noe som kan skje med hennes eget liv. Filmen har masse metaforer - lemen er bare en av dem - og sterke øyeblikk som skaper vibrasjoner.Rampling, som slo igjennom internasjonalt med "Nattportieren" i 1973 og har mer enn 50 filmer (deriblant Hans Petter Molands "Aberdeen") på merittlisten, har de siste årene hyppig vært å se i franske filmer, blant andre Francois Ozons "Under sanden" og "Swimming Pool". I fjor inntok hun for første gang også fransk teater.- Dette har ikke noe med nasjonalitet å gjøre, men bare det faktum at de sterke filmene jeg har fått være med i de siste årene, har vært franske.

2700 filmer søker kjøpere.

"Lemen" var første film ut. I løpet av de neste 12 dagene skal rundt 200 utvalgte filmer presenteres i festivalens offisielle programmer og i prestisjetunge side-programmet. Men oppe i det hele bobler verdens største filmmarked, hvor rundt 2700 filmer jakter på kjøpere og distributører. Da blir det kommers. Til sammen blir det et yrende, frodig sirkus.

 1. Les også

  Vi ha estetikk, ikke demokrati

 2. Les også

  Trangt på den røde løperen

 3. Les også

  Karneval, kunst, kommers og kø

Den britiske skuespilleren Charlotte Rampling er en av dem som er med i kampen om Gullpalmen i filmen &quot;Lemen&quot;. JEAN-PAUL PELISSIER/REUTERS

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Ni filmer som alle snakker om i Cannes

 2. KULTUR

  Joachim Trier blir jurypresident for Kritikeruken i Cannes

 3. KULTUR

  Joachim Trier i Cannes: – Nå kommer en ny generasjon sterke, kvinnelige filmskapere

 4. KULTUR

  Kvinnene kuppet den røde løperen i Cannes

 5. KULTUR

  - Berlinalen er først og fremst en filmfestival

 6. A-MAGASINET

  - Man trenger ikke kutte ut den røde løperen for å begynne å respektere kvinner mer