Kultur

Astrid Smeplass: – Mye jobb igjen før jeg er der folk har spådd jeg skal komme

Karrièren har skutt fart etter at hun flyttet til Oslo. Stjerneskuddet Astrid Smeplass føler hun er blitt fem år eldre i løpet av 2015.

<b>Løkkalivet: </b>Musikkarrieren har skutt fart etter at Astrid Smeplass flyttet til Oslo. Hun legger ikke skjul på at hun trives i hovedstaden. Kristin Svorte

 • Kjersti Havdal

– Det har vært lite fri, sier Astrid Smeplass når hun skal oppsummere året som har gått.

19-åringen har funnet seg godt til rette ved et bord på favorittrestauranten «Villa Paradiso» på Grünerløkka. Fra taket henger girlander i glorete farger og julemusikk summer i lokalet. Det er litt over ett år siden hun tok sats, sluttet på skolen og flyttet til Oslo. Like etter kom debutsingelen «2AM» og deretter har det gått slag i slag for den unge artisten fra Berkåk i Rennebu. 2015 ble året den tidligere Idol-deltageren virkelig har gjort seg bemerket.

– Jeg føler jeg er blitt fem år eldre i løpet av det siste året. Jeg er mange erfaringer rikere og har opplevd mye. Jeg føler ikke at jeg har tatt små «baby steps» dette året, men et langt steg opp trappen, sier Smeplass til Adresseavisen.

En bransje av tomme ord

Etter debuten har hun gitt ut noen flere singler og samarbeidet med blant andre Shawn Mendes og Matoma. I vinter ble hun kåret til «Beste norske artist» i årets MTV EMA, og hun vant to av fire priser under P3 Gull.

– Når skjønte du at du sto overfor et gjennombrudd?

– Det har selvfølgelig gått kjempebra, men man må ikke glemme at jeg bare har gitt ut noen få låter. Det står fortsatt sinnssykt mye jobb igjen før jeg er der folk har spådd at jeg skal komme, sier Smeplass. Hun vil være realistisk når hun snakker om fremtiden.

– I denne bransjen er det mange tomme ord. Folk sier de vil ordne ditt og datt for deg, men man vet aldri. Det er ikke antall priser eller forsidesaker som hjelper deg på veien. Jeg må bruke tida på å lage bra musikk, for det som til slutt avgjør er om folk lagrer sangen din i spillelisten og hører på musikken din, sier Smeplass.

Mediefavoritten Astrid

Hun har gått fra å være fotballjenta fra Rennebu, til en mediefavoritt i hovedstaden. Smeplass synes overgangen har vært merkelig, men naturlig.

– Jeg var 16 år da jeg var med i Idol. Det følger med en del press når man går fra å være en ukjent fotballjente til en person folk vil følge på sosiale medier. Men jeg har mange bra folk rundt meg, og jeg klarer å holde ting på avstand.

Å si «nei» var noe hun måtte lære tidlig i karrièren. Å være 17 år, ny i Oslo og måtte avslå fristende arrangementer, har vært en utfordring, innrømmer trønderjenta. Men å si nei til det meste som ikke er relevant for musikken, har vært viktig for å bygge opp karrière og image.

– Man gir et signal med det man gjør, men jeg mener man også gir et klart signal når det er noe man ikke gjør. Det er veldig mye artig å være med på, men i Norge er det lett å havne i den «kjendisgruppa». Det er viktig for meg å være tydelig på at jeg først og fremst er artist, derfor prøver jeg å unngå å bli stemplet som moteshow— eller Instagram-jenta.

Føler ansvar for fansen

Selv om hun først og fremst vil konsentrere seg om låtskriving, har mote og sosiale medier likevel blitt en viktig del av hverdagen. Godt over 150 000 personer følger artistens offisielle profil på bildedelingstjenesten Instagram.

– Jeg vet godt hva jeg er komfortabel med å legge ut. Jeg er veldig klar over at det er mange unge jenter og gutter som følger meg på sosiale medier, og det har jeg i bakhodet. Det er ikke så lenge siden jeg var den jenta som fulgte supermodeller og fotballstjerner på Instagram, og jeg vet hvor påvirket jeg ble av dem, sier Smeplass. Hun synes det er skremmende at hun kan påvirke noen til å kjøpe en bestemt kjole eller til ikke å spise middagen sin.

– Det er en makt man har, og den bør man forvalte på en god måte, sier hun.

– Å vise hud kan være fint

De gangene det ikke er artisten Astrid S media skriver om, er det gjerne stilikonet. Da hun stakk av med halvparten av prisene under P3 Gull, fikk hun en del oppmerksomhet for sin gjennomsiktige kjole.

– Når man er ung jente i musikkbransjen kan man irritere seg over at slike ting blir dratt frem, men jeg synes man skal få gå i det man vil, uten at det trenger å bli seksualisert. Å vise hud kan være fint, uten at det må handle om sex. Det viktigste er at man føler seg komfortabel og fin. Så enkelt bør det være, men slik er det tydeligvis ikke, sier Smeplass og trekker på skuldrene.

Hvor hun vil være i utgangen av 2016, tør hun ikke spekulere i ennå. Det som er sikkert er at hun skal starte det nye året i ny leilighet sammen med venninne og artistkollega Julie Bergan.

– Jeg kommer til å savne Løkka, men jeg skal klare å finne noen nye stamplasser på Frogner, sier Smeplass idet hun lukker døren bak seg og trår ut i kulden.

 • Smeplass er blant dem som slår godt an blant ungdommen. Men hvordan stimulere musikkinteressen hos barn og unge generelt? Les om hvorfor Rikskonsertene mener å ha et svar.

Les mer om

 1. Idol
 2. Rennebu
 3. Astrid Smeplass

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Sundfør hyller Astrid S etter kritikken: – You go girl!

 2. KULTUR

  Spellemann-direktør om kommentatorkritikk: – De er veldig opphengt i egne terningkast

 3. A-MAGASINET

  Norge er det nye Sverige. I musikksammenheng er det svært gode nyheter.

 4. A-MAGASINET

  Først erobret de Norden. Nå Marcus & Martinus i ferd med å slå igjennom i Europa.

 5. MENINGER

  «Nok en gang gikk den gjeveste prisen til feil artist»

 6. KULTUR

  Kvinner i massivt mindretall på hitlistene: – Vi må ha litt mer baller