Kultur

Tarantino om «The Hateful Eight»: «Du vet at volden kommer, bare ikke når»

For dem som synes de blodige actionscenene er høydepunktet i Tarantinos filmer, kan The Hateful Eight bli en tålmodighetsprøve.

  • Mari Glans

Quentin Tarantino (52) pleier som regel å krydre filmene sine med blodige og tidvis ubehagelige voldssekvenser helt fra starten. Hans nye drama, westernfilmen The Hateful Eight – som handler om åtte fremmede som blir tvunget til å søke tilflukt i et vertshus i fjellheimen under en snøstorm – er derimot bygget opp på en helt annen måte.

Filmen er mer et kammerspill, i likhet med hans debut Reservoir Dogs (1992). Men i motsetning til sistnevnte, hvor Tim Roth ligger og blør ihjel fra starten, tar det tid før det dukker opp noe blod i The Hateful Eight .

– En av de tingene jeg lærte fra Reservoir Dogs, som jeg ønsket å gå videre med, var ideen om vold som en stemning som henger som et damoklessverd over hodene på rollefigurene gjennom hele fortellingen. Tanken bak var å få denne spenningen til å vare en hel film, og hvis den fungerer så vil du synes den er nervepirrende.

For du skjønner at volden kommer, du bare vet ikke når, forteller Tarantino da Aftenposten treffer ham i Beverly Hills. Regissøren er i perlehumør, latteren sitter løst og han snakker i sitt sedvanlige kjappe tempo og gestikulerer masse. Det er tydelig at han er stolt over denne filmen, og stortrives med å snakke om den.

I noen av de største rollene møter vi Tarantino-veteranene Samuel L. Jackson og Tim Roth, samt Kurt Russell og Walton Goggins Foto: Andrew Cooper

– På mange måter spiller jeg sjakk med disse karakterene som brikker og det tar tid, for de må være riktig plassert før de kan begynne å drepe hverandre. Jeg vet at jeg ber publikum om å være tålmodig, men samtidig håper jeg at spenningen jeg bygger opp vil være verdt det for dem i kinosalen, legger han til.

Forventer feministbråk

Som vanlig har regissøren hanket inn et imponerende stjernelag til filmen sin. I noen av de største rollene møter vi Tarantino-veteranene Samuel L. Jackson og Tim Roth, samt Kurt Russell og Walton Goggins som er nyere favoritter av regissøren.

Filmens eneste kvinnelige hovedrolle spilles av Jennifer Jason Leigh. Hun ble nylig Golden Globe-nominert for innsatsen som Daisy Domergue, en drapsdømt kvinne som er i dusørjegeren John Ruths (Kurt Russell) varetekt. Leighs karakter får mye juling av både ham og en del av de andre mannlige motspillere. På spørsmål om Tarantino tror han kan få kritikk for å ha laget en film med misogynistisk innhold, nikker han.

– Jeg tipper det kan bli noen kronikker med det som tema i kjølvannet av filmen. Jeg er også klar over at akkurat den volden kan være vanskelig for enkelte seere å svelge, fordi de ikke greier å se på det som en del av en historie, men heller oppfatter det som en slags bifallsytring.

Tarantino signerer autografer etter at han fikk sin egen stjerne på Hollywoods walk of fame. Foto: KEVORK DJANSEZIAN

Når det er sagt kan jeg ikke ta spesielle hensyn til Daisy-karakteren fordi hun er kvinne. En del av det som driver handlingen fremover er jo nettopp det at hva som helst kan skje disse menneskene når som helst, slår han fast.Tarantino understreker også at han med overlegg har unngått å lage en film med noe som helst politisk budskap denne gangen, i motsetning til hans forrige film Django Unchained , også den en western.

Les Erlend Loes anmeldelse av Django Unchained her:

Les også

Wunderbar voldsfest

– Uansett hvor gøy det var å spille inn «Django», så dreide den seg om slaveri i USA, det var et altoverskyggende bakteppe for den filmen.Det var derfor befriende å lage en western som ikke hadde et alvorlig tema i bunnen. Jeg kunne bare stupe inn i sjangeren uten å tenke på slike ting, forteller han.

En godbit for filmnerder

I trofast Tarantino-stil er også The Hateful Eight en godbit for filmnerder. Regissøren har spilt inn dramaet på 70 mm, som gir seeren en større visuell opplevelse. Under hundre andre filmer, som Ben-Hur , West Side Story og – artig nok – Song of Norway (fra 1970 med Toralv Maurstad i hovedrollen) er blitt produsert i dette formatet.

De færreste moderne kinoer har fremvisere som er kompatible med 70 mm-produksjoner, men rundt hundre amerikanske kinoer vil tilby publikum en mulighet til å se filmen i det originale formatet. Det blir en slik visning også i Norge. Tarantino har i tillegg produsert filmen slik at den passer inn i den amerikanske «roadshow»-tradisjonen fra 60-tallet.

Det var kort fortalt overdådige førpremièrer komplett med blant annet en musikalsk ouverture før filmen startet og en cocktailpause midt i visningen. I vårt moderne samfunn hvor folk helst ser film hjemme foran TV-en eller på en Ipad, er det imidlertid sannsynlig at majoriteten av kinopublikumet ikke vil oppleve filmen i 70 mm-formatet, uten at det plager Tarantino nevneverdig.

– Jeg gjør et solid cinematisk stykke arbeid med denne filmen. Visuelt har den potensial til å ta pusten fra deg, og det er også noe av tanken bak.

Jennifer Jason Leigh og Bruce Dern i the Hateful eight. Foto: Andrew Cooper

Men når alt kommer til alt, er jo meningen at du skal kose deg glugg ihjel med denne filmen bare på grunn av historien, selv om du ser den på en sliten VHS-kassett, sier regissøren, som stadig vekk truer med å pensjonere seg. Han har sagt utallige ganger at han kun har tenkt til å lage ti filmer i sin karrière. The Hateful Eight er den åttende i rekken.Inglourious Basterds er kanskje et hvileskjær i Tarantinos karrière. Men det gjør ikke filmen noe mindre fornøyelig. Les anmeldelsen:

Les også

Tarantino lager filmfest

– Mange regissører føler ofte at de har god tid og mange filmer i magen, men det er ikke nødvendigvis tilfellet siden filmindustrien er i stadig endring. Man forandrer seg også som regissør, påpeker han.

– Så hvis jeg sier at jeg bare skal lage to filmer til, betyr det at de blir veldig betydningsfulle for meg. Filmene blir mer enn bare en jobb jeg gjør for å tjene penger til å betale underholdningsbidrag til ekskoner eller hva nå motivasjonen for andre regissører måtte være. I stedet blir det to prosjekter med mye integritet, sier Tarantino, som allerede nå har en formening om hvordan hans svanesang vil fortone seg.

– Jeg liker tanken på at det kommer til å være en slags navlestreng mellom Reservoir Dogs og den siste filmen jeg gjør, sier han hemmelighetsfullt.

The Hateful Eight har premiere i USA 1. juledag og kommer på kino i Norge 8. januar.

Les også

  1. Spilloppmakeri om produktplassering

  2. «A Good Day to Die Hard» er underholdende action

  3. «Jakten på Berlusconi» er en hyperaktiv gangsterkomedie

Nyhetsbrev Trenger du en ny serie å se på? Få rykende ferske anbefalinger fra film- og serieanmelder May Synnøve Rogne på e-post.

Les mer om

  1. Quentin Tarantino
  2. Film