Kultur

Vardø la ned tidskapsler ved begravet flyttebil

I litt over to uker fikk gatekunstneren Pøbel og en gjeng internasjonale kolleger leke seg med å male om Vardøs bybilde. Søndag var han sentral da to tidskapsler ble lagt ned ved en begravet flyttebil.

En flyttebil er symbolsk begravet med snuten ned i bakken ved utløpet av Vardø-tunnelen - for å markere at fraflyttingstiden er over. Søndag ble to tidskapsler begravet ved flyttebilen. De skal først åpnes i 2062. Klikk på pilen oppe til høyre for å se flere bilder! Pøbel

 • Jan Gunnar Furuly

Spektakulære gatekunstbilder som dette preger nå bybildet i Vardø etter en måned med Komafest. Roa fra Belgia står bak dette verket. Ian Cox

Cod is great lyder teksten på kaia i Vardø. Kunstverket er laget amerikanske Stephen Powers. Ian Cox

Husk mit navn fra Danmark står bak dette kunstverket. Ian Cox

Hvite hvaler på en tørrfisksjå i Vardø. Kunstverket er laget av E. B. Itso fra Danmark. Ian Cox

Atle Østrem har laget dette veggmaleriet. Ian Cox

Byens befolkning tok også i bruk en egen "folkevegg" der de selv kunne male og bidra til gatekunstprosjektet. Ian Cox

Komafest, som har pågått siden begynnelsen av juli, har skapt ny tro på fremtiden i fraflyttingstruede Vardø. Jakkedesignet, som er laget av Pøbel, er en del av det kunstneriske uttrykket på Komafest. Pøbel

Folk i Vardø sto i kø for å legge tidsriktige gjenstander fra 2012 i tidskapslene som ble begravet ved flyttebilen. Pøbel

Slik ser de totidskapslene ut. De skal åpnes først om 50 år. Pøbel

Husvegger og murer i Vardø har blitt fulle av gatekunst etter at 12 internasjonale gatekunstnere deltok i Komafest. Pøbel

Danske Husk mit navn la ved denne tegningen i tidskapselen. Pøbel

Pøbel har malt på et ormeøye på Vardø-tunnelen, og nå ser det ut som at tunnelormen sluker alle biler. Pøbel

Graving ved den symbolsk begravede flyttebilen utenfor Vardø. Pøbel

Gatekunstneren fra Stavanger var initiativtaker og kan se tilbake på en svært vellykket prosjektsommer i Øst-Finnmark gjennom gatekunstfestivalen Komafest.

Superlativene står i kø for de mange street art-verkene som har frisket opp bybildet i fraflyttingstruede Vardø. Blant byens innbyggere har festivalen og kunsten som er etterlatt av 12 internasjonale gatekunstnere skapt stolthet og ny tro på fremtiden.

Søndag ble mer enn en måneds arbeid foreløpig avsluttet ved at Vardøs innbyggere nedsatte to tidskapsler ved en symbolsk begravet flyttebil, like ved utløpet av Vardø-tunnelen.

Både den begravede flyttebilen og tidskapslene er Pøbels kunstprosjekt.

Skrev brev til olde— og barnebarn

– Jeg har skrevet et brev som forhåpentligvis vil bli lest av mine fremtidige barne- og oldebarn, forteller Heidi Kvernevik, daglig leder i Barents Event og lokal prosjektleder for gatekunstprosjektet.

De to kapslene som ble gravd ned søndag skal åpnes først om 50 år, og skal gi et tidsbilde av hvordan det var å leve i Vardø i 2012.

Prislisten fra Polet

I tillegg til en rekke bilder og lokalhistoriske skrifter, inneholder kapslene blant annet penger, brev, postkort, matoppskrifter, prislisten fra Vinmonopolet, musikk og kunst.

– Vi ville først la det ligge i 100 år, men da ble det heftige protester fra mange som ønsket å være med i 2062 når kapsulene skal åpnes igjen, ler Kvernevik.

Pøbel, som ikke ønsker å stå frem med navn, sier det har vært helt fantastisk å være i Vardø i sommer. Gårsdagens kapselnedsettelse markerer slutten for Komafest, men han blir i byen ytterligere en tid for å fortsette arbeidet med noen nye kunstverk.

Fikk ideen i Lofoten

– Jeg fikk ideen om å lage en gatekunstfestival da jeg jobbet med flere prosjekter i Lofoten i 2006. Siden har det ene forsøket etter det andre strandet, men takket være Nord-Norsk Kunstnersenter fikk vi omsider realisert dette, sier han.

Vardø fikk han for alvor øynene opp for etter at NRK viste dokumentarserien Snøballkrigen.

-Jeg er veldig for folkelige ting, og byen så perfekt ut for et prosjekt av dette slaget, sier han.

-Måten vi har blitt tatt i mot av Vardøs befolkning overgår alle våre forventninger. Jeg kom hit opp uten å kjenne en eneste sjel. Alle har tatt i mot oss med åpne armer, og hjulpet oss på alle mulige måter. I går var jeg også invitert i et bryllupet til en lokal fisker, forteller han.

Kunstnerne som deltok i Komafest var amerikanske Stephen Powers, Vhils fra Portugal, Roa fra Belgia, norske Atle Østrem, Ethos fra Brasil, danske E. B. Itso og Husk mit navn, franske Horfe, Ken Sortais og Remed, samt iren Conor Harrington.

Pøbel har tidligere også markert seg med gatekunstdekorasjoner på jernbanestasjonen i Trondheim og Oslo S, og verker i en rekke europeiske byer. Her er hans hjemmeside med bilder fra tidligere prosjekter.

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Den russiske spøkelsesbyen er dekket av norske malerier

 2. KULTUR

  Europas frykt for religion

 3. KULTUR

  Gjenreis filosofens norske hus!

 4. KULTUR

  - Vi lever i en tid som skaper brutalitet

 5. KULTUR

  Nye VG Helg: - Redaktøren ser ut til å ha tatt med seg sansen for avkledde kropper fra sin gamle avis

 6. KULTUR

  Et annet syn på kulturen