Kultur

Reglene endres: Offentlige arrangementer med inntil 50 personer blir tillatt

Mindre konsertarrangementer. Brylluper. Andre private feiringer. Leier du et offentlig lokale og står som arrangør, er det fritt frem for opptil 50 gjester fra 7. mai.

Snart kan intimkonserter komme på programmet igjen. Her er Bjørn Eidsvåg i 2011. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix

  • Morten Schwencke
    Journalist

Det var tre fornøyde statsråder som torsdag fortalte at samfunnet nå gradvis skal åpnes videre opp.

Fra 7. mai blir det mulig med arrangementer på offentlig sted med inntil 50 personer. Det opplyste helseminister Bent Høie (H), kulturminister Abid Q. Raja (V) og næringsminister Iselin Nybø (V) på torsdagens pressekonferanse.

Høie bekreftet at et lokale som private leier, for eksempelet til et bryllup, er å regne som et offentlig sted.

Arrangementer blir tillatt der det er mulig å holde avstand på minst én meter mellom personer som ikke er i samme husstand. Arrangementet må ha en ansvarlig arrangør som har oversikt over hvem som er til stede. På den måten vil man kunne gjennomføre rask smittesporing dersom det er nødvendig. En privatperson kan ha rollen som ansvarlig arrangør.

I private hjem gjelder inntil videre fortsatt anbefalingen om maks fem personer og en avstand mellom dem på minst en meter.

– Hvis vi har kontroll på smittespredningen fremover, vil vi vurdere å tillate arrangementer med inntil 200 personer fra 15. juni. Men jeg understreker at den endringen er avhengig av at vi sammen klarer å holde god kontroll på smittespredningen, sa Høie.

Rådene vil altså gjelde for gjelde sammenkomster som bryllup, konferanser eller lignende. Høie fortalte at Norge skal åpnes opp i intervaller på 14 dager etter råd fra Verdens helseorganisasjon.

Rådet for hvor stor avstand man skal holde til hverandre, blir også endret. Fra i dag er rådet at man bør holde minst én meters avstand fra hverandre. Tidligere var rådet at man skulle holde to meters avstand.

– Er ikke det litt deilig?

For arrangementer mellom 200 og 500 mennesker er det ennå ikke kommet noen avklaring. Kulturminister Abid Raja (V) sa at en avklaring rundt idrettsarrangementer der fysisk kontakt er nødvendig må vente til 7. mai.

Denne dagen kan det også komme avklaringer og endringer på flere forhold i samfunnet, fra regjeringen.

– Er ikke det litt deilig, at vi igjen kan gå på en intimkonsert? spurte en bortimot festkledt Raja.

Fra før gjelder et forbud mot alle idretts- og kulturarrangementer som ikke kan ivareta kravet om to meters avstand, og grupper på maks fem mennesker.

Lørdag ble forbudet mot forsamlinger på over 500 mennesker forlenget til 1. september. Regjeringen har fra før varslet at avgjørelsen er basert på råd fra helsemyndighetene.

Kan bli lov med større grupper privat

– Bent Høie, hva er forskjellen på et privat hjem og et offentlig sted med tanke på mindre arrangementer?

– Et arrangement er noe annet enn en samling hjemme. Du har en arrangør, det er lagt til rette for at det kan være mange sammen, med en meters avstand, og med toalettfasiliteter som gjør det mulig å overholde hygieneråd.

Samtidig sier Høie at det kan bli endringer rundt størrelsen på «grupper» allerede neste uke.

– Den 7. mai kommer vi med avklaringer om hvor mange som kan være sammen. Nå var det viktig å si fra til profesjonelle arrangører om at de kan starte planlegging og legge til rette for arrangementer, sier Høie til Aftenposten.

– Ikke nok for at musikkbransjen kommer i gang

– 50 til 200 i publikum er helt topp for de minste, frivillige arrangørene. Men det er ikke nok for at musikkbransjen kommer i gang igjen. I hvert fall ikke uten økonomiske forsterkninger, sier Tone Østerdal, leder i Norske Konsertarrangører (NKA).

Østerdal forteller at det ikke vil være lønnsomt for større arrangører å fylle salene med få publikummere. Årsaken er at det er store faste kostnader knyttet til å avvikle et arrangement. Hun viser til Spania, som har varslet at det vil være lov med 30 prosent av publikumskapasiteten i første omgang.

– Det er jo noe som overhodet ikke kan bære seg økonomisk.

Mener arrangementer med under 50 er økonomisk uforsvarlig

Også arbeidsgiverorganisasjonen Virke er skeptisk til den forsiktige åpningen.

– Dette er et skritt i riktig retning, men vi er fortsatt langt fra målet, som er en ansvarlig åpning av Norge, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

Han mener at det ikke vil være økonomisk forsvarlig å gjennomføre arrangementer med inntil 50 personer. Grensen er også for lav for frivilligheten, mener han.

Les også

  1. Arrangementer for over 500 forbudt til 1. september

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset