Kultur

Marvin Halleraker har laget årets avistegning

Aftenpostens illustratør fikk prisen for sin tegning av Per Sandberg.

Marvin Halleraker fikk prisen onsdag kveld.
  • Aftenpostens kulturredaksjon

Marvin Halleraker, som jevnlig tegner både i Aftenposten og Bergens Tidende, har laget årets avistegning. Det mener juryen som delte ut prisen på årsmøtet til Norsk Journalistlag onsdag kveld.

Om tegningen av Per Sandberg skriver juryen:

«Det har etter hvert vært mange statsråder som har måttet gå i perioden, men ingen har vært bedre fanget i strek enn Marvin Hallerakers tegning av da fiskeriminister Per Sandberg måtte gå av i august 2018, tegnet for Aftenposten.»

Her er tegningen i sitt originale format.

Juryen mener avistegningen på unikt vis kan ta en sak på kornet og sette den på spissen:

«Både i teknikk og innhold er årets avistegning et eksempel på hvor uforlignelig resultatet kan bli når en av landets beste og ledende avistegnere gir oss sin tolkning av en aktuell sak fra nyhetsbildet.»

Heder til Juniors Andreas Brekke

Andreas Brekke, som tegner for Aftenposten Junior, fikk hederlig omtale for sin sterke illustrasjon av hatytringer mot barn og unge.

«Aftenposten Junior har illustrert temaet svært godt i form av en tegning som har blitt mye delt på sosiale medier. En røff tegning med flere lag som går rett i magen på barn som voksne,» skriver juryen.

Dagsavisens Siri Dokken fikk også hederlig omtale for sin tegning av metoo.

«Etter-metoo-tegningen til Siri Dokken i Dagsavisen er en tegning som vil bli stående og viser avistegning av internasjonalt format», skriver juryen.

Den hedrede tegningen sto på trykk i Dagsavisen.

Juryleder for årets avistegninger var Norsk journalistlags Terje Eidsvåg (Adresseavisen). De andre jurymedlemmene var Norsk Redaktørforening (Sarah Sørheim, NTB/Aftenposten), Eirik Hoff Lysholm (Dagsavisen) og Bianca Bøge (Avistegnernes Hus).

Les mer om

  1. Kunst
  2. Norsk Journalistlag
  3. Avis
  4. Aftenposten
  5. Bergens Tidende
  6. Medier