- Justin Bieber er ikke akkurat Sex Pistols

Han skriver varmt om kjærligheten til familien og er imot fri abort. Justin Bieber er det perfekte idolet for en ungdomsgenerasjon som har lagt fra seg opprøret, mener forskere.

Justin Bieber under en konsert i Charlotte tidligere i år.

I mandagens papirutgave av Aftenposten kan du lese om Generasjon status quo. Dagens ungdom har lagt fra seg trangen til opprør, og er tilfreds med det samfunnet de lever i, ifølge flere forskere.

Et av de viktigste symbolene på dette er superstjernen og tenåringsidolet Justin Bieber.

— Justin Bieber er ikke akkurat Rolling Stones eller Sex Pistols. Forbildet har gått fra The Rolling Stones til svigermors drøm. Han er velkledd, ser skikkelig ut og det er langt vei til the Beatles med langt hår i nakken, sier sosiolog og samfunnsforsker Tormod Øia ved Nova.

Øia mener derfor at han er et godt symbol på dagens ungdomsgenerasjon, og da særlig jentene. En generasjon som arbeider hardt for å benytte seg av de mulighetene samfunnet har gitt dem, men som ikke er særlig interessert i opprør og endring.

Les også

Sirkus Bieber

— Mangler flere dimensjoner

Bieber er en 20 år gammel canadisk artist som ble oppdaget ved hjelp av YouTube i 2008. Han er kjent for å være jordnær og tradisjonell, i tillegg er han mot fri abort. Med allerede fem album på sin merittliste, har han hatt suksess som få andre våger å drømme om.

Han er kjent for å skape "Bieber-feber" hos unge jenter, sist sett i Norge under hans konsert i Oslo i mai i fjor: ekstreme mengder hyling, gråting og hyperventilering hos "tweenagers" – unge under 13 år.

— Det er ikke mye engasjement bortsett fra den groende puberteten. Det var mye seksuelt ved forbildene på 60-tallet også, men det var ofte en del av noe større – det hadde flere dimensjoner i seg med opprør, politikk og engasjement, sier Øia.

Kom fra ingenting

Justin Biebers historie er mer personlig enn politisk. Moren hans ble gravid som 18-åring, og oppdro sønnen alene. Det var hun som la ut hans første opptreden på YouTube

Les også

Norsk politi skal studere Bieber-hysteri i London

— Han har en spesiell personlighet i musikken bygget på denne ideen om reisen fra filler til rik. Han ble oppdaget fra grassrota, og har derfor dette kjennetegnet om å være en autentisk artist til tross for å lage noe som mange vil kalle «produsert» pop, sier musikkviter Stephen Graham til The Irish Times, da popidolet besøkte landet for kun få uker siden.