Kultur

Humoristisk diktatorfilm kjemper mot «Kon-Tiki»

Den mexicanske stjerneskuespilleren Gael García Bernal har hovedrollen som reklamemannen Renee Savedraa i Chiles bidrag til helgens Oscar-utdeling.

Den chilenske regissøren Pablo Larraín tror ikke han henter hjem en Oscar søndag. Ifølge det amerikanske nettstedet Huffington Post er det 97,2 prosents sjanser for at den østerrikske filmen "Amour" danker ut både Chiles kandidat "No" og Norges "Kon-Tiki".

  • Vibeke Knoop Rachline

Huffington Post spår ikke, men har kalkulert seg frem til at Kon-Tiki bare har 0,6 prosents sjanse til å vinne og No kun 0,1 prosent.

Kjærlighet og død

Det kan dermed se ut til at hverken Thor Heyerdahl eller Chiles eksdiktator Augusto Pinochet når opp mot Amour s historie om gammel kjærlighet og død.

- Jeg har ikke sett Kon-Tiki , så jeg kan ikke dømme. Og jeg har heller ikke hørt noe, sier regissør Pablo Larraín til Aftenposten.

Han sier ikke noe mer om sine forhåpninger, men virker avslappet.

- Mennesker reagerer så forskjellig. Jeg har fått alle mulige tilbakemeldinger på min film, særlig i Chile. Mange har jo opplevd folkeavstemningen i 1988, som filmen handler om. De husker ofte noe annet enn det jeg viser.

Likte rollen

Det var det internasjonale presset som tvang general Pinochet ikke bare til å holde folkeavstemning, men også la opposisjonen få samme tid på fjernsynet som hans side.

Jeg har ikke sett Kon-Tiki , men hører at den skal være veldig bra. Pablo Larrain, Oscar-konkurrerende regissør.

- 15 minutter hver dag er mye, sier den mexicanske stjerneskuespilleren Gael García Bernal, som spiller hovedrollen som reklamemannen Renee Savedraa.

- Renee er et produkt av og utnytter det nyliberale systemet diktaturet fostret, men også demokratiseringen av mediene. Kampanjen fremmet glede og optimisme i et land knuget av vonde sjokk, sier García Bernal.

Han likte utfordringen ved å spille en slik rolle, og ikke bare være sexy. Kanskje han likevel brukte erfaring fra reklamekampanjene han selv har vært med i.

Emosjonell, ikke politisk

Regissøren Pablo Larraín brukte magnetisk tape fra 1980-årene for å få akkurat samme billedkvalitet som den gangen.

- Målet var at filmens bilder skulle bli dokumentariske mens de autentiske kuttene skulle fremstå som fiksjon, sier han. Dette er hans tredje film om Pinochets Chile, men de er ikke ment som en trilogi.

- Det er kritikernes påfunn, sier Larraín. Han mener filmen er mer emosjonell enn politisk, mens García Bernal ikke vil skille.

- Jeg synes at det som skjedde i 1988, med Pinochets fall og demokratiets triumf, er en av de viktigste og reneste forbrødringene verden har sett, sier han.

"Hørt den skal være bra"

García Bernal føler seg ellers hjemme i Skandinavia, der han har spilt inn flere filmer. Uten å holde med Kon-Tiki av den grunn.

- Jeg har heller ikke sett den, sier han og slår ut armene.

- Men jeg har hørt den skal være veldig bra. Heyerdahl var jo mye i Latin-Amerika og fikk bygd flåten der. Vi kjenner ham, sier García Bernal med sitt vakreste smil.

Les også

Nå telles Oscar-stemmene opp