- Skrik vil trolig ende opp hos en kriminell millionær
Amerikanske aviser kaller prisantydningen for Munchs «Skrik» urealistisk høy, og mener kunstverket er for kitch til å henge hos en privat samler.
I morgen, onsdag 2. mai, går Petter Olsens pastellversjon av Skrik , det eneste av de fire versjonene som er i privat eie, under hammeren hos Sotheby's. Medieinteressen er enorm, både i Norge og i utlandet. Både brasilianske, kinesiske, colombianske og amerikanske aviser er på plass i New York for å dekke det historiske kunstsalget.
Her kan du følge auksjonen i natt !
— Kongefamilien i Qatar er et hett tips
Men det er forskjellige meninger om maleriets fremtid blant mediene her hjemme og i USA.
I norske aviser har det vært spekulasjoner rundt potensielle kjøpere og kjøpesummen – som mange spår kan bli denhøyeste prisen for et kunstverk noensinne solgt på auksjon.
Kongefamilien i Qatar og russiske oligarker er nevnt som de mest sannsynlige kjøperne. Det New York-baserte Museum of Modern Art (Moma) og Qatar Museums Authority (QMA) er også med på listen over trolige interessenter.
I et intervju med VG sier Hans Richard Elgheim ved Grev Wedel Jarlsberg Auksjoner at han tror Edvard Munchs pastellversjon av Skrik vil ende opp i Quatar.
- Jeg tror at maleriet kan ende opp utenfor USA, og da er Qatar et hett tips, sammen med russerne og Hong-Kong-kineserne, sier Elgheim til VG.
Ifølge Wall Street Journalhar maleriet vært på turné hos en rekke private samlere før det auksjoneres bort i morgen. Skrik er blitt sendt til private hjem i Asia, Nord-Amerika og Europa, slik at villige kjøpere kan se om det passer inn i resten av kunstsamlingen.
Museene med i budkampen?
Flere amerikanske kunstkritikere tror det er mer sannsynlig at verket ender opp hos et museum, eller hos en tvilsom milliardær:
Kjøp kantine – få 12 Munch-bilder på kjøpet
— Den globale veksten i milliardærer innebærer at Skrik trolig vil forsvinne inn i skjulestedet til en internasjonal, kriminell milliardær. I hvert fall hvis du legger Balzacs sitat «bak enhver formue skjuler det seg en forbrytelse» til grunn, skriver Christopher Knight, kunstkritiker i LA Times. Men for Christopher Knight er det ikke en selvfølge at maleriet blir kjøpt av en privatperson. Kunstkritikeren synes det er oppsiktsvekkende at alle ser på milliardærene som potensielle kjøpere.
Knight spør seg om de internasjonale kunstmuseene kan ende opp med å kjøpe kunstverket, og peker på at Getty Museum kjøpte Jacopo Pontormos Portrait of a Halberdier for 35,2 millioner dollar i 1989. Den tilsvarende prisen ville i 2012 vært 65 millioner dollar. Altså ikke langt unna prisantydningen for Munchs Skrik , som ligger på 80 millioner dollar (tilsvarende 460 millioner norske kroner).
Kaller prisen for urealistisk
Kunsthistorikere, som ikke vil navngis i frykt for å fornærme auksjonshuset Sotheby’s, ler av de astronomiske prisprognosene. De mener verket er for stygt til å leve med, for deprimerende og mener Skrik er for kitch.
Men enkelte fnyser av prisantydningen fra Sotheby's på 80 millioner dollar. Enkelte kunsthistorikere mener det rekordhøye prisestimatet er urealistisk, ifølge New York Times.
— Kunsthistorikere, som ikke vil navngis i frykt for å fornærme auksjonshuset Sotheby’s, ler av de astronomiske prisprognosene. De mener verket er for stygt til å leve med, for deprimerende og mener Skrik er for kitch, skriver Carol Vogel.
Avisen mener dette og andre faktorer som sikkerhet og en gigantisk forsikringspremie gjør Skrik mer interessant for museer enn for private samlere.
Kunsteliten på plass
Det er plass til et par hundre mennesker i salen når Skrik går under hammeren som auksjonens 20. verk. 30-40 journalister fra alle verdens hjørner er allerede på plass, og det er ventet at rundt 100 journalister vil være tilstede under morgendagens auksjon. Sikkerhetsvakter vokter bildet, og i går inviterte Sotheby's til en eksklusiv førfest.
Der var kunstkjennere fra hele verden samlet, blant annet den norske auksjonskongen Hans Richard Elgheim, samt japanske og amerikanske kunstsamlere.
I dagene opp mot salget på onsdag fester og mingler de internasjonale kunstkjennere med hverandre.
— Vi møtes flere ganger om dagen med ulike folk fra det norske kunstmiljøet. Vi drar ut og spiser på noen finere restauranter blant annet, fortalte Hans Richard Elgheim til VG Nett.
Vil det være et kunstmuseum eller en rik kunstsamler som kjøper Edvard Munchs berømte «Skrik»? Foto: Sotheby's
Relevante artikler
Petter Olsen selger ett Munch-maleri til
Krisen har tvunget store auksjonshus over på nett. Han kjøper bøker, antikviteter, glass og kart.
Nasjonalmuseet får tidenes gave av Sparebankstiftelsen. Blar opp 187 millioner kroner for verdensberømt kunstverk.
Et makulert millionmaleri og en naken politiker på korset. Her er årets mest minneverdige stunt.
Nasjonalgalleriet og Canica må med i Nasjonalmuseet
– Ingen andre land gjør det samme med sine historiske bygg