Kultur

Når Hollywood tar over 22.7-komplekset

Filmversjonen av Åsne Seierstads En av oss bør lages av en filmskaper med nærhet til norsk språk og kultur, mener Kjetil Lismoen.

En Hollywood-tolkning av hendelsene på Utøya vil kunne påvirke verdens forestillinger om hva som ledet til til dem og måten det norske samfunnet taklet tragedien på, mener Kjetil Lismoen.
  • Kjetil Lismoen

Den britiske regissøren Paul Greengrass vil lage en film basert på Åsne Seierstads bok En av oss. Filmens produsenter har vært i kontakt med Breiviks advokat, Geir Lippestad, og Den nasjonale støttegruppa etter 22.juli. Greengrass har selv hatt samtaler med Seierstad, som sier til BT at «om noen skal lage en god film om 22. juli, må det være Paul Greengrass».

Jeg tror også at Greengrass vil kunne gi oss en vellaget film. Med filmer som Bloody Sunday og United 93 har han på en vellykket måte forent sin bakgrunn som dokumentarist med den kommersielle fiksjonsfilmens krav til spenning i skildringer av menneskelige tragedier. Men når han nå ønsker å lage en underholdningsfilm av den største tragedien på norsk jord siden Annen verdenskrig, bør vi være med å diskutere premissene for en slik angloamerikansk bearbeiding av en norsk historie.

Les hele saken med abonnement

Serietips

Nyhetsbrev Trenger du en ny serie å se på? Få rykende ferske anbefalinger fra film- og serieanmelder May Synnøve Rogne på e-post.