Kultur

Seersuksess for NRK og MGP

1,25 millioner mennesker så lørdagens finale av norsk Melodi Grand Prix.

Mange så programleder Silya kåre Mørland & Debrah Scarlett som vinnere av årets MGP-finale.
  • Robert Hoftun Gjestad
    Robert Hoftun Gjestad
    journalist

I fjor opplevde NRK en real svikt i seeroppslutningen rundt låtkonkurransen MGP, da kun 755.000 valgte å følge finalen i Oslo Spektrum. Det var tidenes dårligst sette.

I år kom revansjen, med 1.250.000 seere. Det er det høyeste tallet for MGP-finalen siden 2011.

Mindre konkurranse

Prosjektleder Stian Malme i NRKsier til egen kanalat han er strålende fornøyd med tallene, som ga NRK en markedsandel på nesten 69,8 prosent lørdag kveld.

– Det er helt formidabelt, og utrolig gøy for norsk musikk. Vi vet at det er stor interesse for Melodi Grand Prix i Norge, sier Malme.

Han forklarer seertallet med bedre kommunikasjon ut i forkant av finalen, et godt show og med spredning i sjangrene, men innrømmer samtidig at konkurransen fra andre TV-kanaler nok ikke var like hard som tidligere år.

Droppet delfinaler

Duoen Mørland og Debrah Scarlett vant den jevne finalen med sin ballade «A monster like me», og skal dermed representere Norge i den internasjonale finalen i Eurovision. Den går i Wien siste uken i mai.

Etter mange år med delfinaler spredt utover landet eller i Oslo, valgte NRK å kun arrangere den ene finalen med elleve artister i år. Stian Malme tror ikke at dette har påvirket seeroppslutningen.

— Vi har hatt høye seertall på delfinalene tidligere, og det er stor sannsynlighet for at de kommer tilbake igjen et annet år, sier Malme til NRK.

Ifølge kanalens analyseavdeling er snittalderen for dem som fulgte finalen lørdag kveld 48 år. Den aller høyeste seerandelen finner man blant tenåringene.

Også svensk suksess

Svenskene holdt også sin finale i Melodifestivalen lørdag kveld. Måns Zelmerlöw vant suverent med sin låt «Heroes», som nå plages avpåstander om plagiat av David Guettas låt «Lovers on the sun».

Den svenske finalen ble fulgt av hele 3,7 millioner seere, også det en solid oppgang fra fjorårets 3,3 millioner.

Etter den svenske finalen fikk for øvrig også tegnspråktolken Tommy Krångh stor oppmerksomhet i sosial medier for sin svært engasjerte tolkning av finalelåtene.

Les også

  1. Døvektolken stjal showet

  2. Kan vinne både for Norge og Sveits

  3. - Helt ubeskrivelig og ganske creepy