Kultur

«Én eneste klem fra Justin kan muligens redde mitt liv»

Ungjenter bruker historier om sykdom, depresjon, selvskading og selvmordstanker for å få konsertbillett eller et møte med Justin Bieber i april. Konsertarrangøren har sendt et hundretall mailer videre til Røde Kors, barnevern og politi.

Arrangøren av de tre konsertene med Justin Bieber i april, har fått en rekke brev fra unge jenter som forteller om selvmordsforsøk, selvskading og overgrep.
  • Robert Hoftun Gjestad
    Robert Hoftun Gjestad
    journalist

Pågangen fra desperate ungjenter, deres mødre og bestemødre startet umiddelbart da konsertene i Telenor Arena ble utsolgt i juli i fjor. I løpet av få uker kom det flere tusen mailer.

— Vi hadde beredskapen klar, hele kontoret var på jobb, og vi opprettet en egen bieber-mail folk kunne sende spørsmål til. Vi visste fra egen og andres erfaring at pågangen ville blir stor, men ingen forberedelse i verden kan forutse en slik mengde før man selv opplever den, sier Peer Osmundsvaag i Atomic, selskapet som står bak konsertene.

Lidelseshistorier

De har brukt ekstremt mye tid på de kommende Bieber-konsertene. Av nesten 10 000 mailer som til nå er sendt selskapet, er det likevel et hundretall som skiller seg ut: Mailene der ungjentene forteller om sykdom, depresjon, selvskading, selvmordstanker og selvmordsforsøk.

Tilstander som ifølge jentene kan trøstes gjennom en billett eller aller helst et møte med Justin Bieber den apriluken han er i Oslo og Bærum.

"Jeg kutter dypere og dypere for hver gang. Jeg trenger en klem, en klem fra en som betyr alt i verden for meg. Jeg tror at én eneste klem fra Justin muligens kan redde mitt liv".

Det skriver en 15-åring som legger til at "gutten har reddet mitt liv 16 ganger" . Denne mailen ble videresendt til barnevernet i jentas kommune.

En annen forteller om tilbud om billetter til konsertene ved betaling i sex. Denne ble sendt til politiet. Det ble også en mail der ble fortalt om foreldre som slår hjemme. En tredje forteller i én mail om et liv med foreldrenes skilsmisse, kreft og dødsfall, depresjon og tanker om selvskading.

"Og igjen fikk Justin meg til å føle "magien" i det han sa" , skriver jenta som vil møte Bieber for å takke. Denne ble sendt Røde Kors.

Sendt til fagfolk

Alvoret i mailene ble raskt klart for Atomic.

— Vi kan ikke vurdere hva som er sant eller ikke, det må fagfolk ta seg av. Derfor har vi brukt så mye tid på å lese og sende videre de mest ekstreme. Det er utrolig tankevekkende at det finnes så mange unge der ute som har det kjipt, og som mener at trøsten finnes i Justin Bieber, sier Peer Osmundsvaag.

— Som arrangør kunne vi bare droppet å gjøre all denne jobben, det er vel neppe forventet, men det ble umulig. Vi bryr oss om disse ungdommene.

Reelle problemer

Av de omtrent hundre mailene som er videresendt, handler de fleste om å få tak i en billett. Men noen titalls sier at et fysisk møte med Bieber "vil redde livet mitt".

- Vi har aldri sett maken. Først trodde vi folk diktet opp historiene for oppmerksomhet og som virkelighetsflukt, men ganske raskt forsto vi at dette var oppriktig desperate personer med reelle problemer. Den tilbakemeldingen fikk vi også fra Røde Kors og barnevernet, som ofte kjente til ungdommene fra før, sier Elisabeth Norheim hos Atomic.

— Når og hvorfor tipper idoldyrkelsen over fra vanlig galskap til utlevering av den mørke siden av seg selv, slik vi ser her? Det må nesten fagfolk svare på, avslutter Peer Osmundsvaag.

- Tunge mailer

Da konsertene med Justin Bieber ble annonsert og utsolgt på kort tid, merket Røde Kors en tydelig økt pågang fra unge jenter som tok kontakt med deres "Kors på halsen".

Det er et sted der som barn og unge under 18 år kan ta kontakt for å snakke om alt, enten på telefon, mail eller chat.

— Vi fører ingen egen Bieber-statistikk, men hadde en periode hvor flere jenter selv tok kontakt om akkurat dette. Det er et helt vanlig fenomen blant 14-åringer som er fan å ønske seg billetter eller et møte med helten. Men selvfølgelig var dette tunge e-poster, og noen ganger ligger det noe mer bak.

Det sier leder Nelli Kongshaug i "Kors på halsen", Røde Kors' samtaletilbud for barn og unge.

robert.gjestad@aftenposten.no

Les også

  1. Ungdommens råskap

  2. Er Bieber den neste barnestjernen som slukner?