Over 4000 sa sin mening om Munch-museet

Og Lambda kommer på sisteplass i avstemningen.

Aftenpostens lesere vil at Munch-museet fortsatt skal ligge på Tøyen. FOTO: JON-ARE BERG-JACOBSEN
  • Ingvild Berg
    Ingvild Berg

Hvor mener du at Munch-museet skal ligge?

Les også

Munch-museum skal vi ha

Les også:

I en helt uformell undersøkelse på Aftenposten.no har vi invitert leserne våre til å stemme på det beste alternativet for et nytt Munch-museum.

Saken engasjerer stort — så langt har 4323 avgitt sin stemme.

Alternativet "Nytt Munch-museum på Tøyen" ligger i teten med 42 prosent av stemmene. Like bak er andreplass-vinneren i arkitektkonkurransen, Yin Yang, med 38 prosent. Lambda, som gikk av med seieren i konkurransen, får færrest stemmer med 18 prosent.

Mange har avgitt sin stemme. Ved å klikke på lenken øverst i saken, kan du også delta.

Enige med Åmås Det har vært svært stor interesse for

, hvor han tar til orde for å velge Yin Yang til det nye Munch-museet. På Aftenpostens Facebook-side gir det store flertall av kommentarene utrykk for sitt samtykke med Åmås.

«Et flott alternativ! Viktig at norske arkitekter og politikere beholder bakkekontakten,» skriver Johnny Nilsen.

Christian Von Harling er enig:

«Yin Yang ruver ikke i sjøkanten som Lambda og gir en bedre følelse av sjøsiden. Man ser ikke rett inn i en koloss av en vegg og man føler nærheten til Oslofjorden også fra Bjørvika.»

Kjersti Nerseth i Norske arkitekters landsforbund minner om at ingen nye bygninger blir likt av alle.

«JA! Dette passer inn i Bjørvika som fot i hose! Dette kan vi stemme for — og ikke minst: gjerne besøke!! Er det mulig å forhåndsstemme fra Alaska?» skriver en entusiastisk Facebook-bruker Heidi Nesttun Sunde. - Ramaskrik

Det at folk er kritiske til ny arkitektur er slett ikke overraskende for arkitektene selv.

- Det er en del av vårt yrke at det blir ramaskrik hver gang noe nytt bygges. Det er fordi et nytt bygg alltid innebærer at folks minne av et sted endres. Men etter 10-15 år venner man seg til det nye og tenker at man faktisk kan like det, sier president i Norske arkitekters landsforbund Kjersti Nerseth.

— Denne skepsisen til det som er nytt er jo ikke særegent for arkitektur, men for alle kulturuttrykk. Det er menneskelig å motsette seg det nye.

Hun minner om at bygninger som Rådhuset og Operaen, som nå er godt likt, av mange ble ansett som vederstyggeligheter før de ble bygget.

Nerseth ønsker å understreke at juryens vurdering av de forskjellige alternativene for et nytt Munch-museum har vært en lang og kompleks prosess.

- De har vurdert uendelig mange forskjellige behov, og ved hjelp av jurister, ingeniører, teknikere og politikere har de kommet fram til hvilket alternativ som best imøtekommer disse behovene, poengterer hun.

Arkitektpresidenten synes det er flott at folk engasjerer seg i arkitektur, men oppfordrer oss til å fokusere på større byområder.

— Vi bør få større fokus på alt det dårlige som bygges, der det ikke er noen som engasjerer seg og passer på hvordan kvaliteten blir. Det er helheten som er viktig for bybildet, ikke ett enkelt bygg, sier hun.