Kultur

Norsk kortfilm favoritt til å vinne Oscar

Den norske kortfilmen Tuba Atlantic er en av de heteste favorittene til å vinne Oscar på søndag. LA Weekly og Reuters er blant dem som tipper seier til regissør Hallvar Witzø.

Regissør Hallvar Witzø har tidligere vunnet «Student-Oscar» for filmen Tuba Atlantic.

 • Jan Gunnar Furuly

Amerikanske og canadiske filmkritikere står formelig i kø for å rose den unge nordmannens verk, etter at alle de Oscar-nominerte kortfilmene ble satt opp i et fire timer langt program på 200 kinoer i Nord-Amerika hele forrige uke.

Ifølge nettjenesten Box Office Mojo har nær 80.000 personer i USA kjøpt kinobillett til Tuba Atlantic og de andre filmene.

Uventet om død og forsoning

Los Angeles Weekly's anmelder Tim Grierson er blant dem som mener Hallvar Witzøs 26 minutter lange film er den klart beste blant de fem nominerte.

"I en middels kategori går topphonnøren lett til Tuba Atlantic, den norske regissøren Hallvar Witzøs skrudde komedie om en maskingevær-viftende, måke-drepende stabeis som har seks dager igjen å leve. Løftet av en skarp, melankolsk prestasjon fra Edvard Hægstad, berører Tuba Atlantic død og forsoning på uventede måter", skriver Grierson om filmen som Witzø ifjor sommer fikk en student-Oscar for.

Nordirsk eller norsk seier

Reuters' filmanmelder Steve Pond mener det er mest sannsynlig at Tuba Atlantic vinner, men vil ikke utelukke at nord-irske The Shore kan snyte Norge for en Oscar.

The Shore er regissert av velrennomerte Terry George, som i 2004 regisserte den Oscar-nominerte langfilmen Hotel Rwanda.

Dette skriver Pond om Tuba Atlantic:

"Filmen er ikke så medrivende som The Shore, men den har kanskje kategoriens beste kombinasjon av humor, hjerte og tyngde".

"Fantastisk klimaks"

OgsåIndie Wire's Christopher Campbell holder en knapp på Witzø som vinner.

"Den er nydelig filmet, skrevet akkurat slik at den er riktig balansert mellom sprøhet og hjerte, og dens klimaks er rett og slett fantastisk", skriver han om Tuba Atlantic.

Tårer og applaus

Studentavisen The Tartan i Pittsburgh er også full av lovord. Anmelder Allison Cosby beskriver visningen av Tuba Atlantic i Oscar-kortfilmprogrammet slik:

"Filmen ga tårer i øynene mine tre ganger i løpet av 25 minutter, og den var den eneste av filmene i live-action-kategorien som fikk applaus fra publikum på slutten".

Også Smithsonian.com har den norske kandidaten som favoritt.

Samtidig har det formelig boblet av hyllester av den norske kortfilmen på Twitter den siste uken.

Oscar-utdelingen skjer kommende søndag i Los Angeles.

Regissør Hallvar Witzø står bak Tuba Atlantic som er nominert til Oscar som beste kortfilm. Foto: Paradox

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Filmkritiker om Oscar-utdelingen: – Det er fremdeles latterlig dårlig mangfold i nominasjonene

 2. KULTUR

  Han kan ta Oscar-storeslem

 3. KULTUR

  Her er nattens Oscar-vinnere

 4. KULTUR

  Film fra Sør-Kora vant Gullpalmen i Cannes

 5. KULTUR

  Amandaprisen: Prisrekord til «Barn»

 6. KULTUR

  Disse er favoritter til Oscar-nominasjonene