Trakassering. Overgrep. Skam. Over 400 norske skuespillere har fått nok.

Ulrikke Falch, Pia Tjelta og Jenny Skavlan er blant 487 kvinnelige skuespillere som nå tar et kraftig oppgjør med seksuell trakassering i norsk teater-, film- og tv-bransje.

Siden #metoo-kampanjen startet i oktober, har Skuespillerforbundet merket en økning i antall henvendelser. – Vi er avhengige av at folk melder fra. Vi tar alle henvendelser om dette svært alvorlig, og diskuterer med varsleren hvordan vi kan gå videre med saken, sier nestleder Anne E. Kokkinn.

«Jeg er under utdanning, bruker sommeren som ulønnet i et spel og i en scene skal jeg voldtas av en 20–25 år eldre mann. Vi prøver scenen og regissøren stopper. Mannen fortsetter å «voldta». [ ...] Han holdt meg fast og dunket løs i det som føles som flere minutter. Rundt oss står ti av Norges mest profilerte og anerkjente skuespillere og instruktører. Reaksjonen: latter.»

Dette er bare én av flere historier som 487 norske skuespillere forteller om fra norsk teater-, film- og tv-bransje. I dag deler de sine historier i Aftenposten.

Les hele saken med abonnement