Kultur

Bør det bygges et nytt teater på Tullinløkka? Høyre mener det er «galskap»

– Galskap! – Helt fantastisk! – Legg forslaget i skuffen! Igjen er det full fyr i debatten om Nationaltheatret.

Nationaltheatrets skjebne er igjen i spill etter at kulturministeren kom med nytt forslag til løsning. Forslaget innebærer nybygg delvis under bakken på Tullinløkka.
  • Hilde Bjørhovde
    Journalist
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Tirsdag skrev Aftenposten om kulturminister Anette Trettebergstuens nye idé for Nationaltheatret:

Hun ser på muligheten for et helt nytt teaterbygg på Tullinløkka, som kobles på det gamle Nasjonalgalleriet. Statsbygg får nå i oppgave å utrede denne muligheten.

Samtidig skal Statsbygg finne prisen for å rehabilitere det gamle Nationaltheatret uten å oppgradere det. Behovet for et teknisk moderne teater kan potensielt fylles av et nytt teaterbygg på Tullinløkka. Da kan også det nå tomme Nasjonalgalleriet fylles med kultur.

– Min første reaksjon er at dette må være noe i nærhet av galskap og Ole Brumm- tankegang, sier Høyres Tage Pettersen.

– Fantastisk, sier skuespiller Thorbjørn Harr ved Nationaltheatret.

Les også

Nationaltheatret skulle pusses opp og oppgraderes. Nå ryker halvparten av prosjektet: – Hårreisende

Høyre: – Ole Brumm-tankegang

Slik Pettersen ser det, er kulturministerens idé et «gedigent steg i en ny retning». Han påpeker at man har gått fra å skulle oppgradere et allerede eksiterende kulturbygg til å foreslå et helt nytt.

– Da er det opplagt å tenke på pengebruken. Jeg har nettopp vært noen dager i Bergen. Der mener mange vi bruker for mye penger i Oslo. Dette forslaget vil forsterke den debatten, sier han.

Skal teateret få et helt nytt bygg, er det ikke rimelig at de får beholde sitt gamle, mener Pettersen. Da må man finne alternativ bruk av den gamle teaterbygningen på Johanne Dybwads plass.

– Det er en helt annen diskusjon. Selv om det er en fin tanke å ville inkludere Nasjonalgalleriet og Tullinløkka, er det en gal løsning å drive i to separate bygg samtidig, sier han.

Om Trettebergstuen vil gjennomføre ideen sin, blir hun nødt til å fylle på med penger i fremtidige statsbudsjetter. Hvor mye det blir, vet hun ikke ennå. Høyres Tage Pettersen tror det blir for dyrt.

Trettebergstuen har fått lese kritikken. Hun peker på at Høyre-regjeringen ikke fant noen løsning i løpet av sine åtte år i regjering. Deres foreslåtte løsning viste seg å bli dobbelt så dyr som Statsbygg først antok. Dette forslaget, som fortsatt er i spill, innebærer at det gamle bygget både skal rehabiliteres og oppgraderes.

– I tillegg får vi ikke noe mer teater for pengene, og da ender vi med å bruke enormt mye penger uten at Nationaltheatret blir noe bedre. Jeg mener at vi må se om det finnes alternativer til det, sier Trettebergstuen.

Nationaltheatret er svært slitt og holder på å falle sammen. Derfor må det rehabiliteres.

For skuespillerne på Nationaltheatret er det nye forslaget midt i blinken, mener Thorbjørn Harr. Han er fast ansatt ved teateret.

– Kulturministeren har løftet ambisjonsnivået for hva norsk scenekunst skal være. Dette gir muligheter for scenekunst som kan være på topp internasjonalt, og at Nationaltheatret står i spissen for det, sier Harr.

Venstre vil ha grøntområde

Tullinløkka er en åpen plass som eies av kommunen og har vært brukt til mange ulike formål. Nå er den regulert til torg.

Tomten må derfor omreguleres om den nye ideen skal gjennomføres. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er positiv til å bidra i denne prosessen, sa han til Aftenposten.

Det liker Venstres lokalpolitiker Hallstein Bjercke dårlig. Han mener det er stort press på torg og grøntområder i Oslo.

– Gang på gang er det staten som foreslår å plassere bygg på grøntområder. Det er selvfølgelig fristende fordi tomten er «gratis», men fortsetter vi sånn, blir det ikke torg og grøntområder igjen i byen vår, sier han.

Bjercke vil kjempe for å stoppe prosjektet i bystyret. I dag har Johansens bystyre makten, men trenger støtte fra Rødt for å få flertall i saker. Venstre-politikeren har følgende beskjed til kulturministeren:

– Disse planene kan hun bare legge rett tilbake i skuffen.

Raymond Johansen har fått tilsendt kritikken. Han sier han ikke har noe å legge til.

Viktig kulturmiljø

Riksantikvar Hanna Geiran har tidligere vært svært skeptisk til en bygning på Tullinløkka tilknyttet Nasjonalgalleriet. Plassen har formell status som et viktig kulturmiljø i sentrum.

– Så lenge det finnes andre alternativer, mener vi at plassen ikke bør okkuperes, sa Geiran i februar.

Da var det riktignok snakk om et midlertidig teaterbygg, også dette knyttet til Nasjonalgalleriet. Teateret har behov for dette dersom de må flytte ut mens det gamle bygget pusses opp.

Dette behovet utgår med kulturministerens nye idé, der det er tenkt at nybygget skal være ferdig før teateret må flytte ut.

Nybygget skal også forsøke å ivareta Tullinløkka som publikumsområde. Man ser på muligheten for å legge mesteparten under bakken, slik at taket kan brukes slik som på Operaen. Geiran synes dette er «en spennende idé».

Samtidig minner hun om at Nasjonalgalleriet er fredet. Det bør fortsatt være frittstående.

– Det er viktig for Tullinløkka som byrom, sier hun.

– Hvis man planlegger å bygge noe nytt, må det ikke klistre seg på disse gamle, flotte og fredede fasadene, sier Geiran.

Thorbjørn Harr mener forslaget er realistisk og lurt.

Harr: – Tar kulturarven på alvor

Med det nye forslaget ser Trettebergstuen en mulighet for å løse flere utfordringer på én gang. Hun oppsummerer dem slik:

  1. Unngå kostnader knyttet til midlertidige lokaler for teateret.
  2. Begrense kostnader for rehabilitering av det gamle Nationaltheatret.
  3. Gi teateret teknisk moderne og funksjonelle lokaler.
  4. Samle teaterets funksjoner i sentrum.
  5. Bevare og benytte Nasjonalgalleriet til kunst og kultur.

Skuespiller Thorbjørn Harr ser forslaget som både realistisk og lurt. I dag er teateret spredt over hele byen på flere scener og verksteder. Nybygget åpner for å samle større deler av organisasjonen.

– At Nationaltheatret jobber kunstnerisk samlet, ikke er satellitter rundt om i byen, er viktig, både for oss kunstnere og for publikum, sier Harr.

Han mener Trettebergstuens forslag er første gang noen virkelig tar kulturarven som Nationaltheatret står for, på alvor.

– Vi ivaretar arven fra Ibsen og skal være et fyrtårn for alle dramatiske kunstformer. Da må vi ha høye ambisjoner for å være viktige internasjonalt, sier han.

Les også

Kulturministeren foreslår nytt Nationaltheatret under bakken: – Litt som på Operaen

Les mer om

  1. Nationaltheatret