Kultur

Live slettet Facebook for tre år siden og har aldri sett seg tilbake.

– Kan være lurt å vurdere en pause i ferien, mener eksperter.

Live Lundh (26) slettet Facebook i 2015 og har ikke angret siden. – Det er allerede så mye som distraherer meg fra å være til stede, sier hun. Foto: Olav Olsen

 • Maria T. Pettrém
  Journalist

– Det føltes som det sto så mange og banket på døren min hele tiden. Jeg var på vei til Blindern da jeg plutselig bestemte meg for å slette Facebook. Det var helt spontant, men jeg har aldri savnet det, sier Live Lundh.

Hun er kritiker og frilansskribent – et yrke der sosiale medier som Facebook ofte er et sentralt arbeidsverktøy. Likevel har Lundh vært uten Facebook siden 2015. Hun innrømmer at det tidvis er upraktisk i jobbsammenheng, for Facebook er en enkel måte å komme i kontakt med mennesker og skaffe seg informasjon.

– Men fordelen er så store at jeg tenker at jeg kan klare meg uten. Forhåpentligvis for alltid, sier hun.

– Kan være lurt å vurdere en pause

– Sosiale medier gir oss muligheten til å være til stede i en rekke ulike relasjoner og samtaler på samme tid. Samtidig stiller det oss ovenfor utfordringen: Hvilken relasjon teller mest i øyeblikket?

Det sier psykolog Peder Kjøs. Han mener det kan være lurt å vurdere en pause fra sosiale medier i ferien hvis man opplever at det går ut over kontakten med menneskene rundt deg.

– Det handler om å ta en bevisst stilling til eget tidsbruk.

Kjøs får støtte fra medieviter Ida Aalen.

– Nå som vi nærmer oss slutten på året, er det en god anledning til å tenke gjennom hvilke vaner vi vil ta med oss inn i det nye året.

Her er fire grunner til å reflektere litt ekstra rundt egen bruk av sosiale medier før vi går inn i det nye året.

Psykolog Peder Kjøs sier at vi har en begrenset kapasitet for sosial kontakt og må velge hvem vi vil gi vår oppmerksomhet. Foto: Stenersen, Tor

1. Vær mer til stede sammen med barn, familie og venner

Aalen tror mange tenker at de klarer å balansere to aktiviteter på én gang: Å være til stede hos mennesker rundt deg og samtidig være pålogget.

– Men det handler ikke nødvendigvis om hva man klarer, men hvordan det oppleves for den personen du sitter sammen med. Kanskje de blir i tvil om du følger med i samtalen?

Hun får støtte fra psykolog Peder Kjøs:

– Vi har kun en gitt kapasitet for sosial kontakt, så det handler om prioriteringer. Man må velge hvilke relasjoner man ønsker å være i for øyeblikket.

Dette er spesielt viktig når man er sammen med barn.

– Da er det spesielt viktig at du ikke har tankene et helt annet sted, sier Kjøs.

Aalen mener at en grei tommelfingerregel er å la mobilen ligge i et annet rom når man er sammen med andre mennesker.

Medieviter Ida Aalen mener det er en grei tommelfingerregel å la mobilen ligge i et annet rom når vi er sammen med andre mennesker. Foto: Monika Kvaal

2. Ta et bevisst valg

– Man må ha et bevisst forhold til hva man gjør når. Mange makter ikke å styre bruken sin selv, og føler at de må forholde seg til varsler i sosiale medier uten å ta stilling til om det haster eller er viktig, sier Torgeir Waterhouse.

Han er direktør for internett og nye medier i IKT Norge. Waterhouse mener mange har for høye forventninger til hvor raskt vi skal respondere på kommunikasjonen.

– Når man kan se at meldingen er lest, skaper det en forventning om svar.

Nathalie Warembourg er leder for Ipsos Norge. De gjennomfører årlig flere undersøkelser om nordmenns bruk av sosiale medier. Hun tror flere har fått et mer bevisst forhold til tidsbruk.

– Vi bruker sosiale medier mest når vi er på farten og når vi gjør andre ting samtidig, for eksempel når vi ser på TV. Det er lett å «forsvinne inn i skjermen». Da kan det være greit å ta en pause, sier hun.

Nathalie Warembourg er leder for Ipsos Norge. Hun tror stadig flere får et bevisst forhold til tidsbruk knyttet til sosiale medier. Foto: Ipsos

3. Tenk deg om før du deler bilder av andre – og spør alltid om samtykke

Torgeir Waterhouse understreker at det er veldig viktig at man ikke publiserer bilder av andre uten samtykke. Dette gjelder særlig barn.

Petter Bae Brandtzæg, førsteamanuensis ved medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, er enig:

– Med verktøy for ansiktsgjenkjenning og utvikling av kunstig intelligens, kan slike bilder få konsekvenser for barna som man ikke tenker på i øyeblikket. Man må tenke seg godt om. Er det nødvendig å laste opp dette bildet? Vil barnet mitt like det i fremtiden? sier Brandtzæg.

Dersom man velger å legge ut bilder av egne barn, anbefaler han at man holder seg til lukkede profiler eller lukkede familiegrupper.

Det er viktig å tenke seg om før man legger ut bilder av barn, sier Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT Norge. Foto: Jan Tomas Espedal

4. Sammenheng mellom sosiale medier og selvfølelse

Professor ved Psykologisk Institutt ved UiO, Tilmann von Soest, forteller at sosiale medier kan ha en innvirkning på hvordan vi har det.

– Undersøkelser viser at det er en viss sammenheng mellom høy bruk av sosiale medier og lav selvfølelse og økte psykiske vansker, sier han.

Soest understreker at dette er et nytt forskningsfelt, og man fortsatt vet lite om hvorfor det finnes en slik sammenheng.

Han skiller imidlertid mellom aktiv bruk der man kommuniserer direkte med andre via sosiale medier, og passiv bruk, som først og fremst består av å se på hva andre legger ut og deler. Han tror det siste er sterkest forbundet med dårlig selvfølelse.

Tid for ettertanke

Live Lundh forteller at hun en gang hørte en forsker si at han ikke tror sosiale medier går utover folks sosiale liv, men at det går utover folks alenetid. Det kan hun kjenne seg igjen i.

– Hva er fordelene med ikke å være på Facebook?

– Det er allerede så mye som distraherer meg. Uten Facebook er det enklere å skape et stille rom hvor jeg kan bearbeide hvor jeg kommer fra og hvor jeg er på vei, sier hun.

– Bare det å kunne sitte på trikken og ta en pause hvor det ikke skjer noe er fint, sier hun. Foto: Olav Olsen

Les mer om

 1. Sosiale medier
 2. Teknologi
 3. Mobiltelefoni
 4. Facebook
 5. Internett

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Blir vi sykere eller friskere av sosiale medier?

 2. FORELDRELIV

  Roar Ulvestad var på sosiale medier døgnet rundt. Slik forandret livet seg da han logget av

 3. FORELDRELIV

  Når skal du la barnet ditt få bruke sosiale medier? Disse ni punktene kan gi deg svaret.

 4. KULTUR

  Vil ha sosiale medier som ikke teller «retweets» og «likes»

 5. KULTUR

  Hører Facebook hva du sier? – Det er en konspirasjonsteori

 6. FORELDRELIV

  Psykologen: Slik påvirkes familien når ferielivet deles på sosiale medier