Noen kommer til å få det vondt i serien «Gift ved første blikk»

Nok et forstemmende eksempel på reality-sjangerens grenseløse jakt på oppmerksomhet.

**TV reality

Gift ved første blikk

TVNorge onsdag 15. oktober kl. 20.30. Serie på 8 deler

Karakter: 3**

Jeg blir ikke moralsk forarget over at serien lager underholdning av det dypt problematiske fenomenet arrangert ekteskap. Det er ikke videre beundringsverdig at også TVNorge har latt seg friste til å leke med den kontroversielle, internasjonale TV-ideen, men la gå.

Betenkeligheten til Gift ved første blikk skyldes først og fremst at jeg mener serien seiler under tvilsomt flagg. TVNorge rettferdiggjør temavalget ved å vise til at arrangert ekteskap er en utskjelt skikk i Norge. Kanalen hevder å ville belyse forestillingen om at det er mulig å få en tradisjon fra andre kanter av verden til å fungere i Norge i 2014.

Min opplevelse etter å ha sett de to første episodene, er at deltagerne brukes i et ureflektert reality-løp der hensikten er å mane frem pinlige, belastende situasjoner mellom to mennesker som ikke kjenner hverandre.

Konsekvenser

Jeg er fullstendig klar over at de seks deltagerne er voksne mennesker, at de er blitt med i serien høyst frivillig, og at det er stablet et kobbel med fagfolk på bena for å ta seg av problemer som måtte oppstå. Likevel fremstår Gift ved første blikk som nok et eksempel på reality-sjangerens bruk— og kast-praksis, fordi deltagerne ikke har forutsetninger for helt ut å se konsekvensene av det de er med på.

TV-eksperimentet utfordrer tanken om at forelskelse er den eneste vei til kjærlighet og et langvarig, forpliktende forhold. I stedet for å la valg av partner skje som resultat av gnistrende følelser og hodestups forelskelse, overlater seks single personer ansvaret til en gruppe fagfolk som setter parene sammen basert på interesser, egenskaper og personlighet. De gifter seg uten å ha møtt partneren på forhånd.

Serien følger oppturene og nedturene de tre ferske parene gjennomgår, fra det første møtet under vielsen, til de flytter sammen og må fungere sammen i hverdagen. Ekspertpanelet guider dem gjennom åtte episoder, frem til at de må velge om de skal forbli et par eller gå fra hverandre.

Programideen er solgt til en rekke land. Den ble vist i fjor på den danske, statseide kanalen DR3. Ekteskapsdramatikken på danske TV-skjermer utløste en heftig debatt blant seere og fagfolk. Debatten bidro selvfølgelig til at kanalen kunne slå i bordet med rekordhøye seertall. Verre gikk det visstnok med ekteskapene. I april i fjor tok det siste paret ut skilsmisse.

- Det her er jo helt vilt, sier bruden før hun møter sin kommende ektemann for første gang:

Pute-TV

Jeg blir forundret om noen av de norske parene lykkes i å etablere et langvarig kjærlighetsforhold basert på fagfolks puslespill med datainformasjon. Det er ikke slik kjærlighet oppstår.

Rett skal være rett, Gift ved første blikk har sine underholdende øyeblikk. Du får se situasjoner du ganske sikkert nikker gjenkjennende til. Keitet kroppsspråk i kombinasjon med velkjente, banale sjekkereplikker i det første møtet er pute-TV så det holder.

Serien er profesjonelt produsert på reality-sjangerens rå premisser. Men jeg har altså en beklemmende følelse av at noen kommer til å ha det vondt etter at eksperimentet er avsluttet. Det er ingen god følelse.

TVNorge regner med sterke reaksjoner. Trolig ut fra en velprøvd teori om at all PR er god PR.

Tre par - blant dem Annabelle Bauer og Vebjørn Tveiterås - deltar i TVNorges nye reality-serie, <i>Gift ved første blikk</i>. Ser de konsekvensene av det de er med på?