Kultur

House of Cards: Fortsatt et vaklende korthus

Vår vurdering:

5 av 6

Ved å flytte konfliktene til de innerste sirkler klarer House of cards å holde på spenningen også i tredje sesong.

  • Cecilie Asker
    Cecilie Asker
    Avdelingsleder

Spoileralert! Ikke les videre hvis du ikke har sett House of cards sesong 1 og 2.

“You wanna know what takes real courage? Holding it all together when the stakes are this high.” Slik oppsummerer Frank Underwood sin nye tilværelse i traileren til den nye sesongen av House of cards , og det er mye som tyder på at han har rett.

Gjennom to sesonger har vi sett ham lyve, stjele, manipulere, bedra og til og med drepe, for å komme seg til toppen av den politiske maktstigen.

Nå som han sitter i presidentstolen i Det hvite hus har han innsett at det er én ting å erobre makt, men noe ganske annet å holde på den.

På andre siden av bordet

Frank er fortsatt et politisk rovdyr, og hans primitive instinkter er på ingen måte blitt sløvere, selv om han er nødt til å fremstå mer folkelig på utsiden.

Som vanlig har han fiender på alle kanter, og konfliktene med dem er fortsatt den viktigste drivkraften i hans hverdag.

Men nå som han sitter på andre siden av bordet tar de gjerne nye former, noe som bidrar til følelsen av man ikke bare snur bunken.

Mye mer av Claire

Til nå har House of cards spunnet rundt Franks historie, men det kan virke som den nye sesongenvil gi langt større plass til Claire.

Allerede i første episode gjør hun det tydelig at hun har større ambisjoner enn bare å være presidentfrue. Men hennes ønsker blir ikke møtt med åpne armer av hverken motstanderne deres, eller hennes mann.

Som president kommer alle avgjørelser med en prislapp, og når Claires drømmer kan bli for kostbare for Frank, ser vi de første antydninger til sprekker i det som til nå har vært seriens ugjennomtrengelige grunnmur.

Ikke lenger usårlige

Å flytte de viktige konfliktlinjene fra utsiden til de innerste sirkler gir serien en solid injeksjon med ny spenning.

At deres ambisjoner om makt faktisk også kan gå på tvers av hverandre interesser fra tid til annen gjør dessuten serien mer troverdig.

Frank er fortsatt er den ubestridte hovedpersonen, som i Kevin Spaceys skikkelse fint klarer å fylle hele TV-skjermen, men serien trenger likevel påfyll av interessante rollefigurer.

Nye rollefigurer

En som kan bli et spennende navn å følge er kongressmedlemmet Jackie Sharp, som i forrige sesong rykket opp til den prestisjetunge stillingen som demokratenes innpisker i Senatet.

Ved siden av Frank og Claire er hun kanskje den som best har utvist kombinasjonen av politisk kynisme og kompromissvilje som kreves for å overleve.

I tillegg vil det også dukke opp flere nye rollefigurer, deriblant en ny journalist, med langt større faglig tyngde enn den avdøde Zoe Barnes.

Presidentvalgets kval

Som president vil vi endelig få se om Franks politiske talent holder mål etter internasjonal standard. Midtøsten-konflikten og det anstrengte forholdet til Russland er bare noen av de utenrikspolitiske utfordringene han får bryne seg på.

Men det krever ikke mye fantasi for å skjønne at det store spørsmålet i denne sesongen er hvorvidt han vil stille til gjenvalg.

Skal han bruke de neste 18 månedene på å svelge politiske kameler, uten garanti for en ny runde i presidentstolen? Eller skal han satse alt på å presse igjennom tunge politiske avgjørelser som vil sikre ham et ettermæle som en president som faktisk fikk utrettet noe?

Her er det stadig vekk nikk til hvordan president Barack Obamas store politiske visjoner har møtt den harde hverdagen av kompromisser i Washington.

Er inspirert av Bill og Hillary

House of cards sesong 3 har i likhet med de tidligere sesongene noen klare svakheter i selve handlingsforløpet.

For eksempel er flere av de politiske vedtakene som fattes rett og slett ikke troverdige. Men serieskaper Beau Willimon har løst dette ved å legge premisset for hele serien i hendene på Frank og Claire.

Så lenge vi tror på forholdet mellom dem, så tror vi også på serien. Det er ikke tvil om at Bill og Hillary Clinton er en viktig inspirasjonskilde for seriens to hovedpersoner.

Faktisk til den grad at det er naturlig å forvente at serien vil rulle videre lenge nok til at Claire blir president også.

Les også