Röyksopp og Robyn tar USAs vestkyst med storm

San Francisco (Aftenposten): Röyksopp og Robyn går rett fra utsolgte konserter i Seattle, San Francisco og Los Angeles til opptreden på viktige Jimmy Kimmel Show.

Robyn fotografert under avslutningssettet i San Francisco der hun og Røyksopp gjorde seks låter sammen. 7000 elleville publikummere kvitterte med nattklubbstemning, allsang og massiv applaus.

7000 ekstatiske publikummere hyllet den norsk-svenske electronica og dance-popgjengen, som opptrådte i Bill Graham Civic Auditorium i San Francisco søndag morgen norsk tid.

Röyksopp og Robyn hadde hvert sitt sett under konserten, og avsluttet sammen på scenen med flere av låtene fra minialbumet Do it again .

— Veldig glade

Det gikk i begynnelsen av juni rett inn på fjortende plass på Billboards albumliste. Det er den høyeste startplasseringen noen gang av en norsk artist. Foran A-has gamle rekord fra 1987 med albumet Hunting high and low , som debuterte på 15. plass.

I forrige uke gikk Nico & Vinz inn på en fjerdeplass på singellisten med sin låt "Am I Wrong".

Robyn og Röyksopp fikk opp feststemningen blant 7000 i et fullsatt Bill Graham Civic Auditorium i San Francisco lørdag. I dag spiller de på det prestisjetunge talkshowet Jimmy Kimmel Show i USA.

I Röyksopps ni låter lange hitparade, fikk folk blant annet servert "Remind me" og sterkt remiksede versjoner av "Eple" og "Poor Leno". Mens Susanne Sundfør bidro med nakkehårsreisende vokal på både "Running to the sea", "What else is there" og "This must be it".

— Vi er veldig glade for at vi har fått Susanne med på denne delen av turneen. Hun er en fantastisk artist og uten tvil den fremste vokalisten i Norge, sier Svein Berge i Röyksopp i et intervju med Aftenposten i San Francisco

— Noe av det siste vi har gjort som Röyksopp var jo å lage Running to the sea med henne, og dette gir oss en veldig god anledning til å spille denne låten for et amerikansk publikum, akkurat slik vi liker best å høre den, legger makker Torbjørn Brundtland til.

Solgte ut Hollywood Bowl

Turneen til Röyksopp og Robyn åpnet i Barcelona i vår, og startet på vestkysten av USA i forrige uke med Seattle. Natt til mandag står de skandinaviske vennene foran det utsolgte og ærverdige Hollywood Bowl i Los Angeles.

— Det er kjempemorsomt å vite at 16.000 mennesker har kjøpt billett for å høre på oss, smiler svenske Robin Miriam Carlsson, med artistnavnet Robyn.

— Det er faktisk tredje gang vi opplever nettopp det, sier Berge i Röyksopp.

Til Øyafestivalen i august

Han forklarer at det norske bandet alltid har blitt vel mottatt i USA.

Denne gang har Röyksopp og Robyn samlet kreftene, og reiser rundt i USA og Europa med et band og teknisk crew på til sammen 24 personer. Med på USA-delen er også den unge. svenske oppvarmingsartisten, Zhala, som blant annet har laget låten Prophet sammen med Robyn.

I motsetning til Robyn, som tidvis opptrer i fargerikt undertøy eller tights og korsett, var Røyksopp for det meste mørke silhuetter bakerst på scenen under konserten i Bill Graham Civic Auditorium. Men i en sekvens på slutten av konserten går de norske guttene over til å være mer brautende roboter.

I august er Røyksopp og Robyn på plakaten til Øyafestivalen i Oslo.

— Er det slik at dere faktisk har bedre respons her borte enn hjemme?

— Det amerikanske publikummet er helt klart bedre enn det europeiske. De er mer åpne. Europeerne har sikkert god smak og flotte hjerner, men som artist får du mye mer tilbake fra publikum i USA, sier Robyn.

— Det har nok noe med at man som konsertgjenger har betalt en billett, og da vil man gjerne ha noe tilbake. Mange her har den innstillingen at de vil ha det gøy under konserten, istedenfor å vente at de på scenen skal gjøre hele jobben, sier Berge.

Norsk duo nær Billboard-toppen

Den varme velkomsten av Röyksopp og Robyn kommer på et tidspunkt da norsk musikk gjør det svært bra på amerikanske musikklister. Duoen Nico & Vinz er på fjerdeplass på Billboards singelliste med "Am I wrong", og er for tiden en av de mest spilte på amerikansk radio og hos ulike strømmetjenester.

- Hva synes dere om suksessen til Nico & Vinz?

— Det er fantastisk. Vi har jo truffet dem tidligere, og de ser ut til å være laget av de rette fibrene. De vet hva de vil. De jobber hardt og er solide som artister, synger og gjør tingene bra, svarer Svein Berge.

- I fjor hadde også Ylvis-brødrene en stor hit med The Fox. Tror du amerikanerne kobler disse låtene til norsk musikk?

— Jeg vet egentlig ikke om hverken Ylvis eller Nico & Vinz kan knyttes til norsk musikk, men uansett er dette supert. Man må glede seg over at andre folk får det til, svarer han.

Både Röyksopp og Robyn håper at de treffer den norske suksessduoen i Los Angeles.

— Verden er liten, og nordmenn har en tendens til å treffe på hverandre, sier Torbjørn Brundtland.

Opptrer i viktig TV-show

Etter konserten på Hollywood Bowl blir det TV-innspilling hos populære Jimmy Kimmel Show mandag kveld amerikansk tid.

- Hvor viktig er det å komme på et sånt show?

— Det er klart det spiller en stor rolle. Det er viktig for oss. I dette landet har de fortsatt mye musikk på TV. Men USA er ekstremt stort, og det er veldig vanskelig å nå bredt ut, bli spilt mye på radio eller selge masse plater, svarer Robyn.

— Personlig synes jeg ikke at akkurat massivt salg er så sentralt lenger. Jeg har ikke solgt veldig mye plater på nesten ti år, og det er første gang siden 1997 at jeg har havnet på Billboard-listen, sier legger hun til.

Den svenske artisten erklærer at hun klarer seg kjempegodt, selv om platesalget ikke lenger er slik det en gang var.

— Folk kjøper mine plater, men det er et mindre publikum og de er mer spredt enn før over hele verden. Likevel kommer de for å høre mine konserter, og det er nok det viktigste for en artist i dag.

Blodfans ga listeplassering

Både hun og Röyksopp-medlemmene gir uttrykk for at det er den samlede effekten av ivrige blodfans som førte til at minialbumet de nylig lanserte i USA i begynnelsen av juni føk høyt inn på Billboards albumliste.

- Det er ingen tvil om at både Robyn og Röyksopp har en lojal fanbase som er der med en gang vi lar høre fra oss. Og de tillater til og med at det kan gå flere år mellom hver gang vi utgir musikk, sier Berge.

Både Robyn og Röyksopp gjør det klart at ingen av dem lenger jobber seg i hjel for å «make it big» internasjonalt.

— Vi har jo selvsagt høy arbeidsmoral, men når du ser på våre karrierevalg skjønner du fort at vi har valgt bort akkurat det. Vi gjør det vi har lyst til, smiler Berge.

Torbjørn Brundtland gir uttrykk for at det er stas med Jimmy Kimmel Show og Billboard-plassering, men det er andre ting som er viktigere.

— Den aller beste følelsen får jeg når jeg skjønner at vi har laget noe som er så bra at du selv blir svett av det, sier han.

Röyksopp-album senere i år?

- Vil det komme mer musikk fra Robyn og Röyksopp i fremtiden?

— Det er det ingen som vet akkurat nå, svarer Robyn.

— Det kan godt skje. Vi har jo samarbeidet i en årrekke, og har en god tone sammen, svarer Berge.

- Og når kan vi forvente et nytt Röyksopp-album?

— Det må komme i løpet av året. Vi krysser fingrene for det. Men som folk har skjønt allerede, vi liker å bruke tid på det. Vi har allerede masse materiale for et album, men det må kjennes riktig når vi gir det ut, svarer Berge.

I motsetning til Robyn, som de siste årene har hatt opp mot 175 spilledager i året, er guttene i Röyksopp vant til et langt mer bedagelig tempo.

— Jeg lærer meg å ta det mer med ro. Røyksopp er veldig proffe med det de gjør, smiler Robyn.

— Det er ekstremt viktig å dusje mye. Det er et regnskap som må gå opp. Man må kunne hente seg inn etter en spilling, sier Torbjørn Brundtland.