Kultur

TV-anmeldelse: Hemingway-mytens bakside

Myten Ernest Hemingway er ofte uløselig sammenfiltret med forfatterskapet i denne nye serien. Men nok en gang velger NRK å vise en ufullstendig versjon av en prestisjefylt dokumentarserie.

Dette bildet av Ernest Hemingway er tatt på hans landsted på Cuba 21. august 1950.
  • Kjetil Lismoen

Ernest Hemingway må være den mest utslitte og utdaterte myten blant forrige århundrets kanoniserte forfatterskap. Han er en representant for alt det som får unngjelde i dagens ransakende debattklima. Den hvite, mannsdominerte litterære kanon, den giftige machokulturen, en kjendisforfatter som yndet å la seg avbilde som storviltjeger foran døde dyr, og som skrøt av alle han drakk under bordet.

I Ken Burns og Lynn Novicks fem timer lange dokumentarserie får vi enda flere vitnesbyrd om hvor lite og skrøpelig mennesket Hemingway kunne være. Men vi får også dokumentert det motsatte. Fremfor alt får vi en gjenintroduksjon til hva som gjorde ham så banebrytende som forfatter. Den knappe og usentimentale stilen som på sitt beste åpnet for lesernes innlevelse som få andre forfattere.

Les hele saken med abonnement

Serietips

Nyhetsbrev Trenger du en ny serie å se på? Få rykende ferske anbefalinger fra film- og serieanmelder May Synnøve Rogne på e-post.