Kongens skijakke i pels stjålet

Kong Haakon VIIs pelsjakke, med kongens monogram på innsiden, ble onsdag ettermiddag stjålet fra Skimuseet i Holmenkollen.

Museumsdirektør Karin Berg ved skimuseet, ved den tomme monteren.
  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen

– Dette er helt uvirkelig, sier en tydelig preget museumsdirektør Karin Berg til Aftenposten.

Det var i forbindelse med forberedelsene til et foredrag hun skulle holde om sin bok "Broderiet i konges jakke", at det ble oppdaget at glassmonteren med den historiske pelskjakken, var brutt opp.

– Dette var en bastion av et monter, med sterk armering. Men denne er likevel blitt brutt opp, og jakken tatt ut. Dette er et nasjonalt klenodium. Her har hele Norge blitt fratatt noe som tilhører dem, sier Berg.

Kamera

Innbruddet skjedde trolig mellom klokken 14.00 og 16.00 i går ettermiddag.

– Vi har kameraovervåkning på utsiden av museet, mens det hele tiden er vakter som går rundt her inne. Dessuten har vi stadige omvisninger, derfor tror jeg dette har vært meget profesjonelle tyver som har utført dette på få minutter. De må også ha spanet i forkant, sier Berg.

Kong Haakon på tur i jakken som nå er stjålet.

Jakken har i fire år vært utstilt i et sikret monter på Skimuseet. På innsiden er det festet et broderi – blant annet med kongens monogram – som ble illegalt laget på Grini under andre verdenskrig. Broderiet er utført av Sylvia Salvesen (1890-1973), barnebarn av statsminister Christian August Selmer.

Spor

Mannskap fra kriminalteknisk avdeling ved Oslo Politidistrikt var i går i museet og sikret spor, Slottet er også orientert om tyveriet.

– Hvis du trekker paraleller til Sinnataggen, så er også denne pelsjakken noe alle har et forhold til. Samtidig har ikke jakken noen omsetningsverdi, men derimot store attraksjonsverdi, og ikke minst stor symbolverdi. Ikke minst på grunnlag av broderitet på innsiden, sier museumsdirektøren.

Hjelp

Museet vil fortsatt holde åpent, i stedet vil publikum nå bli møtt av en plakat og et bilde av pelsjakken, men beskjed om at denne ble stjålet 9. februar.

– Det var rundt 300 mennesker innom museet i går, men et sted mellom 50-60 i tidsrommet da tyveriet skal ha skjedd. Så det skal godt gjøres at noen ikke har sett noe. Vi håper derfor på publikums hjelp, slik at vi kan få dette klenodiet tilbake, sier museumsdirektøren.

Skimuseets ledelse ber nå publikum om hjelp for å finne igjen Kong Haakons pels.