Slik blir filmvåren – hvis kinoene åpner

Premieredatoene var dels svevende da vårens norske filmer ble presentert – midt i tøffe koronatider for kinoene.

I «Uten filter», en ungdomsdokumentar, forteller de unge – som filmer seg selv – også om hvordan den isolerte koronatiden har vært.

Tirsdag presenterte Norsk filminstitutt de 11 norske filmene som blir å se utover våren – mens antallet for hele 2021 tegner til å bli totalt 30. Flere av dem er overliggere fra koronaåret 2020.

Av disse 11 er hele syv dokumentarfilmer, noe direktør for Norsk filminstitutt, Kjersti Mo, synes er interessant – ikke bare fordi de tar for seg spennende og engasjerende temaer som publikum kan glede seg til:

– Norsk dokumentarfilm har de siste årene dessuten vist seg å holde et svært høyt nivå, også internasjonalt, med noen av verdens mest prestisjetunge priser og norske dokumentarer på internasjonale topplister, sier Mo til NTB.

Fire spillefilmer

To av spillefilmene, «Gritt» og «HAN», er laget av debuterende, kvinnelige regissører – som også har skrevet manusene selv: Henholdsvis Itonje Søimer Guttormsen og Guro Brusgaard.

Den tredje langfilmen som slippes løs senere i vår etter å ha vært åpningsfilm under den nå heldigitale filmfestivalen i Tromsø, er Yngvild Sve Flikkes «Ninjababy» – som bygger på Inga H. Sætres prisbelønte tegneserieroman «Fallteknikk».

Fjerde spillefilm ut er evig arbeidsomme Henrik M. Dahlsbakkens «Prosjekt Z», som er en zombiefilm med sterke skuespillernavn.

Zombiefilm fra Henrik M. Dahlsbakk i «Prosjekt Z».

Unge under korona

Flere av dokumentarene tar for seg ungdom og unge, enten det er den sterke «Generasjon Utøya», ti år etter, eller ungdommers hverdagsliv i dag skildret i «Uten filter», som Lars-Ingar Andresen står bak.

– Vi skulle lage en film der ungdommene filmet livene sine selv, sier han. Dermed kunne filmen fortsette produksjonen også gjennom lockdowntiden, og dokumentere hvordan koronaen påvirket unges hverdag. Den skal ha premiere på det regissøren kaller «Lockdowndagen» – altså 12. mars.

– For meg var det å filme seg selv med minimal kontakt med andre, var en isolerende prosess. Samtidig var det viktig at vi har dokumentasjon fra en så stor periode, sier Franz, en av de syv tenåringene som filmet, mens en annen av filmens unge, Marthe, legger til:

– Det var noen å snakke med i hverdagen når man ikke kunne møtes lenger. Snakke til publikum, selv om de ikke kunne svare deg da. Det var vanskelig, men fint også.

Norsk filminstitutts direktør Kjersti Mo kunne tirsdag presentere 11 kommende vårfilmer på Filmens hus i Oslo.

A-ha i anmarsj

Et annet ungdomsfenomen, som nå har nådd middelalderen, er A-ha. Nå kommer nemlig filmen om bandet, som Thomas Robsahm har hovedregi på. Dette er den første A-ha-filmen, og er allerede solgt til en lang rekke land.

– Det startet da jeg var ti år og så «Let It Be» om Beatles. Den dokumentaren fulgte bandet da de laget ny plate, og jeg ble helt sjokkert da de begynte å krangle. Det var utrolig spennende å være tett på heltene og følge prosessen med å lage musikk. Rundt 2009 tok jeg kontakt med A-ha og spurte om jeg kunne lage en dokumentar om det som da skulle bli deres tiende album. Så ble de oppløst i stedet. Jeg sa at «vi snakkes når dere kommer sammen igjen», forteller Robsahm.

Der det startet: De tre a-gutta får nå sin egen langdokumentar, med regi av Thomas Robsahm og Aslaug Holm.

Det gjorde de i 2015, men da ble filmtanken å følge bandet i en periode – som viste seg å bli fem år – for å fortelle historien om hvorfor de ble så store, hvorfor de er så undervurdert, og hvordan de selv ikke klarer å samarbeide om det gullet de har skapt, ifølge regissøren.

Medregissør Aslaug Holm kom inn fordi Robsahm ville ha bare henne med kamera, alene, som intervjuer av bandmedlemmene.

– Utrolig spennende å komme så tett på gutta. Filmen viser at bandet er større enn enkeltindividet, sier Holm.