Kondom til 30.000 kroner

Kunstneren Morten Traavik sørget selv for at Forsvarsmuseets rakett ble ikledde det syv meter lange kondomet.

- Jeg er stolt over å være Norges første forsvarskunstner, sa Morten Traavik.

Forsvarsmuseet i Oslo fikk i går en helt ny attraksjon. Atomraketten «Honest John» fikk et stort, gjennomsiktig plastkondom på seg. Kunstneren selv, Morten Traavik sto i liften og tredde kunstverket ned over våpenet som står på plassen foran Forsvarsmuseet ytterst på Akershus.

– Jeg er stolt over å være Norges første forsvarskunstner, sa Morten Traavik. Det kunstferdige kondomet er laget i Kina og kom på 30000 kroner, inkludert frakt, forteller han.

Ga klarsignal

Det var direktøren for Forsvarsmuseet Runar Gjerald som selv i høyttaleren ga klarsignal for påtredning og introduserte Norges første forsvarskunstner og prosjektet som skal foregå ut 2010.

– Vi håper dette skal bidra til å gjøre museet til en engasjerende møteplass, sa Gjerald.

Morten Traavik som står bak omstridte prosjekter som Miss Landmine i Angola og Kambodsja, der han har arrangert skjønnhetskonkurranser for handicappede kvinner som er landmineofre, syns direktøren for Forsvarsmuseet er tøff som lar ham slippe til.

– Jeg ville vært skeptisk hvis en oberst fikk frie tøyler i mitt atelier. Men for at kunsten skal bli viktig må man åpne for refleksjoner i flere retninger.

Planlegger flere stunts

Traavik har ikke selv tatt militærtjeneste forteller han.

– Jeg er usikker om jeg ville vært sivilarbeider i dag. Jeg syns forsvaret står for mye viktig, sier kunstneren som planlegger flere stunts i sitt år som «Artist in residence» ved Forsvarsmuseet. Blant annet skal en av stridsvognene på museet utstyres som en discokule til den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i mai.

Morten Traaviks kunstprosjekt ved Forsvarsmuseet, hvor han plasserer en stor kondom over en rakett.