Kultur

«Fortsatt er Mozart mannen i mitt liv»

Etter nesten 60 års «samboerskap» med komponisten: Kjell Hillveg skal selvsagt feire Mozart fødselsdag - med tre konserter!

«Får du med brillene på hodet også? To par er blitt et varemerke», fastslår Ridderen av St. Olavs Orden. Sturle Scholz Nærø

 • Sturle Scholz Nærø

- På vegne av flere, Hillveg: Hvordan går det med Norges eneste butikkekspeditør med egen Spellemannpris?

Butikken som stengte i 2012, var landets desidert største. Rolf Øhman

- Takk, jeg har det bra, jeg. Og jeg har mye å gjøre. Som vanlig. I Norsk Musikforlag begynte jeg som 16-åring. Da butikken stengte, sommeren 2012, hadde jeg arbeidet bak disken i 53 år. Nesten uten pauser. De første åtte-ni månedene etter nedleggelsen føltes tunge, må jeg innrømme.

28 år i radio

- Desto bedre: Hans Majestet Kongen har hedret herr musikkformidleren med St. Olavs Orden — for «innsatsen for klassisk musikk, i så vel fjernsyn, radio som presse.»

- Dette med TV begynner å bli noen år siden. Men jeg er jo så heldig: Gjennom 28 sesonger, er det vel nå, har jeg fått holde på i NRK med faste radioprogrammer. Fortsatt er jeg på lufta to ganger i uken. Pluss reprisene. P2-programmet Klar en klassiker var jeg selv med å starte. Og Ring inn musikken ble nettopp utvidet til to timer. Etter hvert skal hele den sendingen flyttes til digitalkanalen NRK Klassisk, etter hva jeg forstår.

- Dette må vi snakke mer om. Aller først: Å gratulere Mozart-ambassadøren med dagen, faller vel naturlig?

Har ennå ikke kranglet

- Den tittelen kan du gjerne bruke for min del. I dag, tirsdag, fyller min favorittkomponist 259 år, og jeg er glad

Aftenpostens første Hillveg-bilde er fra 1963. Da hadde han allerede arbeidet i Norsk Musikforlag i fire år. ARKIVFOTO: JAN A. MARTINSEN

for at jeg i kveld igjen skal få feire ham. Siden 1956 har jeg bodd sammen med Mozart. Det året oppdaget jeg ham, mens jeg gikk på folkeskolen. Videregående fullførte jeg aldri. Mozart er mannen i mitt liv, sier jeg av og til. Min «samboer» og jeg har ennå ikke kranglet.

- Du verden. Tonegeniets største, norske beundrer går ikke lei?

På oppdrag fra kongen

- Nei. Fortsatt får jeg gåsehud og tårer i øyene av musikken hans. Du kan gjerne kalle forholdet mitt til Mozart en form for samboerskap, i hvert fall. Jeg holder også på med et Mozart-foredrag som jeg drar rundt med. Med til foredraget hører noen utvalgte musikkstykker.

- Hva er valgt ut til bursdagsmarkeringen, tirsdag kveld?

— Det erEngegårdkvartetten som har invitert meg. Jeg er en slags konferansier på deres konserter, på en miniturné: - I går var vi i Trondheim; på torsdag drar vi videre til Bodø. Selve geburtsdagen til Mozart feires i Gamle Logen her i Oslo. På programmet står hans tre siste «prøyssiske» strykekvartetter.

- Hvor kommer Preussen, dette fordums så storslåtte monarki, inn i bildet?

- Musikken ble visstnok skrevet på oppdrag fra kong Friedrich Wilhelm II, som selv spilte cello. Derfor, sies det, er celloen litt mer fremtredende i disse kvartettene enn ellers. Noen mener at alt som Mozart skrev, låter likt. Disse tre musikkstykkene låter ikke likt. Så det skal bli ekstra morsomt å høre dem i kveld.

«Vil ikke møte ham»

- I et tenkt møte mellom komponisten og deg: Hva vil du ha sagt?

- Jeg pleier å avslutte foredraget mitt med å si at jeg har mitt eget bilde av Mozart. Jeg har ikke lyst til å treffe’n!

 1. Les også

  Men vinylplaten var langt fra død

 2. Les også

  Noe for kulturbanken?

 3. Les også

  Tragedien Karl Johan

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Seks klassiske høydepunkter denne høsten

 2. BYLIV

  Se H.M. Dronning Sonjas slitte nikkers

 3. KULTUR

  Festspill-sjef Anders Beyer: – I Norge tror man folk vil strømme til orkesterkonserter bare de blir gamle nok

 4. KOMMENTAR

  Stjernemusikere i Risør vitner om teft og sans for kvalitet

 5. KULTUR

  Guide: Fem Beethoven-arrangementer i anledning 250-årsjubileet

 6. KULTUR

  Seks kulturprofiler: Derfor elsker vi Beethoven