Kultur

Det kan bli Eurovision-rekord for Bettan

Hvis Elisabeth Andreassen vinner den norske MGP-finalen, blir hun den artisten i verden som har deltatt i flest finaler av Eurovision Song Contest.

  • Lars Keilhau

Pr. i dag deler Bettan førsteplassen i antall deltagelser i den internasjonale finalen. Den deler hun med den sveitsiske trioen Peter, Sue & Marc, som deltok fire ganger mellom 1971 og 1981.

Og skulle hun ikke vinne den norske finalen, så har hun uansett verdensrekord i duett, med fire partnere: Hanne Krogh (Bobbysox), Jan Werner, Kikki Danielsson og nå Tor Endresen.

— Jeg har veldig lyst på den førsteplassen, utbryter en kampklar Bettan.

— Men jeg har aldri trodd at jeg skulle oppnå det før nå. Tor Endresen og jeg har snakket om at vi kunne tenke oss å være med i Grand Prix igjen, siden vi gjør et show sammen for tiden, så da knallåten «All over the world» dukket opp var det bare å trå til.

- Er du klar over duettrekorden din?

— Nei – det var morsomt! I tillegg har jeg deltatt med en trio: Kikki, Bettan & Lotta. Vi kom på tredjeplass i Sverige i 2001.

12. norske finale

Forøvrig blir dette Bettans 12. MGP-finale, om man tar med hennes opptredener i den svenske Melodifestivalen.

Kåre Magnus Bergh og Silya Nymoen leder årets direktesending,

Og ikke minst: Det er 30 år siden Bobbysocks som første norske artister vant den internasjonale finalen med «La det swinge». — Det må dere vel feire. Hva med en gjenforening?

- Hanne og jeg har planer for i år, men vi har ikke lagt helt faste planer ennå. Det blir et eller annet gøy, og det kan bli konsert.

- Etter alle disse årene: Grand Prix er fremdeles stas?

— Selvfølgelig! Jeg elsker musikk, sang, kolleger og sirkus Grand Prix!

Det er Kåre Magnus Bergh og Silya Nymoen som skal lede den store direktesendingen, som i 2015 markerer en rekke jubileer.

Ikke bare er det 20 og 30 år siden Norges to første seiere i den internasjonale finalen, det er også 60. gang eurovisjonsfinalen avholdes.

Låtene slippes i sin helhet i midten av februar, men nå kan se video, høre smakebiter av låtene og lese mer om årets artister her på nrk.no:

1. Alexandra Joner: «Cinderella»

Produsent-duoen GoToGuy, nærmere bestemt Kristoffer «Kriss» Tømmerbakke og Erik Smaaland som har skrevet og produsert låten.

2. Contrazt: «Heaven»

Eneste band som er med. Låten er skrevet av danskene Jan Lysdahl og Jacob Collin Launbjerg.

3. Erlend Bratland: «Thunderstrike»

Tidligere vinner av Norske Talenter.

4. Ira Konstantinidis: «We don't worry»

Skrevet av av Øyvind Blikstad, Bjarte Giske, Ali Pirzad og Julie Bergan. Bergan var selv med som artist i MGP for to år siden. Ali Pirzad er bedre kjent under artistnavnet A-Lee, og sto blant annet for årets mest spilte norskspråklige låt i 2011.

5. Jenny Langlo: «Next to you»

Langlo er tidligere Idol-vinner.

6. Karin Park: «Human Beings»

7. Marie Klåpbakken: «Ta meg tilbake»

8. Mørland & Debrah Scarlett: «A monster like me»

Kjetil Mørland kommer fra Grimstad, mens norsk-sveitsiske Debrah har bodd mesteparten av livet sitt i Sveits.

9. Raylee: «Louder»

Skrevet av Andreas Stone Johansson & Ricky Hanley. Svensken Johansson har skrevet flere store hits i Asia, og har blant annet ti nummer en-singler i Japan på samvittigheten.

10. Staysman & Lazz: «En godt stekt pizza»

11. Elisabeth «Bettan» Andreassen og Tor Endresen: «All over the world»

Andreassen har jubileum i MGP-sammenheng i år. Det er 30 år siden hun og Hanne Krogh som Bobbysocks vant grand Prix med sangen La det swinge.

Det er Kåre Magnus Bergh og Silya Nymoen som skal lede den store direktesendingen, som i 2015 markerer en rekke jubileer. Ikke bare er det 20 og 30 år siden Norges to første seiere i den internasjonale finalen, det er også 60. gang eurovisjonsfinalen avholdes.

Ros fra fansen

De neste som har fått høre låtene, bortsett fra den «innerste sirkel», er den norske Grand Prix-klubben. Den rapporterer:

«Når jeg ser på listen av artister og komponister så er det med ett smil om munnen. Her er det mye bra gitt.

Jeg tør påstå at de som hang litt med geipen etter at fjorårets låter og artister ble offentliggjort kommer til å bruke litt mer av smilemusklene i år. Årets låter er en flott opptur på så mange måter.

Og siden jeg ikke hørte noen åpenbare vinnerkandidater blant dem jeg hørte, så kan vi kanskje håpe på en spennende finale? Men, jeg har tre-fire låter blant årets utvalgte jeg har litt større tro på enn de andre.»

Rundt år

Den 60. versjonen av Eurovision Song Contest arrangeres den 19, 21 og 23. mai 2015 i konsertarenaen Wiener Stadhalle i den østerrikske hovedstaden Wien. Østerrike fikk rollen som vertsnasjon etter at Conchita Wurst vant konkurransen i København i 2014.

39 land deltar i år, noe som er litt flere enn hva som har vært normalen de siste årene.

Av landene som deltar er seks land direktekvalifisert til finalen. Dette gjelder vertslandet Østerrike og «de fem store», nemlig Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Spania og Italia.

Resten av deltakerlandene må kvalifisere seg gjennom en av de to semifinalene. Hvilken semifinale Norge deltar i vil avgjøres gjennom en loddtrekning den 26. januar. De ti beste landene i hver semifinale går videre til finalen.