Kultur

The Guardian: - Utøya-bygget er et av de ti viktigste i verden

Hegnhuset på Utøya er nominert til EUs arkitekturpris. The Guardian kaller det nye læringsenter «Et av verdens ti viktigste bygg».

Hegnhuset er tegnet av arkitekt Erlend Blakstad Haffner. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix

 • Helle Aarnes
  Journalist

Det var en fullstendig fastlåst situasjon: hva gjør vi med Kafébygget på Utøya, der 13 ungdommer ble drept 22. juli? Mange ville rive det gamle bygget. Andre insisterte på å beholde det.

Løsningen ble «Hegnhuset», AUFs læringssenter. Det åpnet i sommer, og er nå nominert til EUs prestisjetunge arkitekturpris, Mies van der Rohe-prisen. Samtidig kaller The Guardian Hegnhuset «et av verdens ti mest betydningsfulle bygg i 2016».

En ytre ramme av 69 tykke søyler bærer taket som er bygget over det gamle Kafébygget, der 13 personer ble drept 22.juli 2011. Foto: Are Carlsen / Blakstad Haffner Arkitekter AS

69 søyler

Hegnhuset, som er et nytt bygg bygget utenpå det gamle Kafébygget, og som støttes opp av 69 søyler (69 personer ble drept i Utøya-tragedien) er blitt et læringssenter for demokrati. Det er tegnet av arkitektene Erlend Blakstad Haffner og Atle Aas.

The Guardian kaller bygget et «sjeldent eksempel på et minnested over et terrorangrep, fritt for sentimentalt sludder eller sensasjonalisme».

Hegnhuset beskrives som et enkelt og kraftfullt minnesmerke.

36 år gamle Blakstad Haffner har jobbet med er svært glad for den faglige anerkjennelsen.

– Gjennom arkitektur forløste vi det beste for de etterlatte og de som overlevde. Alle hadde sine ønsker. Jeg tror aktørene følte seg sett. Bygget er fint eksempel på at arkitektur kan skape forsoning. Dette er det klart viktigste bygget jeg har jobbet med, og det vil det nok alltid fortsette å være. Jeg er utrolig takknemlig for å ha vært med i prosessen, som har vært veldig lang og krevd fokus i mange år.

– Det viktigste er at Utøya nå fungerer for dem som kommer tilbake. Vi klarte å forløse det som virket som en fastlåst situasjon, sier Blakstad Haffner.

Blakstad Haffner Arkitekter A/S Foto: Den første skissen. Prosessen rundt Kafébygget var fastlåst da arkitekt Erlend Blakstad Haffner fikk det opp i hendene i november 2011. Denne skissen ble laget på et møte på Youngstorget. Den ble forløsende.

Tidligere leder i AUF, Eskil Pedersen, ser på de utstilte SMS-meldingene som fra i sommer ble stilt ut i læringsenteret. Foto: Anette Karlsen

Bygget er utformet i samråd med AUF, etterlatte og overlevende etter 22. juli-terroren, samt en gruppe internasjonale minnestedseksperter, blant andre direktør Alice Greenwald ved 9/11 Memorial Museum i New York.

 • Les om den fastlåste situasjonen og AUFs lange vei tilbake til Utøya
 • Meldingene fra Utøya: SMS-ene som ble sendt den 22. juli for fem år siden, er hentet tilbake til øya. Mange av dem handlet om å elske hverandre.

Først og fremst demokratiarbeid

Jørgen Watne Frydnes, daglig leder på Utøya A/S, kaller rosen «en stor anerkjennelse».

– Å kalles et av de ti mest betydningsfulle nye bygg i verden i 2016 og bli nominert til EU sin store arkitekturpris, sier ikke lite. Hegnhuset er arkitektonisk fascinerende, interessant og vakkert, men først og fremst et sted for diskusjon, læring og demokratiarbeid, sier Watne Frydnes.

Tusenvis av ungdommer har siden i sommer strømmet til bygget, både fra utlandet og fra resten av Norge.

Blakstad Haffner jobber for tiden med å bygge overnattingsplasser på Utøya.

Jurymøte i januar

Juryen i EUs Mies van der Rohe-prise skal møtes i januar, og velge ut de av de nominerte som går videre. Nominasjonene er gjort av ulike europeiske fagorganer og arkitekturforeninger.

Etter januar skal juryen besøke de utvalgte prosjektene fra hele Europa. Hvem som vinner prisen for 2016 vil først bli klart i mai.

Les mer om

 1. Arkitektur
 2. 22. juli
 3. AUF
 4. Terror

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Verden rundt utløser minnesmerker konflikter og krangling. Hvorfor er det så vanskelig å sørge i fred?

 2. A-MAGASINET

  Eiendomskongen Olav Thon: - Jeg kunne klart meg fint som minstepensjonist

 3. A-MAGASINET

  Presidenten er fotballgal, folketallet høyest i verden og pengebingen virker uuttømmelig

 4. KULTUR

  Dette skal hindre deg i å sovne bak rattet

 5. KULTUR

  – Kunsten er den nye oljen og vi må se hvordan vi kan tjene mer penger på kultur

 6. KULTUR

  Den danske kulturdebatten: nazi-beskyldninger og frikadellekrig