Kultur

- Siste sang huskes best

Mira Craig og Maria Haukaas Storeng ble i går omfavnet av internasjonale fans og serbere, som alle ville gratulere med finaleplassen.

Natt til i går feiret Maria Haukaas Storeng og Mira Craig som de allerede skulle ha vunnet Melodi Grand Prix. Nå skal de to jentene nullstille seg foran lørdagens finale.

  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist

Det ble bare fem timers søvn på Maria Haukaas Storeng, natten etter at hun som den aller siste av de ti som ble stemt frem til lørdagens finale i Beograd Arena. I går var det fridag for henne, de fem danserne og låtskriver Mira Craig. Den gikk imidlertid med til pressemøter, først med norske medier, deretter ventet internasjonal presse på den norske ambassaden i går ettermiddag.

Uten sko.

— Det var bare en helt vill opplevelse. Etter at semifinalen var over ble vi bare sendt hit og dit. Jeg trodde egentlig vi hadde nådd toppen da, men da jeg trakk det siste tallet i startrekkefølgen ble alt bare ukontrollert. På hotellet tok vi av oss skoene og bare løp gjennom korridorene. Jeg husker jeg tenkte at, så dette er det som virkelig kalles et adrealinkick, sier Haukaas Storeng. Aftenposten og resten av det norske pressekorpset får sin tilmålte tid på en utekafe midt i sentrum av Beograd. Underveis kommer både utenlandske fans og serbere bortom for å gratulere og for å la seg avbilde med jenteduoen.- Det har rent inn med meldinger på telefonen, men jeg har ikke fått rukket å lese så mange av dem, men det hjelper veldig å høre at det har vært litt ukontrollerte reaksjoner hjemme også, humrer Haukaas Storeng.At hun skal ut som siste artist i finalen, mener hun er særdeles viktig.- Vi har fått med oss at statistikken viser at siste låt alltid kommer godt ut i finalen. Det er den låten de husker før de skal stemme, sier hun.Nå håper både hun og Mira Craig at Sverige og Danmark kvalifiserer seg til finalen i kveldens semifinale.- Det er jo selvsagt fordi vi regner med å få poeng fra de to landene, det er viktig å ha masse goodwill i en finale. Det er jo derfor vi er her, for å vinne, sier hun selvsikkert. Låtskriver Craig var nemlig den eneste som hele tiden har vært urokkelig i sin tro på at Norge ville få en plass i finalen. Nå går hun for seier. - Men samtidig er Sverige og Danmark arge konkurrenter, de leverer sjelden noe fjas. Ei heller i år, understreker Haukaas Storeng.Dagene frem til finalen skal de bruke til å nullstille seg. Dagen i dag skal gå med til å hvile, snakke med presse og tørrtrene på opptredenen. I morgen er det full fart med offisielle prøver. - Det er viktig at vi nå bruker tid på internasjonal presse, for å skaffe oss goodwill i de landene som skal stemme på oss, sier Craig.

Seerne.

925 000 seere så tirsdagens semifinale, med en markedsandel på 51 prosent. Det er oppsiktsvekkende høye tall på en tirsdag kveld. I fjor ble semifinalen sett av 700 000 seere.- Jeg tror dette handler vel så mye om medieoppmerksomheten som har vært rundt Maria, det skal bli spennende å se hva finalen får. Her blir det en helt klart tøffere konkurranse. Det viktigste nå er at vi har nådd et mål som vi inntil tirsdag var redd skulle glippe, sier artistansvar Mads Rogde.

Les også

  1. Nesten 1 million nordmenn så GP-semifinalen

  2. Norge sist ut i finalen