- Vi har ikke råd til å droppe Nasjonalgalleriet
Kunsthistoriker Frode Haverkamp takker for seg i løpet av høsten, etter mer enn 20 år som konservator ved Nasjonalgalleriet. Nå er han aktuell som kurator for utstillingen «Langs kysten: Gude og hans elever omkring 1870»
Vi møtes i Den Franske Sal i Nasjonalgalleriet og snakker om byggets videre skjebne. Haverkamp er engasjert i museumspolitikk og synes det er beklagelig at flere av Oslos kunst— og kulturbygg skal tømmes.
— Siste bidrag på den listen var jo styret i NRK,som vil flytte fra Marienlyst. At Kunstindustrimuseet skal tømmes, er historieløst. Norge var tidlig ute med å stifte et kunstindustrimuseum – og det eneste land i Norden som reiste et representativt bygg til formålet. Her er det viktig å forstå at form og funksjon henger sammen. Lenge var Kunstindustrimuseet og Slottet byens flotteste bygninger.
— Hva tenker du om Nasjonalgalleriets vei videre?
— Nasjonalmuseet har bildende kunst nok til å fylle både det nye museet på Vestbanen og Nasjonalgalleriet. Jeg håper det blir løsningen. Jeg vet det er politisk vilje til å ta vare på Nasjonalgalleriet og å vise både skulptur og visse deler av den eldre kunsten her. Det er viktig å bevare de få kulturbyggene nasjonen har investert i. Vi har ikke råd til å droppe Nasjonalgalleriet.
- Hva skjer videre med med byens museer? Les flere kulturnyheter fra Aftenposten her:
Vil stoppe Lambda inntil prisen er kjent
MDG åpner for omkamp om Munch-museet
En ny mulighet for Nasjonalgalleriet? | Collett, Torp og Vårvik
— Hvordan blir Munchrommet i det nye museet på Vestbanen?
— Det blir flott. Munchrommet blir et stort fremskritt. Det blir vesentlig større, så vi kan vise betydelig flere av Nasjonalmuseets oljemalerier av Munch enn det vi gjør i dag. Dessuten vil det også bli et fordypelseskabinett i tilknytning til Munchsalen, med litteratur og annen dokumentasjon.
— Du har nå laget din siste utstilling i Nasjonalgalleriet. Hva er det viktigste du vil formidle?
— Vi vil vise en ny side ved Hans Gude. Han er mye mer enn Brudeferden i Hardanger, som han laget i Düsseldorf 23 år gammel sammen med Adolph Tidemand, og som er det viktigste minnet om nasjonalromantikken. Gude flytter seg fra høyfjellet og ned i vannkanten, og det har vi mange gode eksempler på her. Når man ser på bilder av Gude, får man en assosiasjon om at «vi lever i den beste av alle verdener». Det er en livsoptimisme og kulturoptimisme i bildene hans.
— Hva mener du om Munchmuseet? Flere tar til orde for omkamp om Lambda, hva synes du?
— Jeg har vært tilhenger av Tøyen-løsningen. De som har valgt Lambda, har argumentert for høyhus fordi det er høyhus omkring i Bjørvika. Tenker man på kjernen i et museum – altså kunstsamlingen – er det ikke tvil om at etasjene bør være så få som mulige: både for at publikum lettere kan forflytte seg og med hensyn til stabil temperatur og luftfuktighet – og ikke minst fordi Munchs kunst kan betraktes på lang avstand, noe Auladekorasjonene er beste eksempel på.
- Flere kunst- og kulturnyheter fra Aftenposten kan du lese her: