Kultur

Norske kvinner forteller om seksuell trakassering

Kampanjen #jegharopplevd har etter få timer fått over 4000 meldinger.

Fett-redaktør Hilde Sofie Pettersen.
  • Jørgen Svarstad
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

#jegharopplevd at en mann i 40 årene prøvde å klå meg på rumpen, før han forklarte at det var min egen feil når jeg gikk med kort skjørt.

#jegharopplevd å få en hånd under skjørtet og opp i skrittet i barkøen på Garage.

#jegharopplevd å uten forvarsel bli heftig tungekysset av min 25 år eldre nærmeste leder på jobbfest.

Dette er tre av de mange Twitter-meldingene norske kvinner i dag deler under emneknaggen #jegharopplevd.

Kampanjen tar av. Etter noen timer, klokken 21 onsdag kveld, var det over 4000 meldinger under denne emneknaggen, ifølge analyseverktøyet Topsy.

Det var det feministiske tidsskriftet Fettsom startet Twitter-kampanjen, der norske kvinner oppfordres til å dele sine historier om seksuell trakassering.

Bakgrunnen erkronikken som Cathrin Svanevik Frøyen skrev i Aftenposten, der hun skrev at kvinner «blir klådd på, går ikke trygt i natten og får hatprat på sms og i kommentarfeltene».

— Hun er ikke alene

Hun fortalte om egne opplevelser, blant annet at hun er blitt «litt sovevoldtatt og litt slossvoldtatt».

På Facebook kalte sosiolog og samfunnsdebattant Kjetil Rolness dette for «paranoide generaliseringer om menn».

— Vi ønsket å vise at hun ikke er alene, selv om ikke alle kvinner har opplevd det samme som henne. Veldig mange har negative opplevelser som går under seksuell trakassering, sier Fett-redaktør Hilde Sofie Pettersen til Aftenposten.

Hun sier at hun ikke er overrasket over at mange har opplevd disse tingene, men er overrasket over at så mange velger å dele det.

— Det er en terskel man skal over når man skal fortelle ganske private ting i offentligheten. Jeg har ganske imponert over at så mange tør å hive seg på.

- Har du delt noe selv?

-Jeg har tvitret at jeg var 16 år og gikk langs en mørk landevei. En bil med fremmede kjørte sakte etter meg. De tutet og lo og spurte om jeg ikke var redd for å bli voldtatt, forteller hun.

-Jeg ringte en venninne, som kom kjørende mot meg. De kjørte etter meg en liten stund til. Jeg var livredd. Jeg tenkte ikke at jeg skulle anmelde eller noe, men at dette er sånt som skjer her. I ettertid tenker jeg at dette ikke var greit, jeg skulle tatt bilnummeret og snakket med politiet.

— Hvor vanlig er det å oppleve disse tingene som kvinnene skriver om?

-Jeg tror det er ganske vanlig. Hvis du bor i en by, er ofte ute og går på kveldstid og har kontakt med berusede folk, opplever du det kanskje oftere enn hvis du er 14 år og bor i Bygde-Norge. Der vil det kanskje også ha andre former. Alle kjenner seg nok ikke igjen i alt, men mange kjenner seg nok dessverre igjen i noe. Norge er ikke på nivå med de land i verden hvor kvinner ikke kan gå alene på gaten, men det er viktig å vise at dette også erfaringer norske kvinner har. Det er ikke noe en bør bagatellisere, sier hun.

Les også

  1. - Facebook er en pøl av hat og forakt

  2. Et slags svar til Thomas Seltzer

  3. «De fleste kvinner er ikke horer, men i Oslo er det helt vanlig at de er det»

  4. Blogger: - Trygdekontoret fremstiller kvinner nedverdigende