Kultur

Rolv Wesenlund er død

Skuespiller Rolv Wesenlund døde natt til søndag, 76 år gammel.

Gjengen fra «Fleksnes» - Rolv Wesenlund, Aud Schønemann og Rolf Berntzen.
  • Frank Lynum
  • Martin Skjæråsen
Rolv Wesenlund var aktiv både på TV og scenen. Herspiller han hovedrollen i Bør Børson på Det Norske Teatret.
Rolv Wesenlund, Aud Schønemann og Rolf Berntsen under innspillingen av TV serien «Den siste Fleksnes». Moderen har fått seg kavaler, og dette setter sønnen Marve absolutt ikke pris på... Her er de tre på campingtur.
Rolv Wesenlund spiller inn filmen «Douglas» der han spiller hemmelig agent «D», en glattslikket sleiping som benytter seg av sjofle knep.
Rolv Wesenlund i den norske spillefilmen «Mannen som ikke kunne le».
Dette bildet er tatt i forbindelse med en hjemme hos-reportasje i Drøbak.
Skuespilleren Rolv Wesenlund (tv) ble utnevnt til Årets Ølhund i 1985. Her får han overrakt trofeet av direktør Georg Sverdrup i Bryggerienes hus.
Rolv Wesenlund i full vigør ved Verdens Ende utenfor Tønsberg.
I 1974 møtte Rolv Wesenlund daværende kronprinsesse Sonja og kronprins Harald under «Bør Børson» sammen med kollega Harald Tusberg.
Rolv Wesenlund og Lene Alexandra Øien og var trekkplaster da «Norsk Kjendisleksikon» i Oslo i 2007.
Rolv Wesenlund og Harald Heide-Steen jr.
...og her er de igjen, i forbindelse med innspillingen av «Wesensteen».
Paul-Ottar Haga og Rolv Wesenlund som spiller Bør og Gammel-Bør i «Bør Børson» i 2001.
Rolv Wesenlund som romer i musikalen «Komedie i kveld» i 2002.
Under slagordet «Vi er mange og vi er farlige» ledet Rolv Wesenlund eldreaksjonen «Seniorsaken» i 2001.
Rolv Wesenlund mottar Wenche Foss' ærespris 2011.
Rolv Wesenlund og Harald Heide-Steen sammen i «Wesensteen».
60-årsjubilanten Rolv Wesenlund ble feiret i NRK i 1996. Her med programleder Hallvard Flatland.
...samtidig ble Håkon Gullvågs portrett avduket.
Ingrid Espelid Hovig åpnet utstillingen "Matglede" i Oslo Spektrum i februar 1996. Her flankert av kokk Robert Bruun og toastmaster for anledningen, Rolv Wesenlund.
Rolv Wesenlund døde natt til søndag.
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Hvordan vil du minnes Rolv Wesenlund?Send inn din siste hilsen her.


Wesenlund er en av de aller kjæreste komikerne i landet, og han ble kåret til folkets TV-favoritt da Norges TV-historie skulle oppsummeres.

Han hadde vært syk i en lengre periode da han gikk bort natt til søndag 18. august, det forteller Odd Grann, en nær venn av skuespilleren.

— Wesenlund døde på Madserud-hjemmet i Oslo natt til søndag. Han hadde sin kone ved sin side helt til det siste, sier Grann til NTB.

Fleksnes x 40

Wesenlund er best kjent for folk flest som TV- og filmfiguren Marve Fleksnes der han spilte mot avdøde Aud Schønemann. Det ble laget hele 40 episoder med den påståelige og kverulerende ungkaren.

Les også

Absolutt komisk gehør

— Jeg har nok lagt igjen en del av meg selv i den karakteren, men samtidig er han jo en slags gjennomsnittsnordmann, har komikeren sagt om rollen.Mange husker han også som hovedrolleinnehaver i filmene om Bør Børson.

Han har fått et drøss av priser og utmerkelser, blant annet Hedersprisen under Komipris-kåringen på TV, Amanda-prisens Hederspris, Hedersprisen under Gullruten, Ridder av 1. Klasse av St. Olavs Orden, Lytterprisen, Leif Justers Ærespris og Wenche Foss' Ærespris.

På TV siden 60-tallet...

Wesenlund ble kjent på TV allerede i 1960-årene med serien Og takk for det fra 1969 der han spilte en hel del sketsjer sammen med blant andre Harald Heide-Steen jr. i duoen Wesensteen. I denne serien presenterte de klassikere som Supperådet, Hos tannlegen, og Doble Fustasjeopphengsforkoplinger. Serien ble en bestselgende plate, og ble laget i en like populær svensk versjon.

— Vi var standupkomikere. Sjangeren er ikke så ny som folk later til å tro, har Wesenlund sagt en gang.

På midten av 60-tallet var gjengen plutselig allestedsnærværende.

Se Rolv Wesenlunds liv i bilder i bildeserien øverst i saken.

Wesenlund var en foregangsmann for nye typer underholdning, og var svært fasinert av det nye mediet - fjernsynet. Sammen med Harald Heide-Steen jr., Harald Tusberg, Bengt Calmeyer og den svenske regissøren Bo Hermansson etablerte Wesenlund en opprørsk og, med datidens øyne, ganske bøllete type underholdning.

De laget blant annet Kunden har alltid rett , en parodi på samtidige TV-programmer, og på radio gikk de legendariske Telefonrøret og Hørerøret .

...og i teateret siden 60-tallet

På restaurant Cecil i Oslo hadde de i 1965 den nyskapende revyen Lysthuset , der Elsa Lystad var med på laget.

Les også

- Wesenlund og Heide-Steenvar bajaser i beste sendetid

Fra 1964 var han revyforfatter og skuespiller med lengre engasjementer ved blant annet Chat Noir, ABC-Teatret, Oslo Nye Teater og Det Norske Teater.Wesenlund har hatt en rekke hovedroller i teateroppsetninger, som i Charlies Tante på Det Norske Teatret. Den var så populær at den ble overført til Chateau Neuf, oversatt til riksmål og filmatisert for TV. Han var Leopold i Sommer i Tyrol i Oslo, Århus og København, og homofil dragartist i La Cage Aux Folles på Chateau Neuf.

Mange norske klassikere

På film har han hatt hovedroller i kjente klassikere som Norske byggeklosser, Den siste Fleksnes, Bør Børson jr, og Mannen som ikke kunne le . Han debuterte på film i 1966 i Hurra for Andersens.

Wesenlund hadde også sitt eget talkshow, Wesenstund , som gikk på TVNorge.

Rolv Wesenlunds siste opptreden var i adventskalenderen Den unge Fleksnes som ble sendt på TVNorge julen 2010. Her spilte han Marve Fleksnes i drømmesekvenser mot den unge Fleksnes.

I forbindelse med hans 60-årsdag i 1996 sendte NRK portrettprogrammet Rolv som ble sett av over en million mennesker.

Wesenlund har gikk ut en rekke bøker, og han har gjort seg bemerket som samfunnsdebattant, til sist som en av frontfigurene for Seniorsaken.

Kilde: Wikipedia, NRK, Store norske leksikon.