Kultur

Tidenes yngste og eldste nominert for beste kvinnelige hovedrolle

Nominerte Quvenzhané Wallis (9) og Emmanuelle Riva (85) har allerede skapt Oscar-historie.

Filmen «Beasts of the Southern Wild» er nominert også i klassen for beste film.
  • Helle Skjervold
    Helle Skjervold

I dag ble Oscar-nominasjonenene offentliggjort, og størst — sett med norske øyne - er nominasjonen av storfilmen Kon-Tiki i klassen for beste fremmedspråklige film.

Den årlige prisutdelingen går av stabelen i Los Angeles 24. februar, og er filmbransjens mest glamorøse prisutdeling.

Andre som kan juble for nominasjon er ni år gamle Quvenzhané Wallis, som er nominert for beste kvinnelige hovedrolle.

Les også

Kon-Tiki-regissør: Jeg er sikker på at vi vekket halve hotellet

Hun var bare fem år gammel da hun stilte til audition til rollen som Hushpuppy i den kritikerroste filmen «Beasts of the Southern Wild», som omhandler et oppdiktet fattig område i New Orleans.

Wallis slo den forrige rekorden med god margin, Keisha Castle-Huges var 13 år gammel da hun ble nominert i samme kategori for filmen «Whale Rider», skriver Huffington Post.

Yngst og eldst

Hun er ingen junior i skuespillersammenheng, og konkurrerer med Naomi Watts («The Impossible»), Jennifer Lawrence («Silver Linings Playbook») og Jessica Chastain («Zero Dark Thirty»).

Wallis kan hente hjem en gjev Oscar-statuett.

Hun får også konkurranse av en veteran i 78 år eldre Emmanuelle Riva, som er nominert for innsatsen i «Amour». Michael Hanekes film, om kjærlighet, verdighet og alderdom, vant i vår den prestisjetunge Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes.

Også Riva er historisk i Oscar-nominasjonssammenheng. Hun er den eldste skuespilleren noengang nominert i klassen for beste kvinnelige hovedrolle.

Emmanuelle Riva (85)

Noen utelatt?

I kjent stil var det mange kjente navn, og få overraskelser, i nominasjonene i de gjeveste kategoriene.

To navn som derimot glimret med sitt fravær over nominasjoner for beste regissør, er Kathryn Bigelow for «Zero Dark Thirty» og Ben Affleck for «Ago». Begge filmene er amerikanskreggiserte filmer med en politisk undertone, som omhandler amerikanske soldater og operasjoner.

Les også

  1. «Kon-Tiki» er Oscar-nominert

  2. Michael Hanekes «Amour» vant Gullpalmen