Kultur

- Aserbajdsjan gjør ESC til et politisk utstillingsvindu

 • Jan Gunnar Furuly

-I det gamle Sovjet ble kulturarrangementer utnyttet politisk for å fremme ideer. I dagens Aserbajdsjan skjer det for å fremme personer, sier Khadija Ismayilova (t.v.). Sammen med Vugar Gojayev oppfordrer hun norske journalister til å skrive om menneskerettigheter når de reiser til Baku. Foto: Jan Gunnar Furuly

 • I ren Sovjet-stil utnytter president Ilham Aliyev og hans familie årets finale i Eurovision Song Contest i Baku til å vinne politisk gunst i Europa, advarer den aserbajdsjanske journalisten Khadija Ismayilova.

— I det gamle Sovjet ble alle kulturarrangementer grovt utnyttet til å slå politisk gevinst for en ide. I dagens Aserbajdsjan foregår denne utnyttelsen enda mer skamløst. Forskjellen er at man nå forsøker å fremme personer, sier Ismayilova.

Hun viser til at presidentfamilien i Aserbajdsjan er svært tungt inne i det prestisjefylte arrangmentet av ESC-finalen: Førstedamen Mehriban Aliyeva leder den nasjonale ESC-komiteen i Baku. Og presidentens svigersønn, Emin Agalarov, har fått i oppgave å fremføre pauselåten under finalen.

- Se forbi "Lykkebeltet"

Sammen med lederen menneskerettighetshuset i Baku, Vugar Gojayev, rettet Ismayilova i dag følgende appell til norske jouralister som skal dekke finalen i den europeiske sangkonkurransen:

- Vær klar over at Aserbajdsjan er et diktatur og gjennomkorrupt samfunn, der menneskerettigheter folk i Europa tar for gitt, er satt til side. Se for all del forbi det kunstige "Lykkebeltet" som president Aliyev og hans regime har skapt langs veien fra flyplassen til den stjerneformede finalearenaen.

— Skriv om menneskerettigheter og forsøk å intervjue noen av ofrene for det som skjer i landet vårt. For eksempel de 300 familiene som måtte flytte på grunn av byggingen av finalearenaen. Det første dere vil se når dere drar fra flyplassen er en lang mur som går langs "Lykkebeltet". Den er kun satt opp for å skjule fattigdommens stygghet, som brer seg ut i all gru på baksiden, la hun til.

Appellen kom på en konferanse på Litteraturhuset, i regi av Amnesty International Norge, Human Rights House Foundation, Norsk journalistlag, Norsk PEN og Den norske Helsingforskomité. På møtet kom flere representanter for organisasjonene med hjertesukk over det de mener er naivitet fra den europeiske kringkastingsorganisasjonen EBU i forhold til regimets politiske utnyttelse av finalen.

EBUs representanter har hele tiden understreket at ESC er et ikke-politisk arrangement.

Ga gullgruve til presidentdøtrene

Ismayilova har selv blitt utsatt for en rekke grove trusler og trakassering etter å ha laget avslørende artikler om presidentfamiliens økonomi og forretningsvirksomhet. Torsdag denne uken avslørte hun og en aserbajdjansk kollega at regimet har gitt presidentens to døtre ensolid aksjeandel i en av landets gullgruver, via tre Panama-registrerte selskaper.

I mars, under arbeidet med denne avsløringen, mottok hun en konvolutt poststemplet i Moskva, med flere intime bilder og advarsler om at hun måtte slutte med sin aktivitet som undersøkende journalist.

"Hore, oppfør deg. Eller du vil bli hengt ut til spott og spe", lød det i den medfølgende teksten.

Istedenfor å tie gikk Ismayilova bredt ut i internasjonale medier med forsøket på å utpresse henne. En uke etterpå ble en sexvideo, tatt opp med skjult kamera i hennes eget soverom, spredt på nettet.

- Ikke gå naken på hotellrommet

— Norske journalister som til Baku bør absolutt være forsiktig med hva de gjør på hotellrommet sitt. Ikke spaser naken rundt i alle fall, sa Ismayilova lakonisk til de fremmøtte på konferansen.

Vugar Gojayev tror ikke norske journalister risikerer å bli utsatt for vold under oppholdet i Aserbajdsjan.

— Til det er ESC-finalen for prestisjefull for regimet. Men alle utlendinger som drar dit må regne med at de blir fulgt tett av regimet, sier han.

Flyktet fra Baku

Gojayev var journalistfikser på Erling Borgens nye dokumentarfilm Fangen fra Aserbajdsjan, som vises på NRK 20. mai. Filmen handler om Borgen Eynulla Fatullayev, en kjent aserbajdsjansk journalist og redaktør som satt fengslet i fire år for sin kritikk av regjeringens politikk. Fatullayev er vinner av UNESCOs pressepris for 2012.

Gojayev har siden begynnelsen av april oppholdt seg i dekning i Praha med sin kone og to sønner, for å unngå trusler fra regimet i Baku.

— I begynnelsen av juli går oppholdstillatelsen innen Schengen-området ut, og da må jeg reise tilbake til Aserbajdsjan. Jeg aner ikke hva som venter meg der, i verste fall kan jeg bli fengslet. Uansett frykter mange av aktivistene som jobber med menneskerettigheter at det blir en het sommer. Regimet kommer til å slå nådeløst tilbake mot de som forsøkte å kritisere eller ødelegge ESC-festen for presidenfamilien, sier han.

 1. Les også

  Sprer sexvideo av gravejournalist

 2. Les også

  Journalist forsøkt utpresset med sexbilder

 3. Les også

  Advarer ESC-turister mot skjulte kameraer

Relevante artikler

 1. SPORT

  Kritikerne knebles før «Europa-OL»: - Det er et terrorregime, alle er redde

 2. VERDEN

  Diktator utnevner konen til visepresident

 3. FOTBALL

  Norge spiller på en stadion til 4 milliarder. De store idrettsfestene skal sminke det omstridte regimet.

 4. A-MAGASINET

  I årevis ble Thorbjørn Jagland varslet om korrupsjon i Europarådet. Kritikerne mener han ikke gjorde noenting.

 5. VERDEN

  Frp-politiker skal ha drevet lobbyvirksomhet for diktatur. Nå får det konsekvenser.

 6. VERDEN

  Mens vestlige politikere ble traktert med russisk kaviar til titusenvis av kroner og luksusturer, kastet regimet kritikerne i fengsel