Kultur

Per-Olav Sørensen lager TV-serie for Netflix – om hvordan Spotify ble til

Per-Olav Sørensen skal lage TV-serie for Netflix om hvordan den svenske strømmetjenesten Spotify ble til.

Regissør Per-Olav Sørensen er klar med nye planer – rett etter premieren på Netflix-serien «Hjem til jul». Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

  • NTB

Daniel Ek fotografert i 2012. Foto: Foto: AP

Netflix' nye serie om Spotify er dels basert på denne boken, «Spotify inifrån», av økonomijournalistene Sven Carlsson og Jonas Leijonhufvud. Foto: Foto: Bonnier / handout NTB kultur

– Det er en historie som har så mange lag – det er en David mot Goliat-historie, som forandret vår måte å konsumere musikk på, og som endret dagligstuene våre: Det finnes ingen plater eller CD-er der mer, sier Per-Olav Sørensen til TT.

Han er i ferd med å få klart et manus, delvis basert på boken «Spotify inifrån».

Den utkom i vår og er skrevet av økonomijournalistene Sven Carlsson og Jonas Leijonhufuvd – som snakket med et 70-talls kilder.

Intrigeverden

Boken skildrer ifølge forlaget Bonnier «en verden av intriger, hemmelige avtaler og oppkjøpstilbud fra Microsoft, Google og Tencent», og forteller hvordan Spotify-gründer Daniel Ek allierte seg med Sean Parker fra Napster og Mark Zuckerberg fra Facebook – og at Apples Steve Jobs brukte siste delen av livet sitt på å motarbeide den svenske strømmetjenesten.

– Netflix sendte boken «Spotify inifrån» til meg, jeg leste den og sa ja øyeblikkelig. Det handler om så store og omveltende saker, samtidig som det er en svært personlig fortelling, sier Sørensen.

Men Netflix har ikke vært i kontakt med Daniel Ek selv for å fortelle om planene. Sørensen sier «man kommer til å søke kontakt», skriver TT – men at det «ikke er nødvendig, siden boken er så fullstendig».

– Vi er åpne for samarbeid, men hvordan det enn blir, kommer vi til å ha respekt for vårt emne, lover Tesha Crawford, ansvarlig for utviklingen av Netflix-originalserier i Nord-Europa, til TT.

– Må inneholde musikk

En TV-serie om Spotify må nødvendigvis inneholde mye musikk, og det er dyrt å kjøpe rettighetene til originalmusikk.

– Jeg vet ikke hvor stort vårt budsjett blir, men det første jeg sa var at musikk må være en del av denne fortellingen, understreker Per-Olav Sørensen.

Når innspillingen går i gang, er foreløpig ikke bestemt, heller ikke skuespillere.

Per-Olav Sørensen sto for Netflix' to første originalserier for Norge og Sverige, henholdsvis «Hjem til jul» og «Quicksand», som er filmatiseringen av Malin Persson Giolitos roman «Størst av alt». Begge kom i 2019.

Tidligere har han laget flere NRK-storserier som «Halvbroren», «Kampen om tungtvannet» og «Nobel».

I vår meldte Viaplay at Sørensen i februar neste år starter innspillingen av serien «Kommando», om Norges deltagelse i bombingen av Libya – med en handling drevet frem av fire kvinner: En norsk statsminister, en norsk jagerflypilot, en reporter i Al Jazeera og en kommende terrorist bosatt i Birmingham i England

Les også

  1. «Hjem til jul»: Klarer Netflix-serien å bli en norsk «Love, Actually?» | Anmeldt av Asbjørn Slettemark

  2. Årets store juleserie ble spilt inn på tre måneder. Midt under innspillingen forsvant snøen.

Nyhetsbrev Trenger du en ny serie å se på? Få rykende ferske anbefalinger fra film- og serieanmelder May Synnøve Rogne på e-post.

Les mer om

  1. Strømmetjenester
  2. Spotify
  3. TV-serier
  4. Netflix