Sveriges statsminister avviser å blande seg i sak om fengslet rapartist

President Trump ringte lørdag den svenske statsministeren som lovet, og tilbød seg personlig å garantere for rapartisten Asaps Rockys kausjon.

Artisten Rakim Mayers, kjent som Asap Rocky, har sittet fengslet i Stockholm siden begynnelsen av juli, etter at han skal ha vært involvert i et slagsmål.

– Jeg hadde nettopp en god samtale med Stefan Löfven, som forsikret meg at den amerikanske borgeren A$AP Rocky vil bli rettferdig behandlet. Jeg forsikret samtidig at det ikke er noen fare for at A$AP skal rømme og jeg til bød meg å garantere personlig for hans kausjon eller finne et alternativ, skriver Trump på Twitter.

– Våre folk kommer til å snakke mer sammen, og vi ble enige om å snakkes igjen om 48 timer, legger han til.

Statsminister Stefan Löfven sa tidligere på dagen at han ville bruke en eventuell samtale til å forklare det svenske rettsvesenets uavhengighet.

Slenger en person i bakken

Det var i begynnelsen av juli at artisten Asap Rocky, hvis egentlige navn er Rakim Mayers, ble varetektsfengslet i Stockholm. Bakgrunnen var et slagsmål han skal ha vært involvert i på en musikkfestival 30. juni.

Ulike videoer på sosiale medier viser en hendelse der Asap Rocky slenger en person i bakken, etter å ha vært i munnhuggeri med flere personer. Forsvarsadvokaten hans sier han gjorde det i selvforsvar.

Varetektsfengslingen ble fredag forlenget i en uke. Det er ikke klart hvem andre som var involvert i slagsmålet i Stockholm.

Artisten har måttet avlyse en rekke konserter etter at han ble pågrepet.

Har skapt stort engasjement

Saken har skapt stort engasjement i musikkmiljøet i USA, blant dem Diddy Combs, Justin Bieber, Shawn Mendes, Jada Pinkett Smith, Kim Kardashian Wests mor, realitystjernen Kris Jenner, Nicki Minaj og rapperen Post Malone.

– Jeg skal ringe den svært talentfulle svenske statsministeren for å si hva vi kan gjøre for å hjelpe A$AP Rocky, tvitret Trump fredag etter å ha snakket med Kanye West om situasjonen.

– Det er så mange som ønsker at denne saken skal løses raskt, tvitret han videre.

Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Løfven: Positivt at Trump engasjerer seg

Sveriges statsminister sier det er positivt at Donald Trump engasjerer seg for rapperen A$AP Rocky, men sier det er uaktuelt å gripe inn i rettsprosessen.

– Jeg har forstått at president Trump har fattet personlig interesse for saken med de fengslede amerikanerne. Han har gitt uttrykk for at han vil ha en samtale, og det er naturligvis positivt, sier Löfven til det svenske nyhetsbyrået TT.

Löfven sa på forhånd at han vil bruke en eventuell samtale til å forklare det svenske rettsvesenets uavhengighet.

– I Sverige er alle like for loven, også gjester fra andre land. Den svenske regjeringen hverken kan eller vil forsøke å påvirke påtalemyndigheten eller domstolene, forteller han.

Artister krever løslatelse

En rekke profilerte artister, inkludert Nicki Minaj, Kanye West og Swedish House Mafia, krever at Asap Rocky blir løslatt.

På Twitter takket Kim Kardashian West Trump for at han tok opp saken.

Kim Kardashian West.

Det samme gjør artisten Justin Bieber. Men han ber også Trump «løslate barna som sitter i bur» mens han er i gang, med henvisning til barn som sitter fengslet adskilt fra foreldrene sine på grensen til Mexico.

Under fengslingsmøtet fredag, som gikk for lukkede dører, argumenterte påtaleansvarlig Daniel Suneson med faren for at Asap Rocky ville forlate Sverige dersom han ble løslatt, noe tingretten i Stockholm var enig i.

Ikke første gang

Det er ikke første gang president Trump engasjerer seg i å få løstlatt bestemte personer etter innspill fra Hollywood-kjendiser.

I juni benådet han 63 år gamle Alice Marie Johnson, etter et møte med Kim Kardashian West.

En artikkel i Washington Post beskriver hvordan presidentens svigersønn Jared Kushner fikk i stand møtet mellom presidenten og West.

Johnson ble dømt i Tennessee i 1996 for narkotikalovbrudd og hvitvasking.

Ifølge den amerikanske avisen har Trumps benådinger hittil vært tilfeldige, drevet av TV-innslag, kjendiser, venner og rådgivere som fremmer bestemte personers sak.